23948sdkhjf

Ständig förbättring för offensivt Avant

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det går bra för finska Avant Tecno. Förra året passerades för första gången omsättningen 100 miljoner euro. För att möta den ökade efterfrågan lanserade företaget i våras sin hittills största modell och räknar dessutom med att inom kort kunna öka produktionskapaciteten med 50 procent.

Ylöjärvi. Att kliva in i Avant Tecnos produktionsanläggning i Ylöjärvi, strax utanför Tammerfors, innebär ett steg in i en industrimiljö som till stora delar präglas av så kallad lean production. Produktionsmetoden växte fram hos biltillverkaren Toyota i slutet av 1940-talet och framåt när den japanska militära industrin styrdes om till en mer civil karaktär och har därefter varit ett rättesnöre för mängder av tillverkande företag över hela världen.

Så även för Avant Tecno som ägnat åtskillig tid och kraft åt att modernisera och effektivisera produktionen under de tio senaste åren. För att beskriva förändringsarbetet används begrepp som kaizen, kanban och 5S flitigt. Ständig förbättring, synliggörande av materialbehov samt ordning och reda har varit rättesnören när den tidigare produktionsytan kompletterats med ytterligare 10 000 kvadratmeter, materialflöden vässats och produktionen trimmats. Resultatet så här långt är en personalökning på tio procent under de senaste tre åren medan produktionen ökat med 30 procent.

Risto Käkelä som byggt upp företaget och själv kan beskrivas som ”pappa” till de kompakta gröna lastarna konstaterar att efterfrågan ökat kraftigt under senare år. Förra årets tillväxt anges till 17 procent och förhoppningen är att det blir en uppgång på ytterligare cirka tio procent i år och även kommande år. För att klara den ökade efterfrågan krävs såväl fortsatt stora investeringar i fabriken som en breddning av produktprogrammet uppåt i storlekarna.

För ett år sedan klarade vi att producera upp till 100 maskiner i veckan. Nu är vi mitt inne i ett investeringsprogram på tio miljoner euro och klarar ungefär 110 maskiner i veckan. sta år ska vi vara uppe i 120 för att nå 150 år 2021. Det innebär också att dagens ungefär 200 anställda kan bli runt 250 inom den nuvarande investeringsplanen, säger försäljningschefen Jani Käkelä, son till grundaren och en tydlig indikation om att ambitionen är att företaget ska förbli familjeägt länge än.

För att lyckas med produktionsökningen krävs bland annat att arbete som i dag görs manuellt övertas av robotar.

Ökad automatisering är nyckeln till framgång, säger Jani Käkelä.

En helautomatisk maskin för att bocka plåt har tagits i drift tidigare i år, en ny fiberlaserskärare ersätter en av de nuvarande tre laserskärarna nu i höst och vårens åtta robotsvetsar ska vara tio innan årets slut.

Vi hoppas på att fortsätta växa, långsamt, men säkert i Europa och betydligt snabbare i USA där vi startade ett försäljningsbolag för sex år sedan. För att klara det räcker det inte med att öka produktionskapaciteten. Målet är ständig förbättring och för att nå dit är ökad automatisering av stor vikt, inte minst av vår logistik i fabriken, men även i monteringen. Genom att övergå till en produktion som är mer modulbaserad än tidigare kan vi dessutom köra alla serier i samma lina, något som ökat flexibiliteten betydligt. Tanken är att vi ska vara klara med den nuvarande investeringsplanen 2021, säger Jani Käkelä.

Satsningen är viktig. Vi är marknadsledare i klassen och så ska vi förbli. Vi slåss inte med pris som argument utan med kvalitet. Därför tänker vi även i fortsättningen kunna hävda att våra produkter är ”Made in Finland”.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Veckans godingar

Det lästes så in i Norden i veckan – nyheter från både Norge och Finland drog klick! Cramos holländska friare finns också med i topp och så den där fantastiska vita grävmaskinen så klart. Men, vad klickades mest? Svaret finns här!

Topplistan: Största byggarna i Sverige

Toppen på listan över byggföretag med störst omsättning i Sverige ser ut som den brukar. 2018 toppade Peab före Skanska och NCC. JM behåller sin fjärdeplats. Det mesta talar dock för att Veidekke, som nästan tredubblat sin omsättning de senaste fem åren, rusar förbi redan i år.

Steelwrist vässar i Sverige och Danmark

Regeringen efterlyser plan för järnvägsunderhåll

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för underhåll av järnvägen och att utreda möjligheterna att avvisa järnvägsfordon som skadar järnvägsanläggningen

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Nyhetsbrev

Prestigefullt pumpuppdrag

Arkiv

Hög tid för optimerad sprängning under jord

Sprängningsprocessen i underjordsgruvor ska bli både säkrare och mer produktiv. Det lovar Epiroc och Orica som nu inlett ett samarbete i syfte att utveckla ett semiautonomt sprängladdningssystem.

Ännu ett klartecken för utbyggt slutförvar

Nu har även Mark- och miljödomstolen tillstyrkt SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken, SFR, i Forsmark.

Reportage
"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

Reportage
Rör med restriktioner

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

1

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Budet på Cramo är holländskt

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Koldioxidfri cement

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Reportage
Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Professor prisas för autonoma drönare

Det fastnade ni för i veckan

Branschen fick sina fiskar varma. det tisslades om uppköp och det byggs och renoveras samtidigt som konkurserna ökar-- mycket att läsa på entreprenad.com alltså, men vad lästes allra mest? Svaret finns här!

Cramo förhandlar med ny ägare

Cramos ägare står inför ett intressant dilemma. De har att ställning till ett uppköpsbud från en icke namngiven aktör som uppenbarligen vill växa snabbt i bland annat norra Europa.

Olofsfors prisade på hemmaplan

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

SSM internrekryterar vd

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Våtmarker återställs

Hydroscand lanserar e-handel i Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Personligt bemötande är bara förnamnet

Blåspot till din truck ökar säkerheten

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Behöver du uppdatera dina bakljus?

Lys upp din vardag

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Personlarm GSM/GPS

Vinga - robust varningsljusramp

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Bli guidad i belysningsdjungeln

Buntband med ståltunga

Möt Metso på Euro Expo

Sänd till en kollega

0.195