23948sdkhjf

Holms gör vintersatsning

För många är Holms synonymt med sopvalsar, men företaget har även en lång tradition som tillverkare av snöplogar. På årets Entreprenad Live på Ring Knutstorp 12-14 september riktas mycket intresse mot en nyutvecklad fjärilsplog.

Det började för drygt 90 år sedan med tillverkning av hästskor. Så småningom blev det även spadar och skyfflar innan frontmonterade redskap för sopning och snöröjning tog över i Holm Industris fabrik i Motala.

Med målet att hålla rent på vägarna har företaget växt sig allt starkare. I och med att investeringsfonden Helix Kapital gick in som majoritetsägare 2018 ökade också möjligheterna att satsa på marknader utanför Sverige. Norge har utvecklats till en stark marknad för företaget liksom USA där företaget etablerade ett eget säljbolag redan 2003. Nu ökar förhoppningarna om en bredare etablering även i bland annat andra delar av Europa.

I dag sysselsätter företaget runt 50 personer som svarar för i princip allt från konstruktion av produkterna till montering som fortfarande görs i den egna verkstaden i Motala.

höstens svenska mässor har företaget bland annat visat fram fjärilsplogen PVF som finns för både traktorer och hjullastare. Benämningen fjärilsplog kommer av att plogbladets vinghöjd är högre i ytterkant än vanliga plogar. Detta medför att snön kastas längre vid plogning.

Produkten beskrivs som något av start på en större satsning på vinterutrustning – kallad ”Reclaim the North”

Reclaim the North kan nog uppfattas som lite klyschigt för några, men för oss handlar det om att visa för våra kunder och användare att vi tycker vinterprodukter är viktiga. Nu är vi redo att visa vårt nya, starkare grepp kring våra vinterprodukter, säger Holms Industris marknadschef Manne Sjöberg.

Bakom den nya fjärilsplogen ligger två år av hårda tester med olika förare kombinerat med ett kontinuerligt utvecklingsarbete. Resulterat är en plog med det företaget beskriver som ett optimerat snöflöde tack vare en positiv skärvinkekl som lyfter snön likt en osthyvel och även ska klara att kasta snömassorna över de vallar som ofta kantar vintervägarna. Därmed ska plogen kunna användas på såväl breda vägar som vid stora snömängder. Budskapet är att ett negativt skär försämrar snöflödesförmågan på grund av onödig friktion, vilket gör att plogen skjuter snön framför sig.

I och med att skäret är fjädrande ska den, enligt tillverkaren, också vara lämplig i stadsmiljö utan att det går ut över körning i högre hastighet på landsväg som kräver ett betydligt kraftigare snöflöde.

Att utveckla en plog är inte bara att svetsa ihop en vägg av metall och sedan kalla det en snöplog. Vi började med att fråga våra kunder och sedan applicera de svar vi fick med vår befintliga kunskap om snöplogar. Målet har inte varit att utveckla en snöplog som bara plogar snö utan en snöplog som utvecklar våra kunders företag. En snöplog som låter dem ta fler jobb med samma produkt. Nu efter två år känner vi oss säkra på att vi gjort rätt, säger Ulf Österberg, utvecklingschef på Holms Industri.

Tre storlekar erbjuds: 3,2, 3,6 och 4,0 meter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109