23948sdkhjf

Storsatsning på biogas för tunga fordon

178 miljoner kronor satsas nu av Energimyndigheten i ett storskaligt demonstrationsprojekt för flytande biogas som drivmedel för tunga fordon. Förhoppningen är att samtidigt skapa ett internationellt skyltfönster för teknikens möjligheter.

En rad nya investeringar ska nu skapa den infrastruktur som behövs för att introducera flytande biogas (LBG) på marknaden och demonstrera den senaste tekniken inom området.

Målet är en samlad demonstration av flytande biogas som drivmedel för tunga fordon, detta i en satsning som omfattar såväl lastbilar och bussar som fartyg.

Hittills har Energimyndigheten beslutat om stöd till fem produktionsanläggningar, fem tankstationer, två bunkringsstationer för fartyg, tio långfärdsbussar och 159 LBG-lastbilar. Stödet, som totalt uppgår till 178 miljoner kronor, fördelas via Drive LBG – Sveriges nationella innovationskluster för flytande biogas – som även följer upp satsningarna och ansvarar för dokumentation och rapportering.

Genom denna satsning löser vi den klassiska ”hönan och ägget”-situationen när ett nytt drivmedel ska introduceras på marknaden. De som investerar i ny produktionskapacitet kan vara trygga med att det kommer att finnas kunder till LBG samtidigt som progressiva åkerier som satsar på klimatvänliga transporter kan vara säkra på att det finns LBG att tanka, säger generaldirektör Robert Andrén.

Energimyndigheten beskriver biogas som ett drivmedel med mycket låga utsläpp av växthusgaser och som samtidigt uppvisar låga utsläpp av partiklar och kväveoxider. Biogas används i dag i komprimerad form främst av personbilar och lätta transportbilar, men har hittills inte varit konkurrenskraftig för tunga fordon.

Det som ändrat kartbilden är att tekniken under senare år har utvecklats så att biogasen kan kylas ner till de 161 minusgrader på Celsiusskalan som krävs för att den ska bli flytande. Därmed öppnas möjligheten att använda gasen för tunga transporter både till lands och till sjöss i och med att det finns teknik framtagen för att producera, distribuera och använda LBG. Hittills har tekniken dock inte demonstrerats, samlat i full skala, vilket är avsikten med den nu aktuella satsningen.

Jag hoppas att Drive LBG kan bli ett internationellt skyltfönster för ny LBG-teknik genom denna världsunika satsning. Under hösten kommer vi att ta in ytterligare intresseanmälningar om LBG-lastbilar för de åkerier som vill visa vägen mot det fossilfria samhället, säger Johan Laurell, föreståndare på Drive LBG.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109