23948sdkhjf

Ständig förbättring för offensivt Avant

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det går bra för finska Avant Tecno. Förra året passerades för första gången omsättningen 100 miljoner euro. För att möta den ökade efterfrågan lanserade företaget i våras sin hittills största modell och räknar dessutom med att inom kort kunna öka produktionskapaciteten med 50 procent.

Ylöjärvi. Att kliva in i Avant Tecnos produktionsanläggning i Ylöjärvi, strax utanför Tammerfors, innebär ett steg in i en industrimiljö som till stora delar präglas av så kallad lean production. Produktionsmetoden växte fram hos biltillverkaren Toyota i slutet av 1940-talet och framåt när den japanska militära industrin styrdes om till en mer civil karaktär och har därefter varit ett rättesnöre för mängder av tillverkande företag över hela världen.

Så även för Avant Tecno som ägnat åtskillig tid och kraft åt att modernisera och effektivisera produktionen under de tio senaste åren. För att beskriva förändringsarbetet används begrepp som kaizen, kanban och 5S flitigt. Ständig förbättring, synliggörande av materialbehov samt ordning och reda har varit rättesnören när den tidigare produktionsytan kompletterats med ytterligare 10 000 kvadratmeter, materialflöden vässats och produktionen trimmats. Resultatet så här långt är en personalökning på tio procent under de senaste tre åren medan produktionen ökat med 30 procent.

Risto Käkelä som byggt upp företaget och själv kan beskrivas som ”pappa” till de kompakta gröna lastarna konstaterar att efterfrågan ökat kraftigt under senare år. Förra årets tillväxt anges till 17 procent och förhoppningen är att det blir en uppgång på ytterligare cirka tio procent i år och även kommande år. För att klara den ökade efterfrågan krävs såväl fortsatt stora investeringar i fabriken som en breddning av produktprogrammet uppåt i storlekarna.

För ett år sedan klarade vi att producera upp till 100 maskiner i veckan. Nu är vi mitt inne i ett investeringsprogram på tio miljoner euro och klarar ungefär 110 maskiner i veckan. sta år ska vi vara uppe i 120 för att nå 150 år 2021. Det innebär också att dagens ungefär 200 anställda kan bli runt 250 inom den nuvarande investeringsplanen, säger försäljningschefen Jani Käkelä, son till grundaren och en tydlig indikation om att ambitionen är att företaget ska förbli familjeägt länge än.

För att lyckas med produktionsökningen krävs bland annat att arbete som i dag görs manuellt övertas av robotar.

Ökad automatisering är nyckeln till framgång, säger Jani Käkelä.

En helautomatisk maskin för att bocka plåt har tagits i drift tidigare i år, en ny fiberlaserskärare ersätter en av de nuvarande tre laserskärarna nu i höst och vårens åtta robotsvetsar ska vara tio innan årets slut.

Vi hoppas på att fortsätta växa, långsamt, men säkert i Europa och betydligt snabbare i USA där vi startade ett försäljningsbolag för sex år sedan. För att klara det räcker det inte med att öka produktionskapaciteten. Målet är ständig förbättring och för att nå dit är ökad automatisering av stor vikt, inte minst av vår logistik i fabriken, men även i monteringen. Genom att övergå till en produktion som är mer modulbaserad än tidigare kan vi dessutom köra alla serier i samma lina, något som ökat flexibiliteten betydligt. Tanken är att vi ska vara klara med den nuvarande investeringsplanen 2021, säger Jani Käkelä.

Satsningen är viktig. Vi är marknadsledare i klassen och så ska vi förbli. Vi slåss inte med pris som argument utan med kvalitet. Därför tänker vi även i fortsättningen kunna hävda att våra produkter är ”Made in Finland”.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu startar omröstningen

Nu startar den omröstning där Leveranstidningen Entreprenads läsare utser Sveriges snyggaste entreprenadmaskin. Lägg din röst och medverka till att ”rätt” maskin får ta emot hedersbetygelsen på Solvalla 4 juni.

Skifte i ME:s förhandlingsledning

NCC: ”Vi har skapat historia”

Uppdrag: rädda trolltallen

I 65 år har den så kallade trolltallen vid väg 522 i Enhörna varit fridlyst som naturminne. Hur stor del i beslutet som trädets eventuella medicinska krafter har framgår inte, men nu ska själva trädet genomgå en förebyggande kur för ett längre liv.

Han stärker Scantruck i Stockholm

Nyhetsbrev

Nya gripare ska passa nästan alla

Arkiv

Masstransport på hög nivå

Norra Europas mest moderna och effektiva återvinningsanläggning. Så beskriver DA Mattsson sin etablering i Upplands Väsby där det senaste tillskottet är en högeffektiv norsk bandtransportör som förflyttar valda fraktioner från tvättanläggningen till ett lika flexibelt som omfångsrikt höglager.

Reportage
”Fancluben är stor”

Publiken jublar när Grus Schakt river is på buckliga vintervägar – det rasslar bra i både stora och små öron när två hjullastare, ett tungblad och en multiskopa röjer loss på smågatorna.

Höjdartrick av Volvo

Fyra lastbilar staplade på varandra, och en vd på toppen – Volvo Lastvagnar går på höjden i sin senaste lanseringsfilm.

”Orimliga krav på yrkeslärare”

Hopp om elektrifierad järnväg i Västerbotten

Schaktfri renovering av Norrköpingsledning

När en tre kilometer lång vattenledning med upp till 1,6 meters diameter skulle renoveras i Norrköping föll valet på så kallat flexibelt foder. Metoden innebär att ett nytt rör tillverkas inuti det gamla, vilket bland annat minskar behovet av schaktarbeten.

Mobil HVO-mack gillas av byggare

Den mobila HVO-macken i framväxande Ebbepark i Linköping har tagits emot väl av byggentreprenörerna på området. Under de första sex månaderna tankades 27 671 liter fossilfri HVO-diesel, vilket kan liknas vid 15 svenskars klimatpåverkan under ett år.

Nu ska Viskan saneras

Bottnarna i vattendraget Viskan ruvar på stora mängder föroreningar.

Skanska tar över vindkraftentreprenad

Öppet brev: Nysäter vindkraftspark – ett sorgligt exempel

Ett flertal maskinentreprenörer riskerar att tillsammans förlora mångmiljonbelopp sedan byggandet av Nysäter vindkraftspark, norr om Sundsvall, gått i stå. I ett öppet brev kräver nu branschorganisationen Maskinentreprenörerna att de internationella storföretag som äger vindkraftsparken ska säkerställa att entreprenörerna ersätts fullt ut.

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Svenskar dominerar listan

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Projekterar för slutförvaret

Gissa metallen - Se metallprisernas utveckling 2019

Hultafors får mer på fötterna

Peab bygger i Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

Peter Mjörnell till Linotol

Gripen Wheels på visning hos Maskingruppen i Ängelholm!

Tippflak för pickup och redskapsbärare

Ljus per automatik!

Gripen Wheels förlänger sponsringsavtal med "Tobbe Traktor".

Varningsljusramper med automatisk dimfunktion!

Silkonspray

Nu kan du ta kontroll över ditt arbetsljus!

Ny leverans av BKT-däck från Gripen Wheels!

Självsugande centrifugalpump för industrier

LED ficklampor från Ledlenser

Seminarium - Industriell röntgen

Rusta för säsongen – ta del av vårt erbjudande!

Workshop 10 & 11 mars kring sprickprovning på komponenter

Ge din lastbil, transportbil eller släp ett extra lyft!

Kollisionssystem för traktor och maskin

Maskinradio för tuffa miljöer

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Träffa Gripen Wheels på årets mässor 2020.

Kampanjpriser - Michelindäck & hjul för radodling och tröska

Positionsljus

Kampanjpriser på Michelindäck & hjul för traktor!

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Nu har vi ny hemsida!

Glöm inte bort den viktiga grunden

Sänd till en kollega

0.203