23948sdkhjf

Liggare ger fler anställningar – men inte i byggbranschen

Personalliggare gör att fler anställs i restaurangbranschen, men inte i byggbranschen. Det visar ny forskning som Skatteverket tagit fram. 

Enligt studien ”Hur påverkas restaurang- och byggbranschen av personalliggare?”, som gjorts på uppdrag av Skatteverket,  har personalliggarlagstiftningen lett till en ökning av antalet anställda på branschnivå i restaurangbranschen men inte inom byggbranschen. 

Rapportens författare hoppas på att det beror på att det kan vara färre besök sett irelation till antalet företag i byggbranschen. 

– Resultaten på branschnivå kan bero på effekter bland företag som har fått kontrollbesök eller på vetskapen om att Skatteverket har stärkta befogenheter att kontrollera. Att effekten av besöken inte syns på branschnivå i byggbranschen beror troligen på att antalet besök är få i relation till det stora antalet företag i branschen, säger Nikolay Angelov, rapportförfattare. 

Personalliggarbesöken ska också ha lett till en ökning av lönesumman bland besökta företag i både restaurang- och byggbranschen.  

– Det är glädjande att personalliggarbesöken ger effekt. Resultaten i studien bekräftar hur viktigt det är att vi får göra oannonserade kontrollbesök, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111