23948sdkhjf

Vägarbetare allt mer utsatta

Trafikanter som struntar i hastighetsbegränsningarna vid vägarbeten och företag som pressar kostnader genom att göra avkall på säkerheten. Det är två orsaker som allvarligt har försämrat vägarbetarnas arbetsmiljö, enligt fackförbundet Seko.

När Seko presenterade rapporten "Med fara för livet" strax efter midsommar var det en alarmerande ögonblicksbild om situationen för landets vägarbetare.

De mer än tusen av fackförbundets medlemmar som arbetar på vägen och svarade på enkäten gav en lika tydlig som skrämmande bild av både dagens situation och en långsiktigt, illavarslande trend. 91 procent av de svarande uppger nämligen att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. Motsvarande siffra år 2009 var 47 procent.

– Det är en oacceptabel utveckling. En vägarbetare har ingen air-bag som skydd när de jobbar på vägen till skillnad från de många bilförare som ofta blåser förbi i höga hastigheter. Det handlar i grunden om respekten för andra medmänniskors liv och hälsa, säger Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson.

– Att köra förbi ett vägarbete i hög hastighet är att riskera en annan människas liv och det måste få konsekvenser. Ingen ska behöva dö på jobbet.
Att oron för egen och andras säkerhet ökar är inte svår att förstå då incidenterna, enligt rapporten, blir allt fler. För tio år sedan uppgav 31 procent av vägarbetarna att de varit med om någon incident på sin arbetsplats under det närmast föregående året. Årets undersökning pekar på en ökning till 59 procent, i princip en dubblering.

Mest utsatta är, enligt rapporten, de som arbetar som vägtrafikvakter och som har i uppdrag att dirigera trafiken vid ett vägarbete. Tre av tio vägtrafikvakter har dessutom tvingats ta emot hot från trafikanter under det senaste året och nästan fyra av tio har under det senaste året upplevt olyckor som lett till personskador vid sina arbetsplatser.

– Vi måste få till en ordentlig förändring i allmänhetens beteende i trafiken, säger Valle Karlsson.

Han ger dock också en rejäl känga till de företag som utför arbetet.

– Vi ser hur entreprenörer konkurrerar med priset för att vinna upphandlingar på vägprojekt. När alla kostnader ska pressas riskerar säkerheten att få stå tillbaka. Vad är egentligen priset på en människas liv? Säkerheten får aldrig vara det som får stå tillbaka när kostnaderna ska hållas nere, betonar Valle Karlsson.

Det handlar mycket om attityder, men Seko har också tagit farm en kravlista på punkter som kan förbättra situationen. Några av förslagen är:Kraftig höjning av fortkörningsböter och mer hastighetsbevakning vid vägarbeten.

  • Arbetsmiljön för vägarbetare får aldrig vara en parameter att skära ned på för att vinna en upphandling.
  • Arbetsmiljöverket och väghållarna måste bli bättre på att genomföra inspektioner på vägarbetsplatser.
  • Minska antalet entreprenörsled till maximalt två för att öka möjligheten att utkräva ansvar.
  • "Arbete på väg" bör bli en ny del av teorin för att få körkort.

Regeringen har nu också reagerat på larmrapporterna och har därför givit Transportstyrelsen i uppdrag att utreda möjliga åtgärder för att öka säkerheten för personal som arbetar inom eller i anslutning till vägarbeten.

I uppdraget ingår även att analysera möjliga åtgärder för att förbättra såväl trafiksäkerheten som arbetsmiljön vid planerade vägarbeten och vid oförutsedda händelser i vägtrafiken såsom bärgning, arbete med fordonsservice samt trafikolyckor.

Säkerheten måste bli mycket bättre för vägarbetare. Det är utsatt att jobba på vägar när bilister kör förbi i full fart. Ingen ska riskera att dö eller skadas i samband med att de utför sitt arbete på eller vid vägar. Jag vill se tydliga förslag på hur säkerheten vid vägarbeten kan förbättras, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Resultatet av uppdraget ska redovisas senast 8 augusti 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111