23948sdkhjf

Jakten på framtidens förare

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Maskinförarutbildningarna lockade inte flest besökare på gymnasiemässan, men de som kom kan vara guld värda. – De som är intresserade är verkligen intresserade.

Älvsjö. Det är inte lätt att ta sig in på gymnasiemässan, tusentals niondeklassare med medföljande lärare fick köa tålmodigt för att ens komma in i lokalerna när mässan anordnades i slutet av november, på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Läs också: YH expanderar

Väl inne gällde det att orientera sig i en veritabel djungel – de olika skolorna och programmen slåss om tonåringarnas uppmärksamhet och lockar med spännande tillval, utlandsprojekt, god mat, olika typer av undervisningsupplägg och en uppsjö av olika profiler.

Det gäller förstås även de skolor som erbjuder maskinförarutbildningar, deras strävan spelar dessutom en stor roll för hela branschen, det är väl känt att maskinförare är en bristvara och att det är svårt att locka unga att välja yrket – eller att ens få dem att inse att yrket finns.

Ingelstadsgymnasiet har tagit sig an den utmaningen. Skolan samarbetar med Maskinentreprenörerna och har snart kläckt sin första kull maskinförare – våren 2020 är det examensdags för pionjäreleverna.

Skolans representanter konstaterade att tillströmningen till montern varit rätt god och att de som lutar åt att bli maskinförare är lite extra på hugget.

– De som är intresserade är verkligen intresserade, de frågar mycket och frågorna är mycket specifika, säger Alfons Hagelin Fredriksson, som går i trean.

Paula Wigmark, som är specialpedagog på skolan, noterar att de flesta av skolans maskinförarelever har någon slags koppling till branschen, för att få fler än de ”redan frälsta” att söka sig till den här typen av utbildning måste man bli bättre på att nå ut.

– Många tror kanske att man bara kan bli bonde på ett ”naturbruksgymnasium”, vi måste få ut information om vilka möjligheter som finns, säger hon.

Alfons Hagelin Fredriksson konstaterar dock att branschen tagit sig i kragen på sistone.

– Maskinentreprenörerna har gjort mycket, i dag finns det nio ME-skolor, för tio år sedan fanns det ingen.

Paula Wigmark tillägger att de som går utbildningen får lön för mödan.

– Den första kullen går ut i år och alla har fått jobb.

Torekällgymnasiet låter eleverna på bygg- och anläggningsgrenen prova på olika delar av branschen i årskurs ett, för att sedan välja inriktning.

Sedan något år tillbaka är maskinförarutbildning ett av alternativen, skolan har bandgrävare och hjullastare i sin maskinpark och under det andra och tredje året varvas skolbänksundervisning med arbetsplatsförlagt lärande.

– Det är faktiskt rätt många som är intresserade av maskinförargrenen, säger Stefan Petranyi, VVS-lärare på skolan.

Han uppger att intresset är stort även på mässan – han har fått träffa en hel del målmedvetna ungdomar som siktar på entreprenadbranschen.

– Det är roligt, vi ber dem att komma på våra prova-på- dagar, så får de känna på och se om de gillar det ”på riktigt”.

Jesper Widman och Elis Larsson, finns på mässan för att marknadsföra ME-skolan i Bålsta.

– Vissa är verkligen intresserade och kommer självmant, andra får vi gå ut och ”driva in”, säger Elias Larsson.

– De som har lastbils- eller maskinbakgrund känner ofta till ME-skolan, andra har aldrig hört talas om den, säger Jesper Widman.

Båda går i trean och båda har den ”klassiska” maskinförarbakgrunden: Jesper Widman har en pappa som kör lastbil och Elias Larsson är uppvuxen på ett jordbruk.

De är alltså vana vid maskiner, men har ändå valt att bli maskinförare i stället för lastbilsförare eller bonde.

– Jag utbildar mig till maskinförare för att få mer möjligheter att klättra i byggbranschen, lastbilskort kan jag ta sen, kommenterar Jesper Widman.

De tror dock att många som inte är födda in i branschen också skulle kunna platsa – i deras egen klass finns flera elever med helt annan bakgrund.

– De har fått upp ögonen för de stora leksakerna ändå, ler Jesper Widman.

– Intresse är ju bra att ha men resten kan ju växa fram – därför säger vi åt dem att komma på ett öppet hus för att känna på spakarna och se om det kanske kan vara deras grej, forsätter han.

Egentligen borde utbildningen vara ”lättsåld”, konstaterar Bålstaeleverna.

– Man får jobb direkt efter gymnasiet och för den som är skoltrött är det ju inte mycket ”plugg”, i tvåan och trean är det hälften praktik, säger Elias Larsson.

Att utbildningen leder till jobb är de klara över – det märks inte minst eftersom en del företag försöker suga upp de duktiga eleverna redan innan de gått ut skolan.

Elias Larsson och Jesper Widman tänker inte sluta i förtid men framtiden ser ljus ut.

– Jag vet att jag får jobb på min praktikplats, men de vill jag går ut skolan först, säger Jesper Widman.

– Jag har en fast anställning om jag vill det – det är jag rätt säker på, säger Elias Larsson.

Jesper Widman sammanfattar budskapet i ME-skolans monter.

– Sök den här utbildningen – du får garanterat jobb sedan.

Mer om: Utbildning
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Bergbyggarna får mycket att göra

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Internationellt sprängkort kan snart vara verklighet

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Nyhetsbrev

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

Arkiv

Veckans tungviktare

Jättar som Epiroc, Caterpillar och Volvo har gjort ett tungt avtryck på veckans lista. De är dock inte ensamma i toppen och frågan är ju vem som hamnade överst. Svaret finns här!

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

Uppgraderad frontsop från Drivex

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Hyundai svidar om

Igenkännande är något av nyckelordet när Hyundai nu lanserar en ny ”look” för sina steg V-anpassade hjullastare och grävmaskiner.

Dynapac utökar i Blekinge

Ausa tillverkar för JLG

När JLG kompletterar sin serie med teleskoplastare neråt är lösningen att låta Ausa tillverka den nya modellen i sin fabrik i Manresa, nära Barcelona.

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

”Det är viktigt att fortsätta arbetet”

Trots att ”vissa delar sticker ut kostnadsmässigt” strävar Trafikverket vidare med Ostlänken. Förhoppningen är att kunna kapa kostnader genom att bygga från rätt håll.

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

Peab bygger hotell i Örebro

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

AI ska förebygga olyckor på byggen

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Se alla Företagens egna nyheter

Gripen Wheels på vårvisning hos maskinsäljarna

Vilka produkter passar din snöskoter eller ATV?

DISAB stärker säljorganisationen

Motordrivna membranpumpar för industrin

Varningsfyr med magnetfot.

Tunn arbetsbelysning med komposithus

Tack för ditt besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

Sänd till en kollega

0.172