23948sdkhjf

Åklagaren överklagar inte

Åklagaren kommer inte att driva fallet vidare, men står fast vid att maskinförarna gjorde fel när de grep dieseltjuven.

Fredagen den 15  februari föll domen i ett uppmärksammat mål mot två maskinförare.

De två hade åtalats för olaga frihetsberövande sedan de gripit en dieseltjuv, men friades i Solna tingsrätt. Fallet ser ut att stanna där.

–  Vi kommer inte att gå vidare, säger chefsåklagare Erika Lejnefors till Leveranstidningen Entreprenad.

Hon lyfter fram att tingsrätten har klarlagt att gripandet inte skedde på bar gärning eller när mannen var på flyende fot, vilket hon anser innebär att frihetsberövandet faktiskt var olaga.

Hon konstaterar dock att tingsrätten också slår fast att de två åtalade männen saknade uppsåt – som krävs för en fällande dom.

–  Tingsrätten har pekat på att det fanns speciella omständigheter som gjorde att de  hade anledning tro att de gjorde rätt, det vill säga de hade inget uppsåt  till att frihetsberövandet var olagligt.

Hon kommer därför inte att driva fallet vidare.

–  Jag har förståelse för domen.

Erika Lejnefors betonar  dock att den friande domen inte innebär att det är fritt fram att gripa folk på detta sätt.

–  Man får göra ett envarsgripande om man ser ett brott begås eller om man följer efter direkt efter det att brottet begåtts,  dessutom måste det finnas fängelse i straffskalan.

Ramarna för vad som är tillåtet är tämligen snäva och det kan vara svårt för privatpersoner att göra rätt överväganden, konstaterar hon.

–  I det här fallet har de sett stölden, men sedan har de tappat bort tjuven och först sju timmar senare griper de honom.

–  Det är inte OK men under de här omständigheterna accepterar jag domen. De friade männen har vid de kontakter de haft med polisen under natten och morgonen fått uppfattningen att det var tillåtet för dem att vidta de här åtgärderna,  något jag inte kunnat motbevisa under huvudförhandlingen.

Hon anser att det var rätt att väcka åtal och skulle ett liknande ärende hamna på hennes bord skulle hon förmodligen väcka åtal igen.

–  Om just dessa två gör det igen, under samma förutsättningar,  skulle jag definitivt väcka åtal – nu vet de ju att de inte får göra så här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078