23948sdkhjf

Plast tar plats i cirkulärt system

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Nu satsas för att öka återvinningen av den emballageplast som används inom byggindustrin. Lyckade försök visar att möjligheterna är goda.

Byggindustrin är en av de sektorer som använder mest plast som emballage, samtidigt är det just emballageplasten som hamnar längst ner på listan över återvunnet material. En fråga som allt fler ställer sig är varför så stor del av den emballageplast som når ut till byggarbetsplatserna hamnar i fraktionerna brännbart eller blandat för eftersortering, när det logiska vore att ge materialet en egen container redan från början.

En relativt vanlig invändning är att all plast inte går att återvinna. Inom forskningsprojektet Constructivate, lett av Max Björkman på Chalmers Industriteknik, är dock uppfattningen klar: Emballageplast, som LDPE-film, kan nästan betraktas som installationsspill och är dessutom relativt enkel att sortera och materialåtervinna.

Då är priset på slutprodukten ett större dilemma. Som i praktiskt taget alla försörjningskedjor styr möjligheten till intäkter villkoren för aktiviteter tidigare i värdekedjan. Det är dyrt att sortera, samla in och återvinna plastprodukter, företagsekonomiskt blir därför intäkten för slutprodukten otillräcklig.

Något av alibi för den hantering som dominerar i dag är att de restprodukter som bränns trots allt resulterar i energiåtervinning, men även här har Constructivate invändningar eftersom förbränningen resulterar i onödiga utsläpp av koldioxid samtidigt som återvinningsbart material går upp i rök med värdeförluster som följd.

Arbetet inom Constructivate har som mål att öka återvinningen av bygg- och rivningsavfall och vissa punktinsatser och fullskaletester har gjorts för att hitta en lösning på plastdilemmat.

På två av NCC:s arbetsplatser för nybyggnad har LDPE-film samlats in genom ett säckställssystem där byggprodukter har avemballerats. Emballaget har komprimerats för hand och sedan lagts i säckar. Erfarenheterna så här långt är att lösningen inte medfört något merarbete samtidigt som restmaterial som tagits om hand på andra sätt minskat med sänkta hanteringskostnader som följd.

— NCC har en långsiktig hållbarhetsmålsättning att sluta materialflödena. Vi har höga ambitioner i att sortera vårt avfall, men det är trots allt många rena fraktioner som inte materialåtervinns. Tillsammans med våra avfallsentreprenörer och leverantörer försöker vi göra det möjligt att öka materialåtervinningen och detta är ett fint exempel på när detta lyckas, säger Pernilla Löfås, hållbarhetsstrateg på NCC Building Sverige.

Då syftar hon bland annat på ett testförsök där Ragn-Sells samlat in LDPE-film från byggprojekt som NCC har runt om i Göteborg. Materialet har skickats till ett holländskt företag för att granuleras för att därefter återvända till Sverige och en produktionsanläggning som drivs av Polyplank på Öland.

Där har man kunnat konstatera att det går att förlänga livet för emballageplast från byggprodukter. Företaget har i dagarna tillverkat en kompositprofil till bullerplank, baserad på bland annat återvunnen plastfilm.

Vi fick ett otroligt fint resultat av testet och nu kan vi visa att det verkligen går att göra högvärdiga produkter av denna råvara som i dag till stor del förbränns. Vi hoppas att detta ska kunna motivera svenska aktörer att samla in och förädla emballageplast här i Sverige så att vi kan tillverka produkter till byggbranschen med hjälp av avfall från samma sektor, säger Polyplanks styrelseordförande Annika Fernlund.

Att materialet kan återvinnas är en värdefull vetskap, men forskarna kan inte stanna där, nästa steg är att se över transportkostnaderna som behöver pressas. Ska produkten kunna kommersialiseras krävs med stor säkerhet att det finns alternativ till de långa och dyra transporter som krävs innan den insamlade LDPE-filmen kan förädlas.

Ett väl så viktigt spår är att redan från början minska användningen av emballageplast eller åtminstone se till att plasten designas om för att underlätta återvinning.

Det är bara ett par av de frågeställningar som ska studeras av det helt nya forskningsprojektet Cirem som startar nu i april med Chalmers Industriteknik som projektledare. Målsättningen är att under den sex månader långa projekttiden hitta eller skapa förutsättningar för utveckling av ett cirkulärt system för emballageplast från byggindustrin.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Veckans mest lästa!

Elektrisk gruva – Norge först i världen

Hammerglass jublar över skärpta skyddskrav

Ett färskt norskt krav på att entreprenadmaskiner på vissa av Statens Vegvesens arbetsplatser ska vara utrustade enligt Skyddsklass 3 tas emot med glädje av Hammerglass.

Mörka moln över projektmarknaden

Tillförseln av projekt till Sverige Byggers projektdatabas har minskat kraftigt de två senaste åren. Det är en tydlig indikation om att vi kan räkna med betydligt färre byggstarter inom en inte allt för avlägsen framtid.

1

Fel av kommun att stoppa privat fibergrävning

Hässleholms kommun gjorde fel som hindrade privata företag att gräva ner fiber i kommunen. Det framgår av en dom från Patent- och marknadsdomstolen.

Effektivare ballasttransporter

Nyhetsbrev

Ny spray motverkar kristaller i SCR-katalysatorn

Kristaller i SCR-katalysatorn är ett dyrt problem för många maskinägare – nu finns ett effektivt medel mot onödiga driftstopp och höga utsläppsnivåer.

Arkiv

NCC avyttrar dansk återvinning

NCC avyttrar sin danska återvinningsverksamhet till återvinningsföretaget RGS Nordic. Försäljningen är ett led i renodlingen av NCC Industrys verksamhet i Danmark.

Bygglogistiker tog hem Postnords stora logistikpris 

Specialpris delades också ut till sjukvårdslogistik på Karolinska. 

Marigt i Malung

Samarbete om lastbilshandel

Grönt ljus för miljardprojekt

Nya sätt att hitta mineral

Nytt forskningsprojekt

Första genomslaget i Förbifart Stockholm

Klart med byggledare för miljardtunnel

Vägledning om rasrisker

En färsk tillsynsvägledning ska minska risken för bebyggda områden att drabbas av ras, skred eller erosion.

Vägsalt utvinns ur farlig aska

Med hjälp av ny teknik ska Ragn-Sells omvandla farligt avfall till värdefulla resurser i samband med såväl halkbekämpning som gödselproduktion.

”Det är helt klart realistiskt – förutsättningarna finns”

Utvinn metall och industrimineral i samma gruvor – forskare hävdar att breddad brytning skulle minska mängden avfall och öka den ekonomiska nyttan.

Ledare: Dags att visa mod

Mikroorganismernas tid är här

Engcon tredubblar kapaciteten

I dag, tisdag, invigdes den datastyrda och helt robotiserade produktionsanläggning som ska bidra till tredubblad produktionskapacitet för Engcon.

Rototilt till Australien

Efterlängtat spadtag

I dag togs första spadtaget för den 530 meter långa Veddestabron som blir en viktig pusselbit för att knyta samman den stadsbildning som just nu växer fram i Järfälla, strax utanför Stockholm.

”Att bruka – inte förbruka”

Genom att ersätta cementklinker med masugnsslagg kan Skanska nu producera betong med betydlig lägre utsläpp än tidigare. Målet är en minskning med 50 procent senast år 2030.

Ja och nej till ny yrkesskola

Utbildningsutskottet vill införa en ny tvåårig yrkesskola på gymnasienivå – tre partier håller dock inte med.

NCC bygger i Jönköping

Veckans mest lästa!

Bauma 2019
Bättre vibbar från Engcon

Välbekant uppdrag för NCC

Veidekke bygger vårdboende

De öppnar för miljölastbilspremie

Slangservice till Sala

VA-lyft i Mariestad

Bauma 2019
Engcon uppgraderar sorteringsgriparna

Ledare: Bolunds bonöt

Skånekontoret räknar på Kågeröd

Gamla rör blir nya

Se alla Företagens egna nyheter

Asfaltstransportör

Motordrivna membranpumpar för industrin

Vinga - robust varningsljusramp

Lazer Triple-R Elite 750

Extraljus 9"

Reportage om Linotol - en ung gammal 90 åring! 

Produktkatalog 2019

Ny Eko butik för Fastec i Sundsvall

Bra tryck i verksamheten

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

Arbetsbelysning LED

Ny Volvoaxel

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Inspektionslampa

Jackon Grundlösningar: Välj rätt byggsystem till ditt projekt

Medieintresse för tågdepån i Kärråkra

Laddbart varningsljus

Drivknut till Dacia Duster

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

Arbetsbelysning LED med värmelins

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Nokian Tractor King – revolutionen fortsätter med fler storlekar

Sänd till en kollega

0.165