23948sdkhjf

Fredheim firade tung tioåring

Fredheim Maskin fyllde 15 och Oktoberdagarna tio – dubbla jubileer som firades rejält i Norge, där över 50 jättemaskiner visades upp.

Spydeberg. Keestracks svensknorska återförsäljare Fredheim Maskin startades 2004 och har sedan dess etablerat sig som en tung aktör i branschen.

Företaget är flitiga utställare på maskinmässor, dit brukar de av naturliga skäl inte kunna ta med sig mer än kanske ett par eller en handfull maskiner.

Det problemet har företaget inte på det egna, årligen återkommande, arrangemanget Oktoberdagarna – som firar tio år i år.

Oktoberdagarna anordnas på hemmaplan i norska Spydeberg, och till tioårsjubileet bullade Fredheim Maskin upp med ett 20-tal maskiner på demofältet och ännu fler på företagets anläggning i Spydeberg.

Totalt visade företaget över 50 kross- och sorteringsverk, fokus låg bland annat på trestegskrossning från Sandvik /Keestrack, eldrift från Keestrack, och avlyftbara motoreneheter.

Ute bland de hårt arbetande maskinerna på demofältet hittar vi till exempel H6e, en eldriven konkross med försikt och tredäckad finsikt.

– Det fina med den är att motorenheten är avlyftningsbar, säger Erik Ryberg, resande tekniker på Fredheim Maskin.

Han lyfter särskilt fram att motorenheten på 500 kVA kan lyftas av. Motorn kan därför ställas lite mer avskilt – för att på så vis till exempel undgå att utsättas för damm.

Att kunna lyfta av motorenheten ska också vara en fördel om något går sönder eller när det vankas service, hävdar Fredheim Maskin.

– Vid ett haveri kan man lätt lyfta bort motorn och sätta dit en ny, det går också att ta lös motorn och skicka iväg den på service – det är svårt när motorn är inbyggd i maskinen, säger Erik Ryberg.

Han ser stora fördelar med eldriften.

– Det blir effektivare jämfört med hydrauliskt drivna maskiner, man förbränner mindre diesel.

Fredheim Maskin demonstrerade också hur en enda enhet kan driva ett helt gäng maskiner, på demofältet hade de satt samman fem maskiner som drevs av ett enda motorpaket.

– Motorn kan driva även andra typer av verktyg, kommenterar Erik Ryberg.

B6e, en grov käftkross, fanns också med på demofältet.

– Även här har man möjligheten att driva andra maskiner med samma motorenhet, kommenterar Erik Ryberg.

På plats fanns också käftkrossen B7. Den har samma krossenhet som 1208, maskinen är eldriven och därmed mer effektiv, hävdar Erik Ryberg.

Se maskinerna i aktion i filmklippet nedan!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.815