23948sdkhjf

Hyttlös Scania för gruvan

Med den hyttlösa konceptlastbilen AXL tar Scania ytterligare ett steg mot framtidens smarta transportsystem, där självkörande fordon kommer att spela en självklar roll.

För drygt ett år sedan började Scania testa den nya generationens autonoma transportsystem vid Rio Tintos saltutvinningsanläggning i västra Australien. Rio Tinto lyfts ofta fram som en föregångare med avseende på automation inom gruvindustrin med en stor flotta av förarlösa lastbilar, världens första helt autonoma långdistansjärnväg för tunga transporter och helt autonoma produktionsborrar.

Gruvor är idealiska för att testa ny autonom teknik tack vare att man har ett högt utnyttjande av fordonen. Industrin kan dra nytta av fördelarna när det gäller säkerhet och produktivitet, och erfarenheterna som görs här kommer att vara avgörande när det gäller att utveckla helt autonoma lösningar för andra transportapplikationer. Det är mycket uppmuntrande att se att lastbilen har fungerat på ett säkert sätt och i enlighet med förväntningarna när det gäller uppgifterna, säger Björn Winblad, chef för Scania Mining.

Nu har Scania tagit ytterligare ett steg i utvecklingen och presentrerar ett lite annorlunda tillskott i utbudet av tunga självkörande fordon. Företagets utvecklingsteam har utgått från det modulsystem som utgör basen för produktionen och skapat Scania AXL, en helt autonom konceptlastbil utan hytt.

Med Scania AXL tar vi ett betydande steg mot framtidens smarta transportsystem, där självkörande fordon kommer att vara ett naturligt inslag. Vi fortsätter att bygga och testa koncept för att visa vad vi kan göra med teknik som redan finns, säger företagets vd Henrik Henriksson.

Gruvor och stora byggarbetsplatser innebär tuffa miljöer som kräver robusta och stryktåliga konstruktioner. För AXL har dessutom den konventionella hytten ersatts av en nyutvecklad frontmodul som dessutom beskrivs som intelligent. I autonoma fordon är mjukvaran i många avseenden viktigare än hårdvaran. Fordonet styrs och övervakas från en intelligent kontrollfunktion. I exempelvis gruvor underlättas dessutom den autonoma driften av ett logistiksystem som meddelar fordonet hur det ska agera.

Ytterligare en viktig komponent i konceptlastbilen är förbränningsmotorn som visar hur traditionell och ny teknik samverkar. Motorn kan för övrigt med fördel drivas med förnybart biobränsle.

– Vi har redan självkörande lastbilar i kunddrift, men än så länge har dessa fordon plats för säkerhetsförare som om nödvändigt kan ingripa. Scania AXL har ingen hytt och det ger helt andra spelregler, säger Scanias forsknings- och utvecklingschef Claes Erixon.

– Utvecklingen av självkörande fordon har tagit stora kliv framåt under de senaste åren. Vi har fortfarande inte alla svar, men genom konceptfordon som Scania AXL bryter vi ny mark och vi lär oss väldigt mycket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085