23948sdkhjf

Digital teknik vässar byggprocessen

En uppkopplad maskinpark gör byggprocessen snabbare, mer kostnadseffektiv och hållbar, inte bara vad gäller planering och design, utan också i det dagliga arbetet på byggarbetsplatsen. Det menar Cramo som ser rentalverksamheten som en nyckel till ett mer rationellt byggande.

En modern entreprenadmaskin innehåller allt större inslag av ny teknik, något som ökar maskinanvändarens möjligheter att göra alla faser i ett byggprojekt effektivare. Det gäller inte minst maskiner som tillhandahålls av rentalföretag. Exempelvis Cramo utvecklar kontinuerligt nya tjänster, baserade på teknik som underlättar för företaget att koppla på ett ökat antal mervärden till hyreserbjudandet.

I bakhuvudet finns då insikten att det företag som har störst chans att stå sig i en hårdnande internationell konkurrens är det som kan leverera de hyreslösningar som ökar kundernas produktivitet.

Den som ansvarar för digitaliseringen på koncernnivå är Martin Holmgren, Fleet Manager på Cramo Group. Han betonar bland annat vikten av en uppkopplad maskinpark, vilket gör det möjligt att övervaka och samla in data på arbetsplatsen. På så sätt skapas en kunskapsbank som blir ett värdefullt underlag i samband med såväl beslutsfattande som effektivisering av byggprocessen.

Det handlar både om hur vi internt kan hantera våra maskiner på ett smartare sätt, men kanske ännu viktigare är hur vi kan använda digitala verktyg för att öka våra kunders produktivitet, säger Martin Holmgren.

Bland annat lanserade Cramo nyligen en e-comlösning som ger kunderna möjlighet att hyra sin utrustning online och samtidigt få bättre överblick över hyresrelaterade kostnader och hantering av returer. Enligt företaget har det redan medverkat till kostnadsbesparingar.

Via appen Product Viewer kan kunderna hitta viktiga dokument kopplade till maskinerna genom att skanna produktnumret med en mobilkamera. På sikt ska det även vara möjligt att utnyttja tjänsterna för att få tillgång till användbar data som i sin tur kan användas för att optimera tillämpningen.

Det kan handla om sådant vi kan få fram med hjälp av maskindata och positionering – exempelvis rapporter om hur mycket kunden använder en maskin, säger Martin Holmberg.

Ett annat område som i hög grad påverkar byggprocessen är bygglogistik.  Uppkopplade leveranscontainrar, kitning av material och maskiner, leverans på tider utanför arbetstid är några exempel på hur logistiken kan förbättras

Det finns en stor potential i att tillföra mervärde till våra kunder genom att utveckla transparenta digitala verktyg som kan stödja hela materialkedjan, hela vägen från fabrikerna via underleverantörer till arbetsplatsen, säger Martin Holmgren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094