23948sdkhjf

Elektriska smålastare från Holland

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Holländska Tobroco-Giant bygger ut och moderniserar fabriken för att möta en ökad efterfrågan. Inte minst finns stora förhoppningar om framgångar för de elektriska lastare som finns med när Bauma öppnar portarna i München 8-14 april.

Det rullar på bra för holländska Tobroco-Giant. För att möta en ökad efterfrågan är företaget inne i en fas där man stegvis bygger ut och moderniserar tillverkningslokalerna i Oisterwijk. I en första etapp investerades cirka fyra miljoner euro under förra året i produktionslinjer för den nya G4500-serien och teleskoplastarna, men också för förmontering av motorer, hytter och teleskopiska bommar.

Samtidigt förbereder sig företaget för Bauma där avsikten är att visa ett axplock ur sortimentet, bland annat aviseras 13 maskiner tillsammans med en mängd redskap som ska visa bredden i programmet.

Det som på förhand tilldrar sig mest intresse är de elektriska lastarna G2200E och G2200E X-TRA. Standardmodellerna är utrustade med ett 48 volts litiumjonbatteri som utlovas ha upp till tre gånger längre livslängd än vanliga batterier. Batteriet ger kraft till två elmotorer, en på 6,5 kilowatt för att driva maskinen och en på 11,5 kilowatt för hydrauliken.

De båda modellerna skiljer sig främst från varandra när det är dags för lyft. G2200E har en lyfthöjd på 2,85 meter och en lyftkapacitet på 1 650 kg medan G2200E X-TRA har en lyfthöjd som anges till 2,45 meter medan maximal lyftkapacitet anges till 2 200 kg.

Kunderna har möjlighet att välja mellan tre litiumjonbatterier med en kapacitet på 12,3 kWh (240 Ah), 18,4 kWh (360 Ah) eller 24,6 kWh (480 Ah), vilket utlovas ge en laddning som är tillräcklig för normalt arbete i fyra, sex eller åtta timmar.

Batteriet är självskyddat med ett eget intelligent batterihanteringssystem och ska kunna laddas när som helst utan att batterilivslängden påverkas, en detalj som bedöms vara av stort värde för hyresmarknaden. Själva laddningen kan utföras på flera olika sätt. En variant är att lastaren utrustas med en inbyggd laddare på 40 eller 60 ampere som använder en vanlig 230 volts strömförsörjning, vilket gör att den kan laddas praktiskt taget var som helst.

Det går också att utrusta arbetsplatsen med en extern laddare med 40-300 amperes kapacitet. Därmed blir det, enligt tillverkaren möjligt att ladda ett batterisystem upp till 50 procent inom 30 minuter.

Tillverkaren lyfter fram de stora möjligheter som kunden har att anpassa de båda modellerna efter de egna behoven och önskemålen. Inledningsvis väljs mellan standard och X-TRA. Därefter väljs mellan tre litiumjonbatterier och en förarplats som kan vara utformad med hytt, med säkerhetstak eller fällbart säkerhetstak. Uppvärmning och upp till tre dubbelverkande funktioner framåt ger ytterligare flexibilitet.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

Nyhetsbrev

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Arkiv

Uppgraderad frontsop från Drivex

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Hyundai svidar om

Igenkännande är något av nyckelordet när Hyundai nu lanserar en ny ”look” för sina steg V-anpassade hjullastare och grävmaskiner.

Dynapac utökar i Blekinge

Ausa tillverkar för JLG

När JLG kompletterar sin serie med teleskoplastare neråt är lösningen att låta Ausa tillverka den nya modellen i sin fabrik i Manresa, nära Barcelona.

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

”Det är viktigt att fortsätta arbetet”

Trots att ”vissa delar sticker ut kostnadsmässigt” strävar Trafikverket vidare med Ostlänken. Förhoppningen är att kunna kapa kostnader genom att bygga från rätt håll.

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

Klart för fortsatt kalkstensbrytning

Cementa har beviljats förnyat täkttillstånd till år 2041 för de täkter som försörjer fabriken i Slite med kalksten. Beslutet från Mark- och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kan dock komma att överklagas.

Glädje och sorg på veckans lista

Veckans lista präglas av maskiner – de första och den största, den dödsdömda och den snyggaste slåss om placeringarna. Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Peab bygger hotell i Örebro

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

AI ska förebygga olyckor på byggen

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Se alla Företagens egna nyheter

DISAB stärker säljorganisationen

Motordrivna membranpumpar för industrin

Varningsfyr med magnetfot.

Tunn arbetsbelysning med komposithus

Tack för ditt besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Sänd till en kollega

0.156