23948sdkhjf

Liten rigg med stor räckvidd

Sandviks nya topphammarrigg får plats på en släpvagn, enligt företaget tar aggregatet sig fram nästan överallt och den ska passa för både anläggningsjobb, tunneldrivning och stenindustrin.

Sandvik Mining and Rock Technology lanserar en ny topphammarrigg – Commando DC300Ri.

Riggen är helt radiostyrd med gummihjul och storleksintervallet för borrhål uppges vara 38 till 64 mm, med R28-, R32- och T35 MF-stänger.

Fyrhjulsdrift och pendling ska innebära både rörlighet och stabilitet i besvärlig terräng, lovar Sandvik som också lyfter fram den nya bomkonstruktionen och en pålitlig HL300 bergborrmaskin – kombinationen ska göra att riggen levererar hög produktivitet och låga driftskostnader i utmanande miljöer, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

Enligt Sandvik är nya Commando DC300Ri ”extremt rörlig och smidig”, den ska vara lätt att manövrera tack vare gummihjulen ±10 graders pendling gör riggen enkel att manövrera.

Den nya bomkonstruktionen är förstärkt, med större räckvidd och ett täckningsområde på 12 kvadratmeter, det vill säga 20 procent större jämfört med tidigare modeller.

Spolkapaciteten är 3,0m/min, det ska möjliggöra djupare hål med större hålstorlekar, elsystemet på 24 V ska ge bättre hållbarhet, lovar Sandvik.

Företaget hävdar också att Commando DC300Ri har det mest avancerade iTorque-kontrollsystemet i sin storleksklass, något som uppges innebära borrningsprestanda i toppklass och längre livslängd på borrstålet.

Riggen har också fått ett intelligent kompressorstyrsystem och den nya motorn CAT 3.6 74,4 kW Tier4F/Stage5 ska vara bränsleeffektiv – 30 procent bättre än tidigare modeller i samma storleksklass, hävdar Sandvik.

Topphammarriggen har samma moduldesign som företagets mindre riggar för ovanjordsborrning. Enligt Sandvik är designen logisk och ska ge maskinen längre drifttid med lättillgängliga servicepunkter, inbyggd fordonsdiagnostik.

Faktaruta
  • Tekniska data Commando DC300Ri
  • Rekommenderad håldiameter: 38–64 mm
  • Borrstångsdiameter: R28-, R32- eller T35 MF-stänger
  • Hydraulisk borrmaskin: HL300, 9 kW
  • Motor: CAT C 3.6, 74, 4 kW (99,7 hk)/2200 rpm, Tier3 / Tier4F / Stage5
  • Spolluft: 3 m³/min, upp till 8 bar
  • Transportlängd: 5,7 m
  • Transportbredd: 2,35 m
  • Transporthöjd: 2,85 m
  • Vikt: 6 100 kg (torrvikt)
Källa: Sandvik

Designen ska också innebära kompakt transportformat – riggen är bara 2,85 meter hög och kan transporteras på en liten lastbil eller en släpvagn.

Enligt Sandvik kan Commando DC300Ri användas till en massa olika uppdrag – till exempel anläggningsarbeten vid väg- och järnvägar och olika grundläggningsarbeten.

Tack vare den utökade räckvidden och den hydrauliska roll-over-funktionen (som finns som tillval) ska det också gå att rotera huvudet 360 grader, något som kan vara användbart till exempel inom stenindustrin.

Med de mindre hålstorlekarna ska riggen fungera även för tunneldrivning, den hydrauliska roll-overfunktionen är nödvändig vid bultning och injektering, och stångsystemet ger flexibilitet och säkerhet, noterar Sandvik som också lyfter fram avgasrening (för Tier3-motor), vattenspolning och kraftfulla LED-lampor som viktiga faktorer vid tunneldrivning.

Riggen kan också utrustas för specialuppdrag, till exempel kan man förse den med automatisk positionering, SanRemo fjärrövervakning och fjärrdisplay.

Riggen premiärvisades på sprängarmässan Borr&Spräng i maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11