23948sdkhjf

Rototilt vässar utbudet

En rivtand och en serie sorteringsskopor är de senaste tillskotten i Rototilts redskapsprogram. På Bauma visas de fram för en bredare publik.

Förra året lanserade Rototilt en ny skopserie som nu kompletteras med två nya redskap, sorteringsskopa och rivtand.

Designen är precis som i vårt övriga redskapsprogram optimerad för användning tillsammans med tiltrotator, säger Kenneth Aslaksen, konstruktör med ansvar för redskap.

Det handlar om ett helt system som ska fungera ihop, maskin, tiltrotator, styrsystem och redskap. Produktportföljen breddas för att möta kundernas krav på ett optimerat erbjudande. Köper man allt från samma leverantör kan kunden vara säker på att allt fungerar ihop.

Sorteringsskopan bygger på samma princip som företagets befintliga planeringsskopa med bland annat högkvalitativt stål och förstärkt skoptak. Fyra olika varianter finns för maskiner i storlekarna 12-25 ton och med S60- eller S70-fäste. Stålkvaliten är HB450 och HB500 i utsatta delar och ribbor. Skäret har precis som övriga skopor en kvalitet på HB500.

Rivtanden är designad med J-tandsystem som förenklar utbyte vid slitage. Den utlovas vara utformad för verkligt tuffa jobb, exempelvis när underlaget är hårt eller fruset.

Företagets produktchef Sven-Roger Ekström betonar dock att även övriga produkter är stadd i ständig utveckling och förbättras konsekvent, mycket tack vare en tät dialog med bland annat användare.

Driftsäkerhet, prestanda, funktionalitet och livslängd är extremt viktigt för entreprenören. Det ställer stora krav på konstruktion, montering och komponenter. Varje år genomför vi tusentals förändringar av olika dignitet. Utvecklingen kan aldrig stanna. Förebyggande åtgärder och analys av testresultat är A och O för oss. Två års garanti på tiltrotatorer är ett viktigt löfte till våra kunder, säger Sven-Roger Ekström.

Han lyfter exempelvis fram att tiltrotatorerna R5, R6 och R8 får en ny snäckväxel med bättre geometri och inbyggda smörjkanaler. Resultatet utlovas bli mjukare köregenskaper, lägre friktion och längre livslängd. Samtidigt införs en högtryckstätning bakom hydraulmotorn. R8 tar ytterligare ett steg med hjälp av ett betydligt bättre glidlager för tätare rotorkropp, något som ska förbättra oljans egenskaper.

Ett nytt sensoralternativ ökar precisionen i integrationen till företagets positioneringslösning – Rototilt Positioning Solution (RPS).

Ännu fler förberedda maskinspecifika satser har tagits fram, vilket kortar installationen med timmar. Färdiga längder på kablage och anpassat styrsystem sparar tid och utlovas kvalitetssäkra tiltrotatorsystemet inför leverans.

Vi står väl rustade och har anpassat oss till en värld där maskiner används betydligt hårdare än de gjorde för tio år sedan. Samtidigt ser allt fler de stora fördelarna med den här typen av produkter, något som gör att vi också arbetar oss in på allt fler marknader, säger förtagets marknadskoordinator Fredrik Berggren.

Ett exempel är Benelux där antalet hjulgrävare utrustade med tiltrotator ökar. Med start förra året bygger vi också ett dotterbolag i Frankrike. Även i Nordamerika har vi stora förhoppningar, framför allt i norra USA och Kanada.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.002