23948sdkhjf

”En fantastisk maskin”

Menzi Mucks schweiziska spindelgrävare är fortfarande sällsynta inslag i den svenska maskinfloran, men Truls Østerud som representerar företaget i Norge och Sverige försöker oförtrutet att jobba in varumärket. Årets publikdragare på Maskinexpo var den M545X som kom direkt från Bauma.

Enkelt uttryckt betyder X-et i modellbeteckningen att maskinen genomgått en kraftig uppgradering gentemot föregångaren.

Bland annat är det helt ombyggda chassit två ton tyngre, vilket också innebär att bomcylindrarna blivit kraftigare – åtgärder som exempelvis ökat lyftkraften från 9,2 till 9,8 ton. Benen har förlängts och fått en ny infästning, något som dels ökat stabiliteten och dels möjliggör att maskinen nu kan ”vada” i 2,2 meter djupt vatten, två decimeter mer än tidigare. Samtidigt är den inre svängradien inte mer än 1,8 meter, vilket gör maskinen väldigt smidig och lätthanterlig vid träd och andra hinder, säger Truls Østerud.

I Norge har försäljningen gått rätt bra, men det går trögare i Sverige. Vi ser dock att intresset ökar och vi har fått ut ett par maskiner i Sverige de senaste åren. Jag hoppas också att de demodagar som vi planerar i Skåne kommer att lyfta intresset ytterligare, säger Truls Østerud.

Den senaste svenska kunden är Aspåsnäsets Gräv i Krokom, strax utanför Östersund. Bland besökarna i montern fanns Oskar Dahlgren, som i egenskap av maskinförare på Aspåsnäsets Gräv varit en av de som spakat maskinen, något som varit en ständig källa till glädje.

Maskinen är helt fantastisk, stark och smidig samtidigt som den lämpar sig väldigt väl vid exempelvis fiberläggning längs vägarna. Den kan i princip alltid arbeta vid sidan av vägen utan att vara i vägen för trafiken, vilket ökar både effektiviteten och säkerheten, säger Oskar Dahlgren.

Mer om Menzi Muck finns att läsa här.

Artikeln är en del av vårt tema om Maskinexpo 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064