23948sdkhjf

Plast tar plats i cirkulärt system

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Nu satsas för att öka återvinningen av den emballageplast som används inom byggindustrin. Lyckade försök visar att möjligheterna är goda.

Byggindustrin är en av de sektorer som använder mest plast som emballage, samtidigt är det just emballageplasten som hamnar längst ner på listan över återvunnet material. En fråga som allt fler ställer sig är varför så stor del av den emballageplast som når ut till byggarbetsplatserna hamnar i fraktionerna brännbart eller blandat för eftersortering, när det logiska vore att ge materialet en egen container redan från början.

En relativt vanlig invändning är att all plast inte går att återvinna. Inom forskningsprojektet Constructivate, lett av Max Björkman på Chalmers Industriteknik, är dock uppfattningen klar: Emballageplast, som LDPE-film, kan nästan betraktas som installationsspill och är dessutom relativt enkel att sortera och materialåtervinna.

Då är priset på slutprodukten ett större dilemma. Som i praktiskt taget alla försörjningskedjor styr möjligheten till intäkter villkoren för aktiviteter tidigare i värdekedjan. Det är dyrt att sortera, samla in och återvinna plastprodukter, företagsekonomiskt blir därför intäkten för slutprodukten otillräcklig.

Något av alibi för den hantering som dominerar i dag är att de restprodukter som bränns trots allt resulterar i energiåtervinning, men även här har Constructivate invändningar eftersom förbränningen resulterar i onödiga utsläpp av koldioxid samtidigt som återvinningsbart material går upp i rök med värdeförluster som följd.

Arbetet inom Constructivate har som mål att öka återvinningen av bygg- och rivningsavfall och vissa punktinsatser och fullskaletester har gjorts för att hitta en lösning på plastdilemmat.

På två av NCC:s arbetsplatser för nybyggnad har LDPE-film samlats in genom ett säckställssystem där byggprodukter har avemballerats. Emballaget har komprimerats för hand och sedan lagts i säckar. Erfarenheterna så här långt är att lösningen inte medfört något merarbete samtidigt som restmaterial som tagits om hand på andra sätt minskat med sänkta hanteringskostnader som följd.

— NCC har en långsiktig hållbarhetsmålsättning att sluta materialflödena. Vi har höga ambitioner i att sortera vårt avfall, men det är trots allt många rena fraktioner som inte materialåtervinns. Tillsammans med våra avfallsentreprenörer och leverantörer försöker vi göra det möjligt att öka materialåtervinningen och detta är ett fint exempel på när detta lyckas, säger Pernilla Löfås, hållbarhetsstrateg på NCC Building Sverige.

Då syftar hon bland annat på ett testförsök där Ragn-Sells samlat in LDPE-film från byggprojekt som NCC har runt om i Göteborg. Materialet har skickats till ett holländskt företag för att granuleras för att därefter återvända till Sverige och en produktionsanläggning som drivs av Polyplank på Öland.

Där har man kunnat konstatera att det går att förlänga livet för emballageplast från byggprodukter. Företaget har i dagarna tillverkat en kompositprofil till bullerplank, baserad på bland annat återvunnen plastfilm.

Vi fick ett otroligt fint resultat av testet och nu kan vi visa att det verkligen går att göra högvärdiga produkter av denna råvara som i dag till stor del förbränns. Vi hoppas att detta ska kunna motivera svenska aktörer att samla in och förädla emballageplast här i Sverige så att vi kan tillverka produkter till byggbranschen med hjälp av avfall från samma sektor, säger Polyplanks styrelseordförande Annika Fernlund.

Att materialet kan återvinnas är en värdefull vetskap, men forskarna kan inte stanna där, nästa steg är att se över transportkostnaderna som behöver pressas. Ska produkten kunna kommersialiseras krävs med stor säkerhet att det finns alternativ till de långa och dyra transporter som krävs innan den insamlade LDPE-filmen kan förädlas.

Ett väl så viktigt spår är att redan från början minska användningen av emballageplast eller åtminstone se till att plasten designas om för att underlätta återvinning.

Det är bara ett par av de frågeställningar som ska studeras av det helt nya forskningsprojektet Cirem som startar nu i april med Chalmers Industriteknik som projektledare. Målsättningen är att under den sex månader långa projekttiden hitta eller skapa förutsättningar för utveckling av ett cirkulärt system för emballageplast från byggindustrin.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

Biodrivmedel backade 2018

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

1

Komatsu nästan ikapp Caterpillar

Världsmarknaden för entreprenadmaskiner fortsatte växa även under 2018. I varje fall för de 50 största tillverkarna. Det visar statistik som sammanställts av den brittiska informationskoncernen KHL Group. Mer anmärkningsvärt är att Komatsu snabbt närmar sig Caterpillar i storlek.

Veckans mest lästa!

Komatsu i olika varationer, veteranen som trivs i sin maskin och så sommar på vintern i Finland. Med mera! Det här klickades mest vecka 20!

Nyhetsbrev

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

Arkiv

De utökar med Slangexpress på två hjul

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Samarbetsavtal kring termisk förbränning

1

Byggarbetsgivarnas nya ordförande ser behov av viss kursändring

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne har utsetts till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier och identifierar omedelbart digitalisering och hållbarhet som nyckelområden inför framtiden.

Maskinexpo 2019
”Bra blandning med något för alla”

Efter ett års uppehåll slår Maskinexpo åter igen upp portarna på Stoxa 23-25 maj. Bra variation i montrarna utlovas bland de i skrivande stund cirka 210 utställande företagen.

Göteborg lockar dansk mätkonsult

De expansiva planer som finns för Göteborgsområdet de kommande åren lockar det danska mätkonsultföretaget LE34 som därför öppnat en ny avdelning i Kungsbacka.

Bauma 2019
Case satsar på gas i maskinerna

Dieseln är på väg ut även för Case, CNH hoppar dock inte på elektrifieringståget – de vill driva maskinerna med flytande gas och det ska inte ta mer än 1-2 år att förverkliga visionen.

Besqab jobbar vidare med Cramo

Innovationspris till digital snöröjning

Nött väg förstärks

NCC lägger ner Loop industries

Den hyllade startupen saknar stöd av investerare.

Debatt: Standarder är kanonbra – alla borde ha en egen

Vårens Bauma visade att tiltrotatorer och symmetriska snabbfästen får ett allt starkare fäste internationellt. Under tiden förs i Sverige en infekterad debatt om standarder. Här går Steelwrists vd Stefan Stockhaus till angrepp mot Oilquick som han anser försöker låsa in kunderna i sin egen lösning.

Svensk innovation minskar risken för hjärnskador

Ett flertal oberoende tester av hjälmar för olika fritidsaktiviteter har en sak gemensamt. De modeller som ligger i topp är oftast utrustade med MIPS-teknik, en svensk innovation utvecklad av forskare på Karolinska Institutet och KTH, som nu även lanseras i en helt nyutvecklad hjälm för byggare och anläggare.

Självkörande traktorer röjer snö på finsk flygplats

Självkörande traktorer med avancerad teknik, väl anpassade däck och miljöanpassat bränsle har testats med gott resultat vid snöröjning på EU:s nordligaste flygplats i vinter.

Klartecken för Umeå-Dåva

Hela järnvägsplanen för Norrbotniabanans sträcka mellan Umeå och Dåva har nu vunnit laga kraft.

Lokalisering av markföroreningar – ett riktigt hundgöra

Sökhundar skulle kunna vara ett kostnadseffektivt alternativ vid lokalisering av markföroreningar. Därför satsar nu SGI en halv miljon kronor i ett projekt som ska se vilken potential metoden verkligen har.

Långlivad sopvals från Mählers

1

Chefintervju
Söderberg & Haak höjer ribban

”Jag ser ingen anledning till att Komatsu inte ska ha tvåsiffrig marknadsandel i Sverige”. Den svåra tiden är över för Söderberg & Haak förklarar vd Jonas Jaenecke.

Maskinexpo 2019
Litet verk med stora funktioner

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Maskinexpo 2019
Enkel saltspridning utlovas

Ny hållbarhetschef på Svevia

Maskinexpo 2019
Värme som lossar skruven

Maskinexpo 2019
Extraljus i fokus

Maskinexpo 2019
Avdragare sparar en persons jobb

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Växjö nästa för Hydroscand

Se alla Företagens egna nyheter

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Färdstrålkastare med värmelins

Metsos roadshow i norra Sverige

Självsugande centrifugalpump för industrier

Rött och vitt positionsljus

Laddbar LED arbetslampa

SENA Hörselskydd

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

Nya Commando™DC300Ri: En smidig och smart topphammarrigg från Sandvik

Buntband med ståltunga

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Stöldskydd för traktor och maskin

Saltängen fortsätter hjälpa bygg-Sverige

Batteriladdare PRO 12V/30A

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Laddbar arbetslampa LED MAXFLEX

Drivaxel till Porsche Boxster S

Logistikbyggnad i Brunna

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Friktionsnedsättande silikonspray

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Gävle 8-...

Inverter 12V 1000W

Sänd till en kollega

0.2