23948sdkhjf

Redskap i massor för Brokk

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Om förra årets Intermat innebar den hittills största maskinlanseringen för Brokk så kommer montern på Bauma till stor del att fyllas med nya redskap.

2019 har börjat bra för Skellefteåföretaget Brokk som räknat hem sin hittills största enskilda order – 60 robotar med en bred samling verktyg till en asiatisk kund. Den här gången är det produkter inom affärsområdet Security & Rescue, vilket betyder att de är anpassade till att i första hand rädda liv, inte till konventionell rivning.

Utrustningen ska främst användas till olika former av katastrofhjälp efter bland annat jordbävningar och terrorattacker. Mycket tack vare de smidiga formaten, den breda verktygsuppsättningen och inte minst möjligheten till fjärrkontroll kan maskinerna användas under säkra arbetsförhållanden även där rasrisken är stor eller i kontaminerade områden, vilket exempelvis var fallet efter olyckan vid det japanska kärnkraftverket i Fukushima 2011.

Det är en utveckling som passar Brokk som hand i handske. I takt med att teknologin utvecklats har även den traditionella rivningsroboten avsedd för främst hydraulhammare och betongkrossar följt med och får allt mer rollen som en redskapsbärare lämpad för allehanda uppgifter.

– De maskiner vi gör i dag är inte längre utpräglade rivningsrobotar utan multifunktionella redskapsbärare. Därför är det också viktigt att vi breddar vårt redan tidigare starka utbud av redskap ytterligare, säger företagets vd Martin Krupicka.

I företagets monter på Bauma kommer besökaren att mötas av bland annat hydraulhammare, rotationsfräsar, borriggar och dotterbolaget Dardas betongkrossar.

2018 lanserade Brokk en egen serie hydraulhammare. Serien omfattar nu fullt utbyggd åtta modeller i storlekar från 70 till 700 kg.

– Det känns närmast självklart att vi ska komplettera våra robotar med egna hydraulhammare så vi kan säkerställa att de tillsammans uppnår absolut optimala prestanda, säger Martin Krupicka.

Lagom till mässans öppnande ska företaget också kunna visa fram en serie rotationsfräsar under det egna varumärket, redskap som inte bara kan användas vid rivningsarbeten utan fast mer i samband med exempelvis profilering av stenytor, vid dikesgrävning eller grävning i tjäle..

Den nya BDC-serien (Brokk Drum Cutter) startar med BDC 40 för Brokks minsta robot, BDC 50 och BDC 100 för mellanmodellerna och BDC 250 för de största maskinerna. Enligt tillverkaren är det de första rotationsfräsar som utvecklats speciellt för demoleringsrobotar, möjligen något ironiskt innebär de samtidigt ett viktigt steg för Skellefteåföretagets fortsatta närmande till traditionell anläggningsverksamhet.

Sorteringsgripen G32 är en uppgradering av en äldre modell och storleksmässigt anpassad till företagets mindre robotar. Tillsammans med den större G50 är den tänkt att användas vid till exempel lättare rivning där mankraft i princip varit enda alternativet vid de tillfällen när en minigrävare är för otymplig.

– Jämfört med föregångaren är käftöppningen på den mindre gripen nu hela 320 millimeter samtidigt som vi förbättrat rotationen, säger företagets marknadskommunikatör Britta Larsson.

Dotterbolaget Darda presenterar tre nya betongkrossar helt anpassade till demoleringsrobotar och minigrävare i storlekar från 2,5 till nio ton. Tyska Darda har som distributör av Brokks maskiner i Tyskland och Österrike under mer än 20 år haft mycket tid och möjligheter att utveckla produkter som passar robotarna som hand i handske och inte försämrades förutsättningarna 2006 då Darda helt enkelt förvärvades.

Mycket av den samlade kunskapen finns nu med i bilden när den nya generationen betongkrossar ser dagens ljus och utlovas vara rejält förbättrade med avseende på bland annat kraft och snabbhet. På köpet handlar det dessutom om redskap som inte minst blir mycket användbara på många ställen där hydraulhammarna kan vara för bullriga.

Ytterligare en nykomling i redskapsprogrammet är TE 326, som fyller på utbudet av borriggar i mellanstorlek. Sedan tidigare finns borriggar anpassade till Brokk 110 och till de största modellerna.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sparkad entreprenör stämmer Trafikverket

I mars hävde Trafikverket konsortiet Lovön Samverkans två entreprenader i byggandet av Förbifart Stockholm. Nu svarar en av konsortiets italienska parter med att stämma Trafikverket på motsvarande närmare 840 miljoner kronor.

1

Baumabilder i påskägget!

Glad påsk! Ett stort bildsvep från Bauma får bli det sista från Leveranstidningen Entreprenad denna vecka – ha en skön ledighet och på återseende efter helgen!

800 kg förfalskade kullager förstörs i dag

Bauma 2019
Ramirent nappar på Husqvarnas molntjänst

Klart med klädleverantör till NCC

Nyhetsbrev

Trådlös uppkoppling nästa steg för Sandvik

Arkiv
1

Stormtimmer skeppas från Harg

Hargs hamn får en nyckelroll när de ekonomiska skadeverkningarna efter Alfridas framfart i framför allt Upplandsskogarna ska begränsas.

Höckert säljer Hitachi i Härnösand

Bauma 2019
Kumla på Bauma

Storfräsarna var inte ensamma på Bauma – där fanns till exempel en redskapstillverkare från Närke.

Blåljusbygge i Luleå

Stenhårt sommarjobb

Slangbutik till Värmdö

Trädsäkrad järnväg

Bauma 2019
Hydrema vågar på Bauma

Hydrema lanserar smådumprar med hytt och en lite större dumper med vågsystem.

Svevia mot frukten

Svevia tar över driftkontrakt Mälaröarna – Trafikverkets allra minsta med en del udda inslag.

Ny marknadshöjdare på Delvator

Hitachis svenska generalagent Delvator har fått en ny marknadsansvarig sedan Roses Åkesson har tillträtt tjänsten.

Jätteprojekt i Göteborg

Storstäderna dominerar husbyggandet

Mer än hälften av husbyggnadsinvesteringarna för ny- och ombyggnad i Sverige under 2018 gjordes i de tre storstadslänen, enligt Industrifakta.

Bauma 2019
Komplett upplägg från Rototilt

Rototilt lanserade nya redskap på Bauma – en icke-hydraulisk sorteringsskopa, en rivtand och en avjämningsbalk visades upp för den internationella publiken.

Bauma 2019
Hårt jobb lönade sig för Huddig

Efter flera års kamp har Huddig nått fram till den tyska järnvägsmarknaden – som kan bli en guldgruva för Hälsingeföretaget.

1

Central mötesplats rustas upp i Göteborg

Brunnsparken i centrala Göteborg ska bli ljusare, grönare och mer välkomnande samtidigt som även de olika vattenledningarna i området ska uppgraderas.

Janne Hirsikangas klar för Europafinal

Första svensken vidare – Europafinalen nästa för mästarföraren Janne Hirsikangas. 

Maserfrakts vd avgår

Maserfrakts vd Arne Helmersson avgår i förtid och jakten på en ny har påbörjats.

Bauma 2019
"Det kan bli ett problem för garantin"

Oilquick sätter ner foten för att förmå kunderna att låta bli att blanda redskap och fästen från olika leverantörer. "Oilquick är ett företagssystem, inte en branschlösning".

Ledare: Ur led är tiden

Svevia redo för Salas snöfall

Svevia: "Det är en strategisk satsning"

Ny programdirektör för SIP STRIM

Branschprofil stärker Maskinia

1

Maskinexpo 2019
Biorenare i betong

Island nästa för Hydroscand

Maskinexpo 2019
Smal bandit med fjärrkontroll

Skanskachef går till Thomas Betong

Småländskt uppdrag för Peab

Bauma 2019
Snabbfästen med sikte på Tyskland

E10 byggs om

Se alla Företagens egna nyheter

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Lazer Lamps - Linear 6 Elite

Fyra digitala inspektioner på två veckor

Metso Truck Body

Fordonsbelysning - Volkswagen Transporter

Trådlös truckkamera

Strömförsörjning - allt som krävs för installation av ljus och ljud

Två nya tekniska säljare för tunga däck på Nokian Däck AB

Hitta rätt belysning till din truck

Utility arbetsbelysning - Lazer Lamps

Kurvad extraljusramp 90W - rabatterat pris!

Lazer extraljus - Ford monteringskit

Laddbart varningsljus med kraftig magnet

Idag startar Bauma & Brigade är där!

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Trådlös kamerasats med två skärmar

Självsugande centrifugalpump för industrier

Ultra - kompakt blixtljus 10-30V

ECO3 – Premiärvisning på Bauma

Uppdaterad broschyr om CE-märkning enligt SS-EN 1090-1

Är ni rätt byxade för byggbranschens digitalisering?

Uppgradera din belysning till LED

Plattsättning för ny stadsbussdepå i Uppsala

Kom till Brigade på Bauma!

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköpin...

Sänd till en kollega

0.195