23948sdkhjf

Mörka moln över projektmarknaden

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Tillförseln av projekt till Sverige Byggers projektdatabas har minskat kraftigt de två senaste åren. Det är en tydlig indikation om att vi kan räkna med betydligt färre byggstarter inom en inte allt för avlägsen framtid.

Om bostadsbyggandet sjunkit kraftigt på grund av bland annat kraftigt skärpta kreditrestriktioner har projektmarknaden rullat på riktigt bra. Enligt informationsföretaget Sverige Bygger har byggstartsindex för hela projektmarknaden inte minskat med mer än två till tre procent under det senaste året.

Men nu är bilden på väg att förändras – och det snabbt. En titt i företagets projektdatabas visar att tillförseln av nya planerade projekt minskat med 128 miljarder kronor (24 procent) de senaste tolv månaderna, jämfört med perioden mars 2017-februari 2018. Om vi backar ytterligare ett år är minskningen 197 miljarder kronor, motsvarande 32 procent.

Även i ett kortare perspektiv ser det dystert ut. Om vi enbart ser till årets två första månader har tillförseln av nya planerade projekt minskat med 12,7 miljarder kronor (17 procent) jämfört med motsvarande period för ett år sedan och med 16,6 miljarder kronor (21 procent) jämfört med de två första månaderna 2017.

Visserligen är vi på väg ur en mycket positiv konjunkturcykel, men det är uppenbart att mörka moln är på väg att torna upp sig på bygghimlen. Den minskade tillförseln av projekt kommer att få märkbar effekt på de framtida byggstarterna även om det lär dröja något innan nedgången slår till med full kraft för utförarna.

Sverige Bygger lägger dock till en brasklapp eftersom statistiken inrymmer även stora projekt där byggkostnaden beräknas överstiga en halv miljard kronor – och då talar vi om projekt där det redan från början finns en större osäkerhet kring förverkligandet.

Om de stora projekten sållas bort handlar det, enligt Sverige Bygger, om en minskning med 12,8 miljarder kronor(sex procent) i nyregistrerade projekt, 26,8 miljarder (tolv procent) i projekteringsstartade projekt och 6,9 miljarder (tre procent) i byggstartade projekt.

Samtidigt skiljer sig läget avsevärt mellan olika landsdelar. Sverige Bygger lyfter bland annat fram västra Sverige som en fortsatt het marknad. Västra Götaland, Halland och även Jönköping är exempel på län där man ännu inte märkt av någon nedgång på projektmarknaden.

Enligt företaget har mellanstora kommuner med 25 000-50 000 invånare generellt utvecklats bättre än både större och mindre kommuner på senare tid. Byggstartsindex för de 57 kommuner som hamnar inom detta segment ligger på +4,1 procent, medan motsvarande index för såväl större som mindre kommuner är negativt.

På många håll är det till och med så att byggstartsindex ligger på fortsatt plus inom kategorier som skolor, sjukhus, hotell, restauranger samt vissa affärslokaler och industrier.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nya ägare i Steelwrist

Det svenska investmentbolaget Solix har i dag förvärvat samtliga aktier i Terratech, med de helägda dotterbolagen Steelwrist och SVAB Hydraulik.

Göteborg nästa för Maskinia

Maskinia öppnar ett eget kontor i Göteborg för att möta en ökande efterfrågan på företagets produkter. Det uppdrag som Andresen Maskin haft som återförsäljare de senaste fem åren ska, enligt planerna, vara avslutat till sommaren.

BM-traktorer populära på Klaravik

Bauma 2019
Gräv, fyll och kompaktera med samma redskap

Finska Allu hade för första gången någonsin en helt egen monter på Bauma, ett faktum som företaget firade med att visa upp ett gäng nyheter.

Bra fart i Multidocker

Det är riktigt bra fart i Multidocker som redovisar en nära på tredubblad orderingång för 2018. För att effektivisera verksamheten flyttas nu viss produktion från Nederländerna till Sverige. Dessutom ger sig företaget in i renodlad entreprenadverksamhet.

Nyhetsbrev

Bauma 2019
Marknadstest på Bauma

Bauma blev inte bara ett skyltfönster för Engcon utan även något av ett laboratorium. På plats i montern fanns prototyper till tre för företaget helt nya redskap. Nu har besökarna sagt sitt. Sedan svaren analyserats avgörs om serietillverkning inleds.

Arkiv

Bauma 2019
Komatsus första helelektriska grävare

Maskinexpo 2019
Spiralmönster ger jämnare gång

Fransgårds hydrauldrivna sandningsskopa visas på Maskinexpo.

Maskinexpo 2019
Flexibel spridare

En markdriven sand-, salt- och gödningsspridare lanseras på Maskinexpo.

Maskinexpo 2019
Litet verk med stora funktioner

Maskinexpo 2019
Enkel saltspridning utlovas

Maskinexpo 2019
Sverigepremiär för premiumsågverk

Maskinexpo 2019
Robocut smyger i sluttningen

Bauma 2019
Vibroplattor lyftes ut från Bauma på grund av Swepacs patent

Weber och Mikasa tog bort batteridrivna vibroplattor från sina montrar på Bauma sedan företagen uppmärksammats om att konstruktionerna kan innebära ett intrång i ett av Swepacs patent.

Tankbeläggning nästa för Svevia

Bauma 2019
Combi Wear Parts utökar sitt nät

Misstänkt sabotage mot Västlänken

Misstänkt skadegörelse på en ledning som leder vatten till Västlänkens arbetstunnel vid Linné i Göteborg har polisanmälts.

NCC bygger i Bydalen

Bauma 2019
Starkare lyft utlovas i nya Komatsun

Komatsu har kombinerat power shift och hydrostatdrift i nya hjullastarens steglösa växellåda – något som ska leda till snabbare och starkare lyft lovar tillverkaren.

Översvämningar – ett växande och underskattat problem

– Missar vi översvämningsproblematiken i stadsplaneringen riskerar vi enorm kapitalförstöring då kommuner och medborgare investerar i fastigheter som blir osäljbara samtidigt som inga försäkringsbolag vill försäkra. Det hävdar Gunnar Svensson på Tyréns.

Bauma 2019
Många svenskar hittade till Bauma

Bäckströms lät tio pers åka ner tre dagar till Bauma – för att knyta kontakter och hålla sig ajour med nyheterna, men också för att göra affärer.

Bauma 2019
Redskapsbyten utan krångel

Sedan 1 april ska Engcons automatiska snabbfästesystem ingå som kostnadsfri standard såväl mellan maskin och tiltrotator som mellan tiltrotator och hydrauliska verktyg.

Svevia får tampas med Vänersnön i fyra år till

Ny ekonomichef på Svevia

Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi- och finanschef i Sveviakoncernen.

Stenhårt sommarjobb

Ledare: Ur led är tiden

Svevia redo för Salas snöfall

Svevia: "Det är en strategisk satsning"

Ny programdirektör för SIP STRIM

Branschprofil stärker Maskinia

1

Maskinexpo 2019
Biorenare i betong

Island nästa för Hydroscand

Maskinexpo 2019
Smal bandit med fjärrkontroll

Skanskachef går till Thomas Betong

Småländskt uppdrag för Peab

Bauma 2019
Snabbfästen med sikte på Tyskland

Se alla Företagens egna nyheter

Ledlenser Pannlampa EXH8

Den 28 april är det World Day for Safety & Health at work!

Inspektionslampa

Fordonsbelysning - Volkswagen Amarok

Fler nya spelare i laget Linotol

ASi-5 - Nya förutsättningar för riktigt Automation

Färdstrålkastare med värmelins

NEXA - för din säkerhet vid brand

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Lazer Lamps - Linear 6 Elite

Fyra digitala inspektioner på två veckor

Metso Truck Body

Fordonsbelysning - Volkswagen Transporter

Trådlös truckkamera

Strömförsörjning - allt som krävs för installation av ljus och ljud

Två nya tekniska säljare för tunga däck på Nokian Däck AB

Hitta rätt belysning till din truck

Utility arbetsbelysning - Lazer Lamps

Kurvad extraljusramp 90W - rabatterat pris!

Lazer extraljus - Ford monteringskit

Laddbart varningsljus med kraftig magnet

Idag startar Bauma & Brigade är där!

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköpin...

Trådlös kamerasats med två skärmar

Självsugande centrifugalpump för industrier

Sänd till en kollega

0.25