23948sdkhjf

Oväntat fiskfynd i dansk täkt

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Täkter kan vara värdefulla oaser för såväl växter som djur. Nyligen kunde exempelvis besökare på en av NCC:s danska täkter hitta ett i Danmark sällsynt nissöga i ett vattendrag.

Bergtäkter förändrar villkoren för flora och fauna eftersom de påverkar landskap och närmiljö – men inte nödvändigtvis till det sämre. Väl skötta täkter kan till och med öka den biologiska mångfalden, eftersom deras vanligtvis öppna landskap erbjuder miljöer som kan fungera som boplatser för såväl växter som djur.

En god biologisk mångfald är därför högt prioriterad hos många täktägare och ofta vidtas också kontinuerligt åtgärder som underlättar någon form av återställning när den industriella aktiviteten avslutas.

Samtidigt har under senare år åtskilliga täktägare infört någon form av ”öppet hus” som återkommande visar upp anläggningarna för intresserade besökare. Det gäller inte bara i Sverige utan även i Danmark där ett intressant fynd gjordes i samband med ett öppet hus i NCC:s täkt i Løng i Sorø.

Företaget betonar ofta sina stora ambitioner att verka för biologisk mångfald i sina täkter, inte bara när verksamheten är nedlagd utan också under den tid den bedrivs.

Glädjen var därför stor när företagets biolog Peter W Henriksen under en naturvandring under ett öppet hus i september provade sin fiskelycka i ett litet vattendrag på området och fick upp en liten krabat med hjälp av ett nät.

– Alla som var med på naturvandringen samlades snabbt och vi blev väldigt överraskade när vi kunde konstatera att det var ett nissöga, säger Peter W Henriksen.

Nissögat föredrar klart och rent vatten och håller sig gärna nära botten där den lever på bland annat små kräftdjur och insektslarver. Någon favorit bland storfiskare lär den aldrig bli med tanke på sin storlek. Tio centimeter lång och med en vikt som kan uppgå till ungefär 60 gram är den inte mycket att hänga i julgranen.

Däremot betraktas den som sällsynt i Danmark där den sägs vara på tillbakagång och i stort sett bara finns i några vattendrag på Själland och på Fyn.

Hur den lilla fisken kom in i den lilla täktsjön är däremot en gåta då den inte har någon vattenkoppling till kringliggande vattendrag. Gissningen är dock att den på något sätt tagit sig från en närliggande å.

– Oavsett var den kommer ifrån är det oerhört positivt att den skyddade arten hittat sin nya hemvist här. En hemvist som tydligen passar denna kräsna fisk med rent vatten och gott om sand, sten och vattenväxter där den kan gömma sig. Det visar att vi lyckats i vår målsättning att göra en efterbehandling som ger en bra livsmiljö för både djur och växter, säger Peter W Henriksen.

Han betonar att orörd natur blir en allt större bristvara i det danska landskapet. Ett ökat antal djur- och växtarter hotar att utrotas när deras vanliga livsmiljö trängs undan av växande tätorter.

Budskapet är att täkterna till och med kan vara till stor nytta för att rädda de hotade arterna. Redan under tiden som täkterna är i drift kan de fungera som oaser och utgöra grunden för en attraktiv miljö för såväl växter som djur.

I Sverige har vi på liknande sätt konstaterat att exempelvis 90 procent av de svenska backsvalorna numer söker sig till sand- och grustäkter för att häcka.

Mer om: NCC | Täktverksamhet
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Reportage
"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Nyhetsbrev

Koldioxidfri cement

Arkiv

Budet på Cramo är holländskt

Reportage
Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Professor prisas för autonoma drönare

Det fastnade ni för i veckan

Branschen fick sina fiskar varma. det tisslades om uppköp och det byggs och renoveras samtidigt som konkurserna ökar-- mycket att läsa på entreprenad.com alltså, men vad lästes allra mest? Svaret finns här!

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Cramo förhandlar med ny ägare

Cramos ägare står inför ett intressant dilemma. De har att ställning till ett uppköpsbud från en icke namngiven aktör som uppenbarligen vill växa snabbt i bland annat norra Europa.

Olofsfors prisade på hemmaplan

Inlandsbanan testas för tunga transporter

Nu ska förutsättningarna för fossilfria transporter av kalk och makadam mellan Orsa och Gällivare utredas gemensamt av LKAB och Inlandsbanan.

Redskapstillverkare gör gemensam sak

Siljum Mekan och Götene Ufo är sedan 1 november helägda av det nybildade holdingbolaget Guse som ägs gemensamt av de tidigare ägarna till de två redskapstillverkarna.

Sista versen närmar sig för BT Kemi

Vecka 47 inleds arbetet med att sanera det södra BT Kemi-området. Inledningsvis hämtas jord- och betongprover från det förorenade området. Resultatet av testerna ska göra det möjligt att skräddarsy en saneringsanläggning för de förorenade massorna.

Volvos ellastare på tysk kundtest

I 34 år har Leick Baumschulen varit kund hos Volvo CE. Företaget har sin bas inte mer än en halvtimme från den fabrik i Konz där Volvos eldrivna hjullastare ska börja produceras i mitten av 2020. Dessutom testkör nu Leick som första företag i världen den kommande lastarmodellen.

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Bärigare broar i Norrbotten

Hur macho är det i gruvorna numera?

Är kvinnor både problemet och lösningen eller är det vissa män som borde skärpa sig? Lisa Ringblom på Luleå Tekniska Universitet har undersökt jämställdhetsarbetet i de svenska gruvorna och hon har en helt annan bild.

Nya förvärv i VA-branschen

Byggbranschens effektivitet sågas av rentaljätte

Ett steg till för att bli one-stop-shop

Hydraulhammare, rivningsutrustning och hanteringsredskap för återvinning kompletterar nu produktsortimentet i Vinslövsbaserade RF-System. Det är en direkt följd av att moderbolaget Kinshofer förvärvat en majoritetsandel i italienska Hammer.

Rekordsumma för rosa maskinband

När Olofsfors i oktober auktionerade ut rosa boggiband till förmån för cancerforskning hann priset stiga till rekordhöga 165 000 kronor innan klubban föll. Det innebär att auktionerna sedan starten 2010 tillsammans genererat närmare en miljon kronor till kampen mot cancer.

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

SSM internrekryterar vd

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Våtmarker återställs

Hydroscand lanserar e-handel i Sverige

Hydroscand utökar i Göteborg

Se alla Företagens egna nyheter

Lys upp din vardag

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Personlarm GSM/GPS

Vinga - robust varningsljusramp

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Bli guidad i belysningsdjungeln

Buntband med ståltunga

Möt Metso på Euro Expo

Vilken extraljusramp passar dig och ditt fordon?

Sidomarkering och positionsljus

Lastmotstånd - koppla in LED

Svårt att se i höstmörkret?

Sänd till en kollega

0.185