23948sdkhjf

Svenska maskiner på kartan

250 000 maskiner syns som prickar på JCB:s stora skärmar – telematiksystemet ska få dem att rulla bättre och tanken är att utveckla systemet, även i Sverige och det snart.

Uttoxeter. Att sälja en maskin är bara början – dagens maskinleverantörer måste erbjuda mycket mer för att vinna kundernas hjärtan i det långa loppet.

Det brittiska maskintillverkaren JCB håller därför koll på ”sina” maskiner via telematiksystemet Live link.

– Vi har 250 000 maskiner uppkopplade till vårt telematiksystem, förklarade Ian Sayers, group managing director parts and service, på en pressvisning i början av juni.

Tanken är att JCB ska kunna följa maskinerna närmare för att på så sätt se till att de rullar både mer och bättre.

Live link lanserades 2010, det är alltså inte helt nytt men högt prioriterat, förklarade JCB:s representanter – företaget har investerat sex miljoner pund i hanteringen sedan 2010.

JCB konstaterar att företaget nu har maskiner uppkopplade via Live link i världens alla hörn.

Därför vill man ha så kallade Up timecenter som motsvarar detta – center där man kan se alla uppkopplade maskiner på en karta, för att sedan kunna zooma in på varje maskin och, bland annat via färgkoder, få information om till exempel maskinen, hur den mår, kunden och återförsäljaren.

I dagsläget finns fem Up timecenter, förutom det på hemmaplan i Uttoxeter även i Indien, USA (två stycken) samt i Singapore.

Ett sjätte är på gång i Brasilien, i övriga delar av världen vill JCB få återförsäljarnas hjälp att ordna fram center.

– Vi vill att de skaffar egna, det ger dem en konkurrensfördel – de och vi kommer närmare kunden, förklarade Tom Whitaker, Up time manager, på pressvisningen.

JCB Sverige har redan påbörjat implementeringen. För vår del blir det dock inte tal om något centralt Up timecenter.

– Vi kommer att samarbeta med våra återförsäljare i stället, säger Elisabeth Levinsohn, nordisk PR- och marknadschef.

Tanken är att alla återförsäljare ska ha en skärm som visar de maskiner som är uppkopplade via Live link i just den regionen, och dessutom ha en ”Live link champion”, som är ansvarig för systemet och kan optimera produkten.

– Så ska man ska kunna bli ännu mer proaktiv, återförsäljarna ska kunna se hur maskinerna i deras distrikt mår, förklarar Elisabeth Levinsohn.

Återförsäljaren ska kunna se vilka maskiner som närmar sig service eller om de av någon anledning behöver åtgärdas.

Mycket av detta görs förstås redan i dag, noterar Elisabeth Levinsohn.

– Skillnaden blir att det blir mer synligt för alla, och att systemet utnyttjas fullt ut.

Satsningen ingår i ett utvecklingsprogram och den första återförsäljaren ska ha sin utrustning på plats inom ett par månader.

– Vi räknar med att alla ska vara klara innan året är slut, säger Elisabet Levinsohn.

Andra telematiknyheter från JCB är att man tagit fram en förarapp som bland annat ska underlätta de dagliga kontrollerna, och en fleet managment portal som ska göra det enklare för maskinägare att hålla koll på sin maskinpark.

Läs mer om: JCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094