23948sdkhjf

Loxam tar över Ramirent

Det står nu klart att Loxam fullföljer förvärvet av Ramirent och bildar därmed Europas största rentalföretag med en omsättning på cirka 2,2 miljarder euro.

Den franska rentalgiganten Loxam erbjöd sig i våras att ge motsvarande tio miljarder kronor för Ramirent. Då budet accepterats av aktieägare som representerar drygt 96 procent av det totala aktiekapitalet kommer förvärvet att slutföras.

I Norden betraktar vi Ramirent som en jätte bland rentalföretagen med en försäljning som förra året landade på 712 miljoner euro fördelade på nio länder i norra och östra Europa.

Under 2018 omsatte Loxam mer än dubbelt så mycket – 1 483 miljoner euro fördelade på 13 europeiska länder samt Mellanöstern, Marocko och Brasilien. Loxam grundades så sent som 1967 och inledde en större internationell satsning i början på 2000-talet genom en blandning av förvärv och öppnande av egna etableringar. Bland annat har mer än 20 förvärv gjorts under de senaste tio åren. I dag handlar det om cirka 8 000 anställda spridda på 766 kundcenter och en hyresflotta på i runda tal 350 000 enheter.

Företaget är bland annat verksamt i Danmark och Norge, men vill gärna stärka positionen i Nord- och Östeuropa betydligt och den väg som stakats ut till målet är förvärvet av Ramirent. Därför lades ett bud som beskrivs som rejält ”sockrat”. Enligt företaget handlar det om en premie om 65,4 procent baserat på Ramirents stängningskurs den 7 juni och 56 procent baserat på Ramirents snittkurs under de tre senaste månaderna innan budet lades.

Redan då budet offentliggjordes hade, enligt företaget, storägare som representerar 32 procent av aktierna, bland annat Nordstjernan, sagt ja till budet som värderas högt av Ramirents ordförande Ulf Lundahl.

Det bud som Loxam presenterar innehåller en attraktiv kontantpremie till våra aktieägare. Med företagets historia av förvärv och genomförda företagsintegreringar är jag övertygad om att Loxam är ett bra hem för Ramirent, säger Ulf Lundahl.

Även Ramirents vd Tapio Kolunsarka faller in i hyllningskören.

Under Loxams ägande, präglat av många års stark tillväxt, är jag övertygad om att Ramirent har möjligheten att snabba på sin tillväxt och utveckling och samtidigt tillföra viktiga erfarenheter från norra och östra Europa till Loxams internationella affär, säger Tapio Kolunsarka.

Och den sammanlagda affären passerar nu en årlig omsättning på 2,2 miljarder euro som hämtas från ett nätverk med mer än 1 000 depåer och drygt 600 000 enheter för uthyrning.

Etableringarna är väl spridda i Europa och finns på marknader som beskrivs som både utvecklingsbara och mer mättade. Detta tillsammans med att fusionen stärker mixen av utrustning och tjänster och därmed blir än mer anpassad till olika kundgrupper gör att Loxams styrelseordförande och vd Gérard Déprez är övertygad om att sammanslagningen resulterar i stärkt närvaro på den fragmenterade europeiska marknaden.

Vårt erbjudande att förvärva Ramirent har tagits emot väl. Nu kan Ramirent och Loxam förena krafterna i byggandet av ett ledande pan-europeiskt rentalföretag med stark ekonomi och väl balanserat med avseende på både utrustning och geografisk närvaro, säger Gérard Déprez.

För Ramirent innebär det en övergång från börsnoterat till privatägt företag med avsikten att driva verksamheten vidare under det egna varumärket och som en självbestämmande division inom Loxam.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078