23948sdkhjf

Bättre vibbar från Engcon

En helt nyutvecklad serie av lågflödeskrävande markvibratorer som kan drivas via en tiltrotator lanseras av Engcon på Bauma 8-14 april.

Vi vet att kombinationen markvibrator och grävmaskin är idealisk eftersom det bidrar till en stor förbättring av arbetsmiljön för de markarbetare som annars går och styr markvibratorer nere i schakterna. Exempelvis vid packning nere i djupa schakt är risken stor att vibrationerna från markvibratorn gör så att schakten kollapsar och personer begravs av tunga jordmassor, säger Johan Johansson, konstruktör och projektledare för företagets nya markvibratorserie.

Engcon, baserat i Strömsund, i norra Jämtland, har tillverkat markvibratorer för grävmaskiner sedan slutet av 90-talet. Tidigare generationer har dock krävt ett så pass högt hydraulflöde att de inte kunna kopplas direkt på tiltrotatorns extrauttag. I och med det har de inte kunnat roteras fritt, en brist som nu utlovas vara åtgärdad.

Enligt tillverkaren innebär det att användningsområdet breddas markant samtidigt som arbetet blir betydligt säkrare än tidigare.

Exempelvis kan de grävmaskinsmonterade markvibratorerna användas för att packa lutningar där traditionell markvibrering med rullvältar eller handmanövrerade markvibratorer inte är möjlig. Det kan bland annat gälla packning av vanliga vägslänter, kring brostöd, och vid anläggandet av erosionsskydd runt vattendrag.

Sammantaget rör det sig om tre modeller: PC3500, PC6000 och PC9500, där modellnamnet kan uttydas som ”Plate Compactor” i kombination med modellens packningskraft i kg.

-- Det innebär att vi täcker grävmaskiner i storlekar från sex till 35 ton. Som det ser ut kommer vi att visa den minsta modellen i München, säger marknadsansvarige Sten Strömgren.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125