23948sdkhjf

Utbildning för brandfarliga arbeten

En ny utbildning som ska ge utförare bättre förutsättningar att arbeta brandsäkert tas i drift i höst. Bakom utbildningen Brandfarliga Arbeten står Svebra (Svenska Brandsäkerhetsföretag) och Sveriges Byggindustrier.

Den senaste tiden har vi dagligen blivit påminda om de ofta förödande konsekvenser som en brand kan föra med sig. Just nu rör det sig till stor del om skogsbränder, men det finns gott om arbeten som kan resultera i bränder som medför stora materiella skador och till och med kan vara förenade med livsfara.

Svetsning, lödning och torkning är bara några av de arbetsuppgifter som genererar värme. För att få utföra dessa och liknande arbeten krävs certifiering, vilket kan fås efter adekvat utbildning – som Brandskyddsföreningens kurs Heta arbeten. Till hösten finns ytterligare ett alternativ i form av utbildningen Brandfarliga Arbeten som tagits fram av Svebra och Sveriges Byggindustrier för att passa förhållanden i olika branscher.

Erfarenhet och kunskap har hämtats från flera experter på området för att kvaliteten ska hålla den nivå som krävs för att certifikat ska kunna utfärdas enligt försäkringsbolagens villkor. Ytterligare ett mål har varit att minimera administration och därmed effektivisera för både arrangörer och utförare.

De som går utbildningen Brandfarliga Arbeten får förståelse för risksituationer på just sin arbetsplats och kan direkt tillämpa kunskaperna i sitt arbete. För att få behörighet att utföra dessa arbeten, skriva tillstånd eller vara brandvakt krävs godkänt resultat på ett certifieringstest som görs innan utbildningen är slutförd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094