23948sdkhjf

Tungt vägande almanacka

Vissa almanackor väger tyngre än andra. Till de tyngsta hör Tunga almanackan från Trafik-Nostalgiska Förlaget som går ut hårt på omslaget med Bucyrus 495 i Aitik, en bjässe på 1 250 ton med en skopa som tar 80 ton.

Svenska maskinentreprenörer och maskinförare har internationellt rykte om sig att våra synnerligen teknikintresserade och dessutom mycket kompetenta i sitt yrkesutövande. Detta i kombination med bland annat miljölagstiftningen gör att den svenska maskinflottan är jämförelsevis modern. De senaste maskingenerationerna är väl representerade liksom tillval i form av avancerad teknologi som bland annat hjälper till att minska miljöbelastningen och öka produktivitet och säkerhet.

De många fordons- och maskinträffar som arrangeras över hela landet visar dessutom att intresset är stort även för äldre modeller och äldre teknik. Samtidigt finns ett stort mått av nyfikenhet över vad som kommer att visas på alla dessa möten.

Ungefär samma sak gäller Tunga alma nackansom ges ut av Trafik-Nostalgiska Förlaget. Almanackan för 2020 innehåller 15 bilder på bland annat tipptruckar, traktorer och lastbilar. Texter och bilder har tillhandahållits av Lars von Rosen som bland annat berättar om maskinträffar och besök hos samlare och stolta ägare.

Monstergrävaren på omslaget är en Bucyrus 495BII som levererades till Aitik 2001. 28 meter lång, 13 meter bred och 20 meter hög väger ekipaget in på allt annat än blygsamma 1 250 ton.

Resterande fordon och maskiner på bilderna får bli en överraskning tills almanackan öppnas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094