23948sdkhjf

Fler kvinnor söker byggutbildningar

Arbetet med att få in fler kvinnor till yrkeshögskolornas byggutbildningar fortsätter. På Myndigheten för yrkeshögskolan ser man att det går åt rätt håll och pekar på vikten av att få de som är underrepresenterade att känna sig välkomna.

Yrkeshögskolor och andra utbildningar inom byggbranschen har under lång tid arbetat för att få in fler kvinnor i branschen. Bland annat lyckades bygginspiratören Sandra Mobaraki och KYH Yrkeshögskola i ett samarbete öka antalet antagna till en av byggutbildningarna. I ett pressmeddelande skriver Myndigheten för yrkeshögskolan att antalet kvinnor med behörighet som söker utbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik har ökat med nio procent. Att bryta traditioner när det kommer till yrkesval är något som är viktigt menar den.

– Först och främst är det så klart en fråga om mänskliga rättigheter, men det handlar också om att utbildningarna ska bidra till att skapa en bredare rekryteringsbas för arbetslivet, säger Ann-Sofie Sydow, utredare på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Hon säger att mycket handlar om att få sökanden från det underrepresenterade könet att känna sig välkomnade till utbildningen.

– En del anordnare fastnar i diskussioner om breddad rekrytering, men det vi kallar breddat deltagande och mottagande är minst lika viktigt. På de flesta utbildningar är examensgraden lägre för det underrepresenterade könet. Är det så behöver utbildningsanordnaren kartlägga och analysera orsakerna.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.454