23948sdkhjf

Hektisk första dag på Entreprenad Live

TV-sändningar och monterspring – första dagen på Entreprenad Live blev händelserik!

Kågeröd. Den sydsvenska entreprenadmässan Entreprenad Live slog upp portarna på torsdagen. Trots att mässäsongen börjar lida mot sitt slut fanns det faktiskt en del nyheter att nosa upp på den skånska slätten.

För Leveranstidningens del låg fokus också på Entreprenad Direkt – en hel dags livesändningar där chefredaktör Morgan Andersson välkomnade en lång rad prominenta gäster till TV-studion – på listan fanns till exempel Maskinentreprenörerna (intervjun kan ses här), Swepac (intervjun kan ses här), Maskin Mekano (intervjun kan ses här), mässgeneralen Hans-Erik Kristensson (intervjun kan ses här) och till sist steg de fyra stora svenska tiltrotatortillverkarna upp på samma scen tillsammans: Rototilt, Engcon, SMP Parts och Steelwrist (intervjun kan ses här). Vi fick också ett snack med våra parters, Topcon och Lännen (det kan ses här).  

Intervjuerna sändes live på Facebook och den som missade livesändningarna kan se inslagen i efterhand – på vår Youtubekanal och på hemsidan.

VI hann hälsa på i några montrar också. Wiklund Trading presenterade till exempel en uppdaterad femtonnare från Yanmar.

– Vi har tyckt att det var en trevlig maskin redan innan, nu ser vi att den svarar ännu bättre – det är mer klipp i motorn, säger Henrik Wiklund, vd för Wiklund Trading Mälardalen.

Yanmar W80  har fått en steg V Yanmarmotor. Motorbytet innebär också att motorhuven utformats på ett nytt sätt.

– Det är en modernare design, som också ger bättre sikt bakåt.

Företaget lanserade också en hel ny Kramerlastare. Henrik Wiklund beskriver tiotonnaren 8155 som kraftfull, med Kramers karaktäristiska fyrhjulsstyrning.

– Vi är rätt förtjusta i fyrhjulsstyrningen, den ger den där extra lilla vändradien och en överlägsen stabilitet.

Henrik Wiklund betraktar den nya Deutzmotorn som kraftfull och berättar att Wiklund Trading dessutom valt att stärka maskinen ytterligare.

– Som standard har den en motor på 115 hästkrafter men vi tar in dem med en 156-hästars motor – konkurrensen är tuff i klassen mindre lastare, därför har vi valt en starkare motor.

Carlsson & Co kom till Entreprenad Live i en helt ny form – företaget, som grundades 1993 av bröderna Magnus och Björn Carlsson, ser lite annorlunda ut sedan Björn valt att lämna företaget.

– Lite förändringar kommer det förstås att bli – men i stort kommer verksamheten att vara sig lik, säger Magnus Carlsson.

Med två nya delägare blir det förstås en del nya infallsvinklar.

– I 26 år har jag och Björn alltid gjort på vårt sätt, nu har jag två nya kollegor och de har förstås lite andra idéer.

En av de två nya delägarna, Henrik Karlsson, fanns med på mässan. Den andra, Sebastian Andersson höll ställningarna på hemmaplan i stället – någon måste trots allt sköta affärerna.

Metso berättade att de kombinerat gummilining med lättviktsflak – en lösning som nu finns för bergtruckar och som snart kan vara verklighet även för lastbilar.

– Det blir lite dyrare i inköp, men driften blir betydligt billigare, säger Jens Lagerskiöld på Metso Sweden.

Konceptet ska minska både ljud och vibrationer, Metso Sweden har kontrollmätt och uppger att att ljudnivån halveras och att vibrationerna minskas med 97 procent när den ”första skopan” landar i flaket.

Även bränsleförbrukningen och logistiken påverkas – totalvikten ska ha sänkts med 10-15 procent och lastförmågan ökats med lika mycket.

I MTT Swedens mässhörn var det världspremiär för en extremt färsk skopa.

– Den skruvades ihop i torsdags natt och kom på lastbil från England på fredag morgon – direkt hit till mässan, berättar Michael Ankarhorn.

Han berättar att man ska kunna sikta, schakta, lasta och planera med skopan – det ska därför gå att göra en hel del jobb utan tidskrävande redskapsbyten.

Han lyfter också fram att de dubbla fästena gör det möjligt att sätta skopan både på en grävmaskin och på en lastmaskin.

Fler och betydligt utförligare rapporter kommer i Leveranstidningen Entreprenad och på entreprenad.com framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375