23948sdkhjf

Ledare: Ur led är tiden

– Vi kommer inte att behålla vår ledande ställning inom berg och metall länge till om vi inte säkerställer att kompetensen bibehålls och helst förbättras.

Vi har under lång tid fått höra att det råder en gigantisk kompetensbrist inom bygg- och anläggningsverksamheten. Bristen på bland annat mekaniker, maskinförare och yrkesarbetare inom ett flertal olika specialområden lämnar stora hål som mer eller mindre sätter stopp för fortsatt utveckling.

Även bergkompetens är en bristvara som företagen slåss om. Att det inte är tomma ord blev Leveranstidningen Entreprenad varse vid ett besök på Bergsskolans arbetsmarknadsdagar i Filipstad.

Bergsskolans framtid är tyvärr oviss. För få studenter angavs som skäl när Luleå tekniska Universitet tidigare i år drog sig ur huvudmannaskapet och tog sina berg- och metallutbildningar med sig.

Skolans inställning är dock att utbildningen behövs. Påbörjade utbildningar ska få slutföras och ambitionen är att kunna fortsätta verksamheten – om än i någon annan form. Det är helt uppenbart att även näringslivet inser utbildningens värde. Företagen var rikligt representerade under arbetsmarknadsdagarna. Så länge kompetens är en bristvara får den sökas där den finns.

Dessvärre återstår det egentliga problemet – det bristande intresset för en verksamhetsgren som erbjuder många spännande arbetsuppgifter – inte bara i Sverige. Dessutom arbetsuppgifter som är efterfrågade och praktiskt taget garanterar jobb till de som slutför sin examen.

Bergskolan har under lång tid försökt locka till sig studenter, men uppenbarligen utan att nå hela vägen fram. En teori är att det redan från början beror på att berg- och metallnäringarna är för lite kända bland stora delar av det svenska folket. Verksamheterna finns ofta på mindre orter och det är där skolan rekryterar en stor del av sina elever. Storstäderna – där de stora elevunderlagen finns – är betydligt mindre mottagliga.

Helt uppenbart är att branschen själv tillsammans med staten borde ta ett betydligt större ansvar för att sprida relevant information om branschen, om behoven av arbetskraft och om möjligheterna. Än så länge befinner sig Sverige långt framme i utvecklingen. Vi kommer inte att behålla vår ledande ställning inom berg och metall länge till om vi inte säkerställer att kompetensen bibehålls och helst förbättras.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08