23948sdkhjf

Oväntat fiskfynd i dansk täkt

Täkter kan vara värdefulla oaser för såväl växter som djur. Nyligen kunde exempelvis besökare på en av NCC:s danska täkter hitta ett i Danmark sällsynt nissöga i ett vattendrag.

Bergtäkter förändrar villkoren för flora och fauna eftersom de påverkar landskap och närmiljö – men inte nödvändigtvis till det sämre. Väl skötta täkter kan till och med öka den biologiska mångfalden, eftersom deras vanligtvis öppna landskap erbjuder miljöer som kan fungera som boplatser för såväl växter som djur.

En god biologisk mångfald är därför högt prioriterad hos många täktägare och ofta vidtas också kontinuerligt åtgärder som underlättar någon form av återställning när den industriella aktiviteten avslutas.

Samtidigt har under senare år åtskilliga täktägare infört någon form av ”öppet hus” som återkommande visar upp anläggningarna för intresserade besökare. Det gäller inte bara i Sverige utan även i Danmark där ett intressant fynd gjordes i samband med ett öppet hus i NCC:s täkt i Løng i Sorø.

Företaget betonar ofta sina stora ambitioner att verka för biologisk mångfald i sina täkter, inte bara när verksamheten är nedlagd utan också under den tid den bedrivs.

Glädjen var därför stor när företagets biolog Peter W Henriksen under en naturvandring under ett öppet hus i september provade sin fiskelycka i ett litet vattendrag på området och fick upp en liten krabat med hjälp av ett nät.

– Alla som var med på naturvandringen samlades snabbt och vi blev väldigt överraskade när vi kunde konstatera att det var ett nissöga, säger Peter W Henriksen.

Nissögat föredrar klart och rent vatten och håller sig gärna nära botten där den lever på bland annat små kräftdjur och insektslarver. Någon favorit bland storfiskare lär den aldrig bli med tanke på sin storlek. Tio centimeter lång och med en vikt som kan uppgå till ungefär 60 gram är den inte mycket att hänga i julgranen.

Däremot betraktas den som sällsynt i Danmark där den sägs vara på tillbakagång och i stort sett bara finns i några vattendrag på Själland och på Fyn.

Hur den lilla fisken kom in i den lilla täktsjön är däremot en gåta då den inte har någon vattenkoppling till kringliggande vattendrag. Gissningen är dock att den på något sätt tagit sig från en närliggande å.

– Oavsett var den kommer ifrån är det oerhört positivt att den skyddade arten hittat sin nya hemvist här. En hemvist som tydligen passar denna kräsna fisk med rent vatten och gott om sand, sten och vattenväxter där den kan gömma sig. Det visar att vi lyckats i vår målsättning att göra en efterbehandling som ger en bra livsmiljö för både djur och växter, säger Peter W Henriksen.

Han betonar att orörd natur blir en allt större bristvara i det danska landskapet. Ett ökat antal djur- och växtarter hotar att utrotas när deras vanliga livsmiljö trängs undan av växande tätorter.

Budskapet är att täkterna till och med kan vara till stor nytta för att rädda de hotade arterna. Redan under tiden som täkterna är i drift kan de fungera som oaser och utgöra grunden för en attraktiv miljö för såväl växter som djur.

I Sverige har vi på liknande sätt konstaterat att exempelvis 90 procent av de svenska backsvalorna numer söker sig till sand- och grustäkter för att häcka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.409