23948sdkhjf

Snart är tågdepån klar

I Kärråkra utanför Hässleholm pågår just nu ett av Sydsveriges största byggen – där färdigställs Sveriges modernaste tågdepå för Öresundstågen.

Det är Region Skåne som bygger en tågdepå för Öresundstågen värt 1,5 miljarder kronor.

Det har gått bra, säger Henrik Slätt, som från NCC:s sida har hållit i markarbetena för vagns- och tvätthallarna.

Kärråkra ska bli Sveriges modernaste tågdepå och ska se till att de 111 Öresundstågen i fortsättningen är renare, helare och kommer bättre i tid.

I dag servas Öresundstågen i Helgoland, en gammal dansk anläggning med begränsad kapacitet, säger Region Skånes biträdande projektchef Håkan Falkboo.

Tågdepåer är en bristvara inom hela EU-området och 2015 beslöt Region Skåne att i egen regi bygga Kärråkra.

– Det blir en komplett och häftig anläggning där man rengör och reparerar tågen, säger Håkan Falkboo.

Anläggningen kommer att ägas av Region Skåne som hyr ut den till Öresundstågen. Dessa i sin tur upphandlar vem som ska köra tågen och sköta underhållet. Även Pågatågen ska använda anläggningen som uppställningsplats och för att svarva sina hjul.

– Som resenär kommer du att märka att Öresundstågen är renare, inte minst toaletterna som har fungerat lite si och så, säger Håkan Falkboo. Han fortsätter:

– Men trafiken kommer också att fungera bättre och tågen kommer att komma bättre i tid. I dag står många tåg stilla därför att det är kö till översynen i Helgoland. Men den här anläggningen hinner vi med att reparera tågen, fler kan vara i trafik och slutändan kommer vi att göra besparingar på bygget i Kärråkra.

Bygget närmare sig slutet. Men innan alla besiktningar och efterinstallationer är gjorda hinner det bli december 2020.

I Kärråkra kommer 150 personer att arbeta NCC har haft om bygget och Starka i Kristianstad har stått för betongelementen.

– Vi har gjort det mesta av markarbetena i egen regi men hyrt in maskinförare. Det har varit ett stort bygge. Bara verkstaden är på 13000 kvadratmeter och sen tillkommer flera sidobyggnader, säger Henrik Slätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078