23948sdkhjf

Antarktis - inget för veklingar

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

40 minusgrader kan vara en tuff utmaning för såväl människor som maskiner. Utmaningen har dock antagits av Metso som ska leverera temperaturtålig utrustning för kross- och sorteringsjobb i samband med renovering av en forskningsstation i Antarktis.

Leveransen består av tre Lokotrack för krossning och sortering som på olika sätt anpassats för att klara extrem kyla, i varje fall ner till -40 grader Celsius.

Tanken är att utrustningen under en treårsperiod ska producera de cirka 126 000 kubikmeter stenmaterial som beräknas behövas vid det omfattande om- och tillbyggnadsarbete som genomförs vid den amerikanska forskningsstationen McMurdo, belägen på en ö i Ross Sea. Anläggningen är den största och det logistiska centrumet för landets tre forskningsstationer i Antarktis och nu väntar en omfattande ombyggnad som bland annat ska ge förutsättningar för bättre logistik och minskad energiförbrukning.

Trots anpassningen till minst sagt kyliga förhållanden ska, enligt planerna, arbetet i första hand ske under den södra hemisfärens sommarperiod som sträcker sig från oktober till april.

Den utrustning som valts för att omvandla hård basalt, som finns tillgänglig nära stationen, är en käftkross, en konkross och ett sorteringsverk. Mycket har gjorts redan i fabriken i Finland för att minska risken för oplanerade stillestånd.

– Varje komponent som är känslig för kyla har behandlats och kompletterats med extra isolering. Oljor och andra vätskor är utvalda för att klara det antarktiska klimatet och transportörerna har utvecklats speciellt för att fungera även i extrem kyla, säger Marko Salonen, projektchef på Metso.

Vid behov finns underhållspersonal tillgänglig i Nya Zeeland, vilket bedöms vara ett rimligt avstånd i de tuffa omgivningarna.

– Vi har också förberett underhåll och reservdelsbehov genom att förutse varje tänkbar situation som kan uppstå och se till att det kan åtgärdas på plats. Till och med emballaget har valts för att säkerställa att inget onödigt material tillförs den unika antarktiska miljön.

Förhoppningen är att den här säsongen kunna använda utrustningen under två månader innan vintern slår till.

– Tanken är att jobba 16 timmar per dag med en produktionstakt av 250 ton huvudsakligen 63 millimeter krossat material i timmen. Vi kommer också att tillverka en del finare material för att möjliggöra ett mer kompakt material som kan användas vid grundläggningen av de nya byggnaderna, säger Jeffrey Huffman, operativt ansvarig vid entreprenören Leidos Antarctis Support Contract.

Mycket tanke- och utvecklingsarbete ligger bakom utrustningen, men logistiken för att få den på plats är inte mindre krävande. Resan började i Finland i början av oktober. Via Tyskland gick transporten till Port Hueneme i Kalifornien för att skickas vidare till Antarktis via Christchurch i Nya Zeeland.

Den avslutande transporten har letts av en isbrytare följd av två transportfartyg som tillsammans bär med sig ungefär 35 entreprenadmaskiner som efter en resa på ungefär fyra månader ska användas i samband med ombyggnadsarbetet.

Mer om: Antarktis | Lokotrack | Metso
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ledare: Enkel lösning på stort problem

Nytändning för Dynapac

Dynapac har kommit starkt sedan nya ägarna Fayat trädde in, företaget har blåst liv i sitt varumärke och lockat tillbaka storkunderna. – Vi har tagit tillbaka initiativet.

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

NCC bygger i Eskilstuna

”Vi ska vara nära verkligheten”

Ett laddat Dynapac har fått fart på försäljningen, för att komma ännu längre krävs kunniga säljare – det är inte bara mekanikerna som ska kunna maskinerna.

Nyhetsbrev

Delade meningar om vägen till fossilfritt

I dag är de flesta överens om att fossila bränslen måste fasas ut – och att arbetet bör göras skyndsamt. Däremot är vägen till målet långt ifrån utstakad. Det stod klart på Stora Infradagen som nyligen arrangerades i Stockholm.

Arkiv

CM – en väg till ökad konkurrens

I Maskinentreprenörernas senaste konjunkturrapport strax före jul fick Trafikverket skarp kritik för att entreprenaderna generellt är för stora. Stefan Dahlgren, ordförande för CM-bolagen, hävdar att en lösning finns i Construction Management som dels ökar konkurrensen och dels kan stimulera kreativa lösningar.

Sporrande konkurrens för Dynapac

Dynapac och Bomag har sedan 2017 samma ägare. De ska dock fortsätta strida om kunderna precis som förr, även om vissa samarbeten kan bli aktuella.

Örebro vill beveka Trafikverket

”Det är inte en dag för tidigt”

Veidekkes kvinnliga anställda ska slippa byta om på toaletten eller bakom ett skynke –  nya bodar ska öka inkluderingen.

Epiroc och Luleå tekniska universitet fördjupar samarbetet

Starkt startfält i veckan - men vem vann?

Infraprojekt nominerade till arkitektpris

10 mars presenteras vinnaren bland de fyra anläggningar som nominerats till Trafikverkets arkitekturpris 2019. Samtliga nominerade förslag finns i de tre storstadsområdena och är uppförda av externa byggherrar.

Eldrivet för fastighetsskötare

Eldrivna sopbilar på gång från Mercedes

Sex meter bred och 60 meters lyfthöjd

Bostadsrätter i Bredäng

Maskinentreprenörerna vill ha verklighetsförankrat avtal

Högre övertidsersättning och rätt till dygnsvila på betald arbetstid finns bland de krav Byggnads lagt fram inför förhandlingarna om Entreprenadmaskinavtalet. Maskinentreprenörerna kräver å sin sida ett avtal förankrat i verkligheten och med större möjligheter till individuell lönesättning.

Epiroc i australiskt automationsprojekt

Hydroscand satsar i söder

Dynapac: "Det går inte att komma så mycket längre med att utveckla dieselmotorerna"

Branschförening för repklättrare

Yrkesklättring är ett relativt nytt, men växande yrkesområde i Sverige. En nybildad branschförening ska nu bidra till att utveckla verksamheten ytterligare och skapa ett gemensamt språkrör.

Krav på alternativ finansiering

Alternativ finansiering är den enda möjliga vägen att komma till rätta med dagens gigantiska infrastrukturskuld. Det menar Maskinentreprenörernas ordförande Magnus Persson som också efterlyser nya upphandlingsvägar.

Personliga möten nyckeln till Engcons framgång

I en värld som blir allt mer digital blir det personliga mötet allt viktigare för Engcon. Sedan 2017 har företagets 15 ”ambassadörer” haft kontakt med mer än 40 000 slutkunder världen över. Där ligger en väsentlig del av framgången, enligt företaget.

Träigt avtal för Peab

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Akuta åtgärder på E4-bro

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Cykelsatsning i Malmö

Projekterar för slutförvaret

Gissa metallen - Se metallprisernas utveckling 2019

Hultafors får mer på fötterna

Peab bygger i Stockholm

Dynalyzer går online 2020

Sveriges Byggindustrier byter namn

Utmaning söder om Sveg

Se alla Företagens egna nyheter

Maskinradio för tuffa miljöer

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Träffa Gripen Wheels på årets mässor 2020.

Kampanjpriser - Michelindäck & hjul för radodling och tröska

Positionsljus

Kampanjpriser på Michelindäck & hjul för traktor!

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Nu har vi ny hemsida!

Glöm inte bort den viktiga grunden

DISAB tar hem en stor order på vakuumsystem värd 5 miljoner!

LED nummerplåtsbelysning

Larm för entreprenadmaskin

Saferoad Sverige är stolt officiell partner till årets Rally

PSST... personligt, smidigt, skräddarsytt och tryggt

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Metso Contender Series

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Dags att byta bakljus på ditt släp?

Westlake CB763 till Bimar i Norr AB.

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Nytt för statsbussar; Pirelli MC:01 e -urban

Workshop 10 & 11 mars kring sprickprovning på komponenter

Robust arbetslampa med värmelins

Nästa unika nyhet från Westlake hos Gripen Wheels!

Huvudströmbrytare för traktor och maskin med spänningsvakt

Sänd till en kollega

0.218