23948sdkhjf

Elektriska smålastare från Holland

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Holländska Tobroco-Giant bygger ut och moderniserar fabriken för att möta en ökad efterfrågan. Inte minst finns stora förhoppningar om framgångar för de elektriska lastare som finns med när Bauma öppnar portarna i München 8-14 april.

Det rullar på bra för holländska Tobroco-Giant. För att möta en ökad efterfrågan är företaget inne i en fas där man stegvis bygger ut och moderniserar tillverkningslokalerna i Oisterwijk. I en första etapp investerades cirka fyra miljoner euro under förra året i produktionslinjer för den nya G4500-serien och teleskoplastarna, men också för förmontering av motorer, hytter och teleskopiska bommar.

Samtidigt förbereder sig företaget för Bauma där avsikten är att visa ett axplock ur sortimentet, bland annat aviseras 13 maskiner tillsammans med en mängd redskap som ska visa bredden i programmet.

Det som på förhand tilldrar sig mest intresse är de elektriska lastarna G2200E och G2200E X-TRA. Standardmodellerna är utrustade med ett 48 volts litiumjonbatteri som utlovas ha upp till tre gånger längre livslängd än vanliga batterier. Batteriet ger kraft till två elmotorer, en på 6,5 kilowatt för att driva maskinen och en på 11,5 kilowatt för hydrauliken.

De båda modellerna skiljer sig främst från varandra när det är dags för lyft. G2200E har en lyfthöjd på 2,85 meter och en lyftkapacitet på 1 650 kg medan G2200E X-TRA har en lyfthöjd som anges till 2,45 meter medan maximal lyftkapacitet anges till 2 200 kg.

Kunderna har möjlighet att välja mellan tre litiumjonbatterier med en kapacitet på 12,3 kWh (240 Ah), 18,4 kWh (360 Ah) eller 24,6 kWh (480 Ah), vilket utlovas ge en laddning som är tillräcklig för normalt arbete i fyra, sex eller åtta timmar.

Batteriet är självskyddat med ett eget intelligent batterihanteringssystem och ska kunna laddas när som helst utan att batterilivslängden påverkas, en detalj som bedöms vara av stort värde för hyresmarknaden. Själva laddningen kan utföras på flera olika sätt. En variant är att lastaren utrustas med en inbyggd laddare på 40 eller 60 ampere som använder en vanlig 230 volts strömförsörjning, vilket gör att den kan laddas praktiskt taget var som helst.

Det går också att utrusta arbetsplatsen med en extern laddare med 40-300 amperes kapacitet. Därmed blir det, enligt tillverkaren möjligt att ladda ett batterisystem upp till 50 procent inom 30 minuter.

Tillverkaren lyfter fram de stora möjligheter som kunden har att anpassa de båda modellerna efter de egna behoven och önskemålen. Inledningsvis väljs mellan standard och X-TRA. Därefter väljs mellan tre litiumjonbatterier och en förarplats som kan vara utformad med hytt, med säkerhetstak eller fällbart säkerhetstak. Uppvärmning och upp till tre dubbelverkande funktioner framåt ger ytterligare flexibilitet.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

JCB-traktor i rekordtagen

I söndags vann Lewis Hamilton sitt sjätte lopp i årets Formel 1-cirkus. Redan på midsommarafton kunde dock britterna jubla över ett nytt brittiskt hastighetsrekord för traktorer då Guy Martin klockades för 166,7 kilometer i timmen bakom ratten till en Fastrac från JCB.

Sommarklippet – halva priset på Leveranstidningen Entreprenad!

Maskinexpo 2019
Hjerpes stärker väghyvelutbudet

Hjerpes Maskincentra i Norrköping har genom åren blivit en etablerad leverantör av väghyvlar på den svenska marknaden. Som återförsäljare för Hidromek breddas utbudet avsevärt, men på årets Maskinexpo var det ändå en turkisk väghyvel tillverkad i Thailand som var huvudnumret.

Komplicerad upprustning av Svinesundsbron

Med god hjälp av en samlad lösning som bland annat omfattar blästring, målning och en specialutformad ställningskonstruktion blev det Midroc som i dagarna inleder ett fyra år långt uppdrag att restaurera Svinesundsbron.

Bauma 2019
Cat utvecklar sitt distansarbete

En entrepenadmaskin gör ingen nytta när den inte används. Därför har Caterpillar vässat sitt utbud av funktioner som bland annat kan svara för en del underhållsarbeten på distans och på tider när maskinen ändå skulle stå utan förare.

Nyhetsbrev

Triton tar över anläggare i Göteborg

Private equitybolaget Triton växer vidare inom anläggning genom att förvärva Mölndalsbaserade Västkustens Anläggnings AB som därmed hamnar i samma stall som Akeab, Kewab och Mark & Energibyggarna.

Arkiv

Receptet för återvinning av nyttiga metaller

Veckans godbitar!

Dags att summera midsommarveckan – var det NCC, Nuab, Volvo eller kanske Andrésen Maskin som klickades mest? Svaret finns här!

Rolls Royce utökar kinesiskt samarbete

Utmanande år för Strukton Rail

Förra årets extrema sommarvärme och regeringens hot om att flytta tillbaka en stor del av järnvägsunderhållet till Trafikverket är två orsaker som påverkat Strukton Rail negativt, enligt företagets vd Robert Röder som lämnar vd-stolen i höst.

Robotar och digitalisering ska effektivisera vägtransporterna

Robotiserad snöskottning av cykelvägar och geofencing är två av de 20 konkreta åtgärder som Trafikverket vill testa för att kunna skapa ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem.

Continental storsatsar på anläggningsdäck

Continental aviserar en satsning på motsvarande en miljard kronor för att bygga ut sin fabrik i portugisiska Lousado. Avsikten är att tillverka däck större än 24 tum och avsedda för jordförflyttning och exempelvis arbete i hamnar.

Krav på färre transporter när Ostlänken byggs

Ostlänken mellan Järna och Linköping kan resultera i så mycket som en miljon enkelresor med lastbil under byggtiden. Sweco har därför fått i uppdrag att se hur antalet transporter kan begränsas.

Så vill höjdarna få fart på lönsamheten

Varför jobbar inte den här branschen dygnet runt? Varför är det projekten som är ”stensvåra i tid” som går bäst? Frågorna var många när entreprenadhöjdarna försökte ringa in branschens lönsamhetsproblem – och hur de kan lösas.

Ramirent får köpa Stavdal

Maskinexpo 2019
SVAB går till spets med styrsystem

Återkommande larmrapporter om att det finns ont om kompetenta maskinförare är både många och högljudda. SVAB har försökt bidra till att lösa problemet med teknikens hjälp. På Maskinexpo visades Tooltip Control – ett intuitivt styrsystem baserat på modern teknik.

Ny chef för Svevias asfalt

Nya verktyg från Trevi Benne

Ett multiverktyg med två olika käftar ska riva både snabbt och effektivt lovar Andersen Contractor.

Han ska lyfta Hüllerts eftermarknad

Maskinexpo 2019
Mählers bjuder upp till vals

Blickfånget i Mählers monter på Maskinexpo var inte en snöplog den här gången utan sopvalsen SOP-LB2800 som med sitt aktiva flytläge utlovas ge ett balanserat tryck mot marken och följa vägens konturer.

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Bauma 2019
Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Över 1 000 olycksfria dagar

På sin hemsida berättar LKAB om hur länge olika verksamheter har klarat sig utan arbetsplatsolyckor.

Bauma 2019
Volvo tar täten i elracet

Volvo lovar en bred lansering av eldrivna kompaktmaskiner med start 2020. På vårens Bauma gavs ett smakprov i och med att de två första utsläppsfria maskinerna – grävaren ECR25 och hjullastaren L25 – avtäcktes.

Ledare: Välkommen las-utredning

Maskinexpo 2019
Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Uppländskt uppdrag för Peab

Klimatneutral cementindustri

Gruvornas roll i en hållbar framtid

Peab får stort kontrakt i södra Sverige

Maskinexpo 2019
Svenskstämplade maskiner

Nuvarande ID06 gäller ett tag till

Ny försäljningschef på Delvator

Dahl öppnar ännu en anläggning i Stockholm.

Maskinexpo 2019
Pirtek drar på

Maskinexpo 2019
Elgrävaren på plats

Se alla Företagens egna nyheter

Tunt varningsblixtljus

Lyckosam start med BEAst Portal i Västlänken

Att göra klimatsmarta val kan vara enklare än man tror!

Nytt uppdrag inom Infrastruktur

Nya arbetsljusramper 8000-serien

DT-kontakt med kabel

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Maskinradio med blåtand och minnesbackup

Backvarning för entreprenadmaskiner

Back-TV sats trådlös med kamera

Rekord i maj: Sveriges snabbaste cisternreparation?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Magnetisk hållare med justerbar arm

Kompressorhorn

Varningsljusramp med magnetfot.

Heavy Duty Arbetsbelysning

Bästa och billigaste stöldskyddet för maskiner.

Entreprenadingenjör Kevin nominerad i Ung & Tung

Lazer - högpresterande extraljus

100 saltängare hjälpte kund

Blixtljus Ultra

Projektet är igång!

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

Runtomlysande Varningsljus

Vårstädning - upp till 70% rabatt

Sänd till en kollega

0.168