23948sdkhjf

Metso stärker ballastsidan

Metso förvärvar kanadensiska McCloskey för att stärka positionen som leverantör av kross- och sorteringsutrustning till bland annat anläggningsföretag och maskinentreprenörer..

Metsos bedömning är att globala investeringar i bland annat vägbyggnad kommer att påverka ballastproduktionen i positiv riktning de närmaste åren. Företagsledningen förutspår en årlig tillväxt på fyra till sex procent fram till och med 2023. Genom förvärvet av McCloskey räknar företaget med att stå betydligt bättre rustade än tidigare för att klara en förväntad ökad efterfrågan på mobila sorteringsverk och krossar.

Förvärvet är i linje med vår tillväxtstrategi. Det förstärker vår kross- och sorteringsverksamhet inom våra primära tillväxtområden. Vi får också en bättre balans i vår verksamhet i och med att cyklerna för ballast skiljer sig något från den gruvindustri som vi hittills varit mer fokuserade på, säger Metsos vd Pekka Vauramo.

Markku Simola, chef för Metso Aggregates Equipment, betonar att förvärvet, som förväntas slutföras i slutet på året, passar väl in i ambitionen att nå nya och befintliga kunder via ett flertal kanaler som kompletterar varandra. Som ett led i den strategin är tanken att fortsätta utveckla och driva varumärket McCloskey under eget namn och via sina upparbetade kanaler.

Det finns även en ekonomisk morot för den nya ägaren. McCloskey har utvecklats positivt de senaste åren och framtiden ser gynnsam ut. Förra året omsattes motsvarande 308 miljoner euro. Förväntningarna för nuvarande räkenskapsår är en fortsatt uppgång till cirka 330 miljoner euro, vilket uppnås med hjälp av ungefär 900 anställda i främst Nordamerika. Tillverkning bedrivs också i Nordirland sedan 2005 då Viper som tillverkar vibrerande sorteringsverk förvärvades.

Vi är stolta över hur vi lyckats växa på en konkurrensutsatt marknad. Jag är övertygad om att sammangåendet med Metso är helt rätt drag för våra kunder, anställda, återförsäljare och affärspartners, säger MacCloskeys vd Paschal McCloskey, som också grundade företaget 1985 och inte minst ser stora fördelar med Metsos globala resurser.

Prislappen anges till motsvarande 279 miljoner euro. Köpeskillingen kan komma att öka med upp till 23 miljoner euro beroende på det ekonomiska utfallet av verksamheten under de närmaste två åren efter förvärvet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093