23948sdkhjf

Rasrisker satta under lupp

Nu ska de områden i Sverige där det finns risk för klimatrelaterade ras, skred, erosioner eller översvämningar identifieras. Samtidigt ska sannolikheten för att så sker och samhällsekonomiska konsekvenser utredas.

Dagens samhälle är anpassat och uppbyggt efter ett visst klimat. Regeringen räknar dock med att framtiden kommer att te sig helt annorlunda på grund av förändringar i temperatur, nederbörd och vind.

Bland annat förutspår regeringen mer nederbörd som ökar risken för översvämningar som underminerar marken och därmed i sin tur ökar risken för ras, skred och erosion. Med de ökade vattenflöden ökar också risken att föroreningar sprids i naturen.

Klimatförändringar med förändringar i temperatur och nederbörd är nu tyvärr en realitet som samhället måste ta höjd för. Ras, skred, erosion och översvämning till följd av exempelvis förändrade nederbördsmönster kan få mycket stora konsekvenser för människors liv och hälsa, för ekosystem och areella näringar och för infrastruktur, bebyggelse och kulturarv. Vi behöver mer kunskap om var i landet som riskerna är särskilt stora. Det kan vägleda arbetet för den fortsatta processen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Uppdraget ska genomföras av Statens geotekniska institut (SGI) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med SGI som ansvarigt för den övergripande projektledningen.

Med i projektet finns även Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökning (SGU), SMHI samt länsstyrelserna och andra myndigheter som kan beröras.

SGI:s generaldirektör Åsa-Britt Karlsson menar att det är bra att det nu tas ett helhetsgrepp över hur klimatförändringarna påverkar ras, skred och erosion i hela Sverige och att det kommer att vara till stor nytta för samhället.

Nu inleds arbetet med att identifiera de områden i Sverige där det finns risk för ras, skred, erosion och översvämning som är kopplade till klimatet, beskriva de samhällsekonomiska konsekvenserna samt rangordna riskområdena utifrån sannolikheten för och konsekvensen av att de beskrivna händelserna inträffar.

Resultatet ska redovisas till regeringen senast 31 maj 2021. Så här långt har två miljoner kronor öronmärkts för projektet under 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082