23948sdkhjf

Redskap i massor för Brokk

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Om förra årets Intermat innebar den hittills största maskinlanseringen för Brokk så kommer montern på Bauma till stor del att fyllas med nya redskap.

2019 har börjat bra för Skellefteåföretaget Brokk som räknat hem sin hittills största enskilda order – 60 robotar med en bred samling verktyg till en asiatisk kund. Den här gången är det produkter inom affärsområdet Security & Rescue, vilket betyder att de är anpassade till att i första hand rädda liv, inte till konventionell rivning.

Utrustningen ska främst användas till olika former av katastrofhjälp efter bland annat jordbävningar och terrorattacker. Mycket tack vare de smidiga formaten, den breda verktygsuppsättningen och inte minst möjligheten till fjärrkontroll kan maskinerna användas under säkra arbetsförhållanden även där rasrisken är stor eller i kontaminerade områden, vilket exempelvis var fallet efter olyckan vid det japanska kärnkraftverket i Fukushima 2011.

Det är en utveckling som passar Brokk som hand i handske. I takt med att teknologin utvecklats har även den traditionella rivningsroboten avsedd för främst hydraulhammare och betongkrossar följt med och får allt mer rollen som en redskapsbärare lämpad för allehanda uppgifter.

– De maskiner vi gör i dag är inte längre utpräglade rivningsrobotar utan multifunktionella redskapsbärare. Därför är det också viktigt att vi breddar vårt redan tidigare starka utbud av redskap ytterligare, säger företagets vd Martin Krupicka.

I företagets monter på Bauma kommer besökaren att mötas av bland annat hydraulhammare, rotationsfräsar, borriggar och dotterbolaget Dardas betongkrossar.

2018 lanserade Brokk en egen serie hydraulhammare. Serien omfattar nu fullt utbyggd åtta modeller i storlekar från 70 till 700 kg.

– Det känns närmast självklart att vi ska komplettera våra robotar med egna hydraulhammare så vi kan säkerställa att de tillsammans uppnår absolut optimala prestanda, säger Martin Krupicka.

Lagom till mässans öppnande ska företaget också kunna visa fram en serie rotationsfräsar under det egna varumärket, redskap som inte bara kan användas vid rivningsarbeten utan fast mer i samband med exempelvis profilering av stenytor, vid dikesgrävning eller grävning i tjäle..

Den nya BDC-serien (Brokk Drum Cutter) startar med BDC 40 för Brokks minsta robot, BDC 50 och BDC 100 för mellanmodellerna och BDC 250 för de största maskinerna. Enligt tillverkaren är det de första rotationsfräsar som utvecklats speciellt för demoleringsrobotar, möjligen något ironiskt innebär de samtidigt ett viktigt steg för Skellefteåföretagets fortsatta närmande till traditionell anläggningsverksamhet.

Sorteringsgripen G32 är en uppgradering av en äldre modell och storleksmässigt anpassad till företagets mindre robotar. Tillsammans med den större G50 är den tänkt att användas vid till exempel lättare rivning där mankraft i princip varit enda alternativet vid de tillfällen när en minigrävare är för otymplig.

– Jämfört med föregångaren är käftöppningen på den mindre gripen nu hela 320 millimeter samtidigt som vi förbättrat rotationen, säger företagets marknadskommunikatör Britta Larsson.

Dotterbolaget Darda presenterar tre nya betongkrossar helt anpassade till demoleringsrobotar och minigrävare i storlekar från 2,5 till nio ton. Tyska Darda har som distributör av Brokks maskiner i Tyskland och Österrike under mer än 20 år haft mycket tid och möjligheter att utveckla produkter som passar robotarna som hand i handske och inte försämrades förutsättningarna 2006 då Darda helt enkelt förvärvades.

Mycket av den samlade kunskapen finns nu med i bilden när den nya generationen betongkrossar ser dagens ljus och utlovas vara rejält förbättrade med avseende på bland annat kraft och snabbhet. På köpet handlar det dessutom om redskap som inte minst blir mycket användbara på många ställen där hydraulhammarna kan vara för bullriga.

Ytterligare en nykomling i redskapsprogrammet är TE 326, som fyller på utbudet av borriggar i mellanstorlek. Sedan tidigare finns borriggar anpassade till Brokk 110 och till de största modellerna.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

JCB-traktor i rekordtagen

I söndags vann Lewis Hamilton sitt sjätte lopp i årets Formel 1-cirkus. Redan på midsommarafton kunde dock britterna jubla över ett nytt brittiskt hastighetsrekord för traktorer då Guy Martin klockades för 166,7 kilometer i timmen bakom ratten till en Fastrac från JCB.

Sommarklippet – halva priset på Leveranstidningen Entreprenad!

Maskinexpo 2019
Hjerpes stärker väghyvelutbudet

Hjerpes Maskincentra i Norrköping har genom åren blivit en etablerad leverantör av väghyvlar på den svenska marknaden. Som återförsäljare för Hidromek breddas utbudet avsevärt, men på årets Maskinexpo var det ändå en turkisk väghyvel tillverkad i Thailand som var huvudnumret.

Komplicerad upprustning av Svinesundsbron

Med god hjälp av en samlad lösning som bland annat omfattar blästring, målning och en specialutformad ställningskonstruktion blev det Midroc som i dagarna inleder ett fyra år långt uppdrag att restaurera Svinesundsbron.

Bauma 2019
Cat utvecklar sitt distansarbete

En entrepenadmaskin gör ingen nytta när den inte används. Därför har Caterpillar vässat sitt utbud av funktioner som bland annat kan svara för en del underhållsarbeten på distans och på tider när maskinen ändå skulle stå utan förare.

Nyhetsbrev

Triton tar över anläggare i Göteborg

Private equitybolaget Triton växer vidare inom anläggning genom att förvärva Mölndalsbaserade Västkustens Anläggnings AB som därmed hamnar i samma stall som Akeab, Kewab och Mark & Energibyggarna.

Arkiv

Receptet för återvinning av nyttiga metaller

Veckans godbitar!

Dags att summera midsommarveckan – var det NCC, Nuab, Volvo eller kanske Andrésen Maskin som klickades mest? Svaret finns här!

Rolls Royce utökar kinesiskt samarbete

Utmanande år för Strukton Rail

Förra årets extrema sommarvärme och regeringens hot om att flytta tillbaka en stor del av järnvägsunderhållet till Trafikverket är två orsaker som påverkat Strukton Rail negativt, enligt företagets vd Robert Röder som lämnar vd-stolen i höst.

Robotar och digitalisering ska effektivisera vägtransporterna

Robotiserad snöskottning av cykelvägar och geofencing är två av de 20 konkreta åtgärder som Trafikverket vill testa för att kunna skapa ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem.

Continental storsatsar på anläggningsdäck

Continental aviserar en satsning på motsvarande en miljard kronor för att bygga ut sin fabrik i portugisiska Lousado. Avsikten är att tillverka däck större än 24 tum och avsedda för jordförflyttning och exempelvis arbete i hamnar.

Krav på färre transporter när Ostlänken byggs

Ostlänken mellan Järna och Linköping kan resultera i så mycket som en miljon enkelresor med lastbil under byggtiden. Sweco har därför fått i uppdrag att se hur antalet transporter kan begränsas.

Så vill höjdarna få fart på lönsamheten

Varför jobbar inte den här branschen dygnet runt? Varför är det projekten som är ”stensvåra i tid” som går bäst? Frågorna var många när entreprenadhöjdarna försökte ringa in branschens lönsamhetsproblem – och hur de kan lösas.

Ramirent får köpa Stavdal

Maskinexpo 2019
SVAB går till spets med styrsystem

Återkommande larmrapporter om att det finns ont om kompetenta maskinförare är både många och högljudda. SVAB har försökt bidra till att lösa problemet med teknikens hjälp. På Maskinexpo visades Tooltip Control – ett intuitivt styrsystem baserat på modern teknik.

Ny chef för Svevias asfalt

Nya verktyg från Trevi Benne

Ett multiverktyg med två olika käftar ska riva både snabbt och effektivt lovar Andersen Contractor.

Han ska lyfta Hüllerts eftermarknad

Maskinexpo 2019
Mählers bjuder upp till vals

Blickfånget i Mählers monter på Maskinexpo var inte en snöplog den här gången utan sopvalsen SOP-LB2800 som med sitt aktiva flytläge utlovas ge ett balanserat tryck mot marken och följa vägens konturer.

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Bauma 2019
Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Över 1 000 olycksfria dagar

På sin hemsida berättar LKAB om hur länge olika verksamheter har klarat sig utan arbetsplatsolyckor.

Bauma 2019
Volvo tar täten i elracet

Volvo lovar en bred lansering av eldrivna kompaktmaskiner med start 2020. På vårens Bauma gavs ett smakprov i och med att de två första utsläppsfria maskinerna – grävaren ECR25 och hjullastaren L25 – avtäcktes.

Ledare: Välkommen las-utredning

Maskinexpo 2019
Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Uppländskt uppdrag för Peab

Klimatneutral cementindustri

Gruvornas roll i en hållbar framtid

Peab får stort kontrakt i södra Sverige

Maskinexpo 2019
Svenskstämplade maskiner

Nuvarande ID06 gäller ett tag till

Ny försäljningschef på Delvator

Dahl öppnar ännu en anläggning i Stockholm.

Maskinexpo 2019
Pirtek drar på

Maskinexpo 2019
Elgrävaren på plats

Se alla Företagens egna nyheter

Tunt varningsblixtljus

Lyckosam start med BEAst Portal i Västlänken

Att göra klimatsmarta val kan vara enklare än man tror!

Nytt uppdrag inom Infrastruktur

Nya arbetsljusramper 8000-serien

DT-kontakt med kabel

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Maskinradio med blåtand och minnesbackup

Backvarning för entreprenadmaskiner

Back-TV sats trådlös med kamera

Rekord i maj: Sveriges snabbaste cisternreparation?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Magnetisk hållare med justerbar arm

Kompressorhorn

Varningsljusramp med magnetfot.

Heavy Duty Arbetsbelysning

Bästa och billigaste stöldskyddet för maskiner.

Entreprenadingenjör Kevin nominerad i Ung & Tung

Lazer - högpresterande extraljus

100 saltängare hjälpte kund

Blixtljus Ultra

Projektet är igång!

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

Runtomlysande Varningsljus

Vårstädning - upp till 70% rabatt

Sänd till en kollega

0.22