23948sdkhjf

Elektriska smålastare från Holland

Holländska Tobroco-Giant bygger ut och moderniserar fabriken för att möta en ökad efterfrågan. Inte minst finns stora förhoppningar om framgångar för de elektriska lastare som finns med när Bauma öppnar portarna i München 8-14 april.

Det rullar på bra för holländska Tobroco-Giant. För att möta en ökad efterfrågan är företaget inne i en fas där man stegvis bygger ut och moderniserar tillverkningslokalerna i Oisterwijk. I en första etapp investerades cirka fyra miljoner euro under förra året i produktionslinjer för den nya G4500-serien och teleskoplastarna, men också för förmontering av motorer, hytter och teleskopiska bommar.

Samtidigt förbereder sig företaget för Bauma där avsikten är att visa ett axplock ur sortimentet, bland annat aviseras 13 maskiner tillsammans med en mängd redskap som ska visa bredden i programmet.

Det som på förhand tilldrar sig mest intresse är de elektriska lastarna G2200E och G2200E X-TRA. Standardmodellerna är utrustade med ett 48 volts litiumjonbatteri som utlovas ha upp till tre gånger längre livslängd än vanliga batterier. Batteriet ger kraft till två elmotorer, en på 6,5 kilowatt för att driva maskinen och en på 11,5 kilowatt för hydrauliken.

De båda modellerna skiljer sig främst från varandra när det är dags för lyft. G2200E har en lyfthöjd på 2,85 meter och en lyftkapacitet på 1 650 kg medan G2200E X-TRA har en lyfthöjd som anges till 2,45 meter medan maximal lyftkapacitet anges till 2 200 kg.

Kunderna har möjlighet att välja mellan tre litiumjonbatterier med en kapacitet på 12,3 kWh (240 Ah), 18,4 kWh (360 Ah) eller 24,6 kWh (480 Ah), vilket utlovas ge en laddning som är tillräcklig för normalt arbete i fyra, sex eller åtta timmar.

Batteriet är självskyddat med ett eget intelligent batterihanteringssystem och ska kunna laddas när som helst utan att batterilivslängden påverkas, en detalj som bedöms vara av stort värde för hyresmarknaden. Själva laddningen kan utföras på flera olika sätt. En variant är att lastaren utrustas med en inbyggd laddare på 40 eller 60 ampere som använder en vanlig 230 volts strömförsörjning, vilket gör att den kan laddas praktiskt taget var som helst.

Det går också att utrusta arbetsplatsen med en extern laddare med 40-300 amperes kapacitet. Därmed blir det, enligt tillverkaren möjligt att ladda ett batterisystem upp till 50 procent inom 30 minuter.

Tillverkaren lyfter fram de stora möjligheter som kunden har att anpassa de båda modellerna efter de egna behoven och önskemålen. Inledningsvis väljs mellan standard och X-TRA. Därefter väljs mellan tre litiumjonbatterier och en förarplats som kan vara utformad med hytt, med säkerhetstak eller fällbart säkerhetstak. Uppvärmning och upp till tre dubbelverkande funktioner framåt ger ytterligare flexibilitet.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.064