23948sdkhjf

Hammerglass jublar över skärpta skyddskrav

Ett färskt norskt krav på att entreprenadmaskiner på vissa av Statens Vegvesens arbetsplatser ska vara utrustade enligt Skyddsklass 3 tas emot med glädje av Hammerglass.

Sedan ett par veckor måste de entreprenadmaskiner som arbetar på Statens Vegvesens arbetsplatser där det finns risk för odetonerat sprängmedel – exempelvis vägprojekt, stenbrott och tunnelarbeten – uppfylla de formella kraven på Skyddsklass 3. Det innebär bland annat sprängsäker ruta som frontruta (RABS) och okrossbara glas i övriga rutor i såväl grävmaskiner som i andra berörda maskiner.

Sverige har sedan tidigare motsvarande krav på maskiner som arbetar med stenhantering, men utan den tydliga kravspecifikation som följer med Skyddsklass 3. Grundinställningen i båda länderna är dock att föraren ska kunna arbeta i sin maskin väl skyddad även vid ras, explosioner och rikoschetter.

Ett av de företag som nu vädrar morgonluft är Hammerglass som står väl förberett för de skärpta kraven. Redan innan offentliggörandet av de nya norska kraven har Hammerglass sett en ökad efterfrågan på Klass 3-lösningar från både Norge och Sverige och säkerställt att sådana produkter kan framställas och levereras.

I slutet av förra året lade exempelvis det norska entreprenadföretaget Rise Service en rekordorder på maskiner från Volvo där samtliga fordon utrustas med Hammerglass okrossbara glas i förarhyttens rutor. Därutöver berättar Hammerglass om dagliga beställningar på enskilda maskiner som ska konverteras eller uppdateras till Skyddsklass 3.

Företagets vd Bengt Nilsson räknar med att det framöver kommer en rejäl anstormning avseende lösningar som lever upp till kraven enligt Skyddsklass 3.

– Vi har förväntat oss en tydligare specifikation av vad som gäller i flera år och nu har Statens Vegvesen tagit täten i en mycket viktig arbetsmiljöfråga. Där man tidigare har kunnat ducka för informella krav måste man säkerställa att ens fordon klarar Skyddsklass 3-kraven om man tänker arbeta inom statliga projekt. Bra för branschen och alla maskinförare, säger Bengt Nilsson.

– För oss som företag bäddar detta för tillväxt och det är troligt att det kan bli aktuellt med en utökning av personalstyrkan både på konstruktörssidan och i produktionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11