23948sdkhjf

Olofsfors rosa band får dubbel verkan

De rosa band som Olofsfors auktionerade ut förra året till stöd för bröstcancerforskning går ett varv till. Den estniska köparen har sålt banden vidare och väljer att använda intäkterna oavkortat för att stötta cancerpatienter.

Sedan 2010 har Olofsfors varje år auktionerat ut ett par rosa skogsmaskinsband till förmån för bröstcancerforskningen. Enligt företaget har de nio auktioner som hittills arrangerats renderat i en totalsumma kring 800 000 kronor.

Förra året var det estniska MFO OÜ som tog hem de båda banden för rekordbeloppet 155 000 kronor.

En av delägarna i det estniska företaget är Lars Åstbom som också driver Åstboms Skog i de värmländska skogarna.

– Pengar till forskning behövs. Alla har vi en relation till cancer och att på detta sätt kunna hjälpa till, känns jätteroligt. Det här blir en chans för oss att kunna lyfta idén och syftet med rosa bandet även utomlands, sade Lars Åstbom när det stod klart att MFO lämnat det högsta budet.

Och när den estniska skogs- och jordbruksmässan Maamess nyligen arrangerades i Tartu hamnade de rosa banden på nytt i centrum för intresset.

Vi tycker att detta är ett fantastiskt initiativ av Olofsfors och en unik möjlighet för oss att göra något för cancerforskning även i Estland, säger Indrek Reisenbuk, vd för MFO, som därför bjöd ut banden till försäljning under mässan med avsikten att skänka intäkterna vidare till någon typ av cancerforskning.

Slutlig köpare blev entreprenören Olav Arus på företaget Valma Saeveski som lade fram motsvarande drygt 100 000 kronor för banden. Köparen, som har tre skördare och åtta skotare är verksam både i Estland och Sverige, köpte bandet av personliga skäl.

Det är viktigt för mig personligen att stödja cancerforskningen. Min mamma gick bort i cancer för tre år sedan berättar Olav Arus.

Säljaren berättar att köpeskillingen oavkortat ska gå till stiftelsen ”The gift of life”, vars främsta uppgift är att stötta cancerpatienter ekonomiskt. Det kan vara i form av moderna mediciner eller behandlingar till familjer som inte själv har råd. Stiftelsen kom till genom grundarens egen kamp mot cancer, för att ge de sjuka hopp och en möjlighet till ett längre liv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094