23948sdkhjf

Oväntat fiskfynd i dansk täkt

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Täkter kan vara värdefulla oaser för såväl växter som djur. Nyligen kunde exempelvis besökare på en av NCC:s danska täkter hitta ett i Danmark sällsynt nissöga i ett vattendrag.

Bergtäkter förändrar villkoren för flora och fauna eftersom de påverkar landskap och närmiljö – men inte nödvändigtvis till det sämre. Väl skötta täkter kan till och med öka den biologiska mångfalden, eftersom deras vanligtvis öppna landskap erbjuder miljöer som kan fungera som boplatser för såväl växter som djur.

En god biologisk mångfald är därför högt prioriterad hos många täktägare och ofta vidtas också kontinuerligt åtgärder som underlättar någon form av återställning när den industriella aktiviteten avslutas.

Samtidigt har under senare år åtskilliga täktägare infört någon form av ”öppet hus” som återkommande visar upp anläggningarna för intresserade besökare. Det gäller inte bara i Sverige utan även i Danmark där ett intressant fynd gjordes i samband med ett öppet hus i NCC:s täkt i Løng i Sorø.

Företaget betonar ofta sina stora ambitioner att verka för biologisk mångfald i sina täkter, inte bara när verksamheten är nedlagd utan också under den tid den bedrivs.

Glädjen var därför stor när företagets biolog Peter W Henriksen under en naturvandring under ett öppet hus i september provade sin fiskelycka i ett litet vattendrag på området och fick upp en liten krabat med hjälp av ett nät.

– Alla som var med på naturvandringen samlades snabbt och vi blev väldigt överraskade när vi kunde konstatera att det var ett nissöga, säger Peter W Henriksen.

Nissögat föredrar klart och rent vatten och håller sig gärna nära botten där den lever på bland annat små kräftdjur och insektslarver. Någon favorit bland storfiskare lär den aldrig bli med tanke på sin storlek. Tio centimeter lång och med en vikt som kan uppgå till ungefär 60 gram är den inte mycket att hänga i julgranen.

Däremot betraktas den som sällsynt i Danmark där den sägs vara på tillbakagång och i stort sett bara finns i några vattendrag på Själland och på Fyn.

Hur den lilla fisken kom in i den lilla täktsjön är däremot en gåta då den inte har någon vattenkoppling till kringliggande vattendrag. Gissningen är dock att den på något sätt tagit sig från en närliggande å.

– Oavsett var den kommer ifrån är det oerhört positivt att den skyddade arten hittat sin nya hemvist här. En hemvist som tydligen passar denna kräsna fisk med rent vatten och gott om sand, sten och vattenväxter där den kan gömma sig. Det visar att vi lyckats i vår målsättning att göra en efterbehandling som ger en bra livsmiljö för både djur och växter, säger Peter W Henriksen.

Han betonar att orörd natur blir en allt större bristvara i det danska landskapet. Ett ökat antal djur- och växtarter hotar att utrotas när deras vanliga livsmiljö trängs undan av växande tätorter.

Budskapet är att täkterna till och med kan vara till stor nytta för att rädda de hotade arterna. Redan under tiden som täkterna är i drift kan de fungera som oaser och utgöra grunden för en attraktiv miljö för såväl växter som djur.

I Sverige har vi på liknande sätt konstaterat att exempelvis 90 procent av de svenska backsvalorna numer söker sig till sand- och grustäkter för att häcka.

Mer om: NCC | Täktverksamhet
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Veckans tungviktare

Jättar som Epiroc, Caterpillar och Volvo har gjort ett tungt avtryck på veckans lista. De är dock inte ensamma i toppen och frågan är ju vem som hamnade överst. Svaret finns här!

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Uppgraderad frontsop från Drivex

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Nyhetsbrev

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Arkiv

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Hyundai svidar om

Igenkännande är något av nyckelordet när Hyundai nu lanserar en ny ”look” för sina steg V-anpassade hjullastare och grävmaskiner.

Dynapac utökar i Blekinge

Ausa tillverkar för JLG

När JLG kompletterar sin serie med teleskoplastare neråt är lösningen att låta Ausa tillverka den nya modellen i sin fabrik i Manresa, nära Barcelona.

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

”Det är viktigt att fortsätta arbetet”

Trots att ”vissa delar sticker ut kostnadsmässigt” strävar Trafikverket vidare med Ostlänken. Förhoppningen är att kunna kapa kostnader genom att bygga från rätt håll.

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

Klart för fortsatt kalkstensbrytning

Cementa har beviljats förnyat täkttillstånd till år 2041 för de täkter som försörjer fabriken i Slite med kalksten. Beslutet från Mark- och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kan dock komma att överklagas.

Glädje och sorg på veckans lista

Veckans lista präglas av maskiner – de första och den största, den dödsdömda och den snyggaste slåss om placeringarna. Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Peab bygger hotell i Örebro

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

AI ska förebygga olyckor på byggen

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Se alla Företagens egna nyheter

Vilka produkter passar din snöskoter eller ATV?

DISAB stärker säljorganisationen

Motordrivna membranpumpar för industrin

Varningsfyr med magnetfot.

Tunn arbetsbelysning med komposithus

Tack för ditt besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Sänd till en kollega

0.173