23948sdkhjf

Landsverks prototyper

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Vad var pansarsläden Sländan som togs fram på 1940-talet? Svaret på såväl den frågan som på en mängd andra frågor du inte ens visste att du hade finns i boken Landsverks prototyper 1920-1980 som på cirka 120 sidor redovisar en kavalkad med till större delen okända produkter.

När Landsverk blev ett företagsnamn 1928 hade verksamheten redan bedrivits i mer än 50 år. Med tillgång till bland annat verkstäder för plåt- och maskinbearbetning, smedja, gjuteri och snickeri levererade företaget en bred flora av maskiner för lant- och skogsbruk samt entreprenad- och terminalverksamhet liksom järnvägsvagnar, brokomponenter, gjutgods som spisar och ugnar samt inte minst utrustning för försvaret.

Företagets historia fram till slutet år 1992 finns beskriven på flera håll, bland annat av Lars von Rosen som själv arbetade på Kockum-Landsverks marknadsavdelning under perioden 1965-75. I hans senaste bok om Landsverk handlar det dock inte primärt om företagets historia utan snarare om ”de refuserades salong” – där presenteras hemliga projekt, okända projekt och projekt som helt enkelt inte tog sig hela vägen till marknadsintroduktion.

Lars von Rosen har samlat fotografier, teckningar och information om en mängd av de produkter som fanns på Landsverks ritbord under åren 1920-1980, men som aldrig blev några storsäljare. En del togs fram som prototyper medan andra tillverkades i ett fåtal exemplar, en del lämnade aldrig ritbordet.

Författaren visar lite extra intresse för bland annat halvbandaren L-40H som premiärvisades 1953, udda grävaggregat och mobilkranar. Och så förstås Sländan, en pansarsläde som stod klar att visas för försvarsmakten 1946 och som året efter lyckades komma upp i den aktningsvärda hastigheten 124 kilometer i timmen. Efter två års tester – väl beskrivna i boken – fattade så Fordonsbyrån beslut om Sländans vidare öden 1948.

Intresse från försvaret för en smidig, lättförflyttad kran och grävmaskin bidrog också till framtagandet av halvbandaren som med utgångspunkt från ett bandburet underrede av stridsvagnstyp kombinerade gummibelagda, triangelupphängda larvband med hjul. Lösningen klarade en transporthastighet på 20 kilometer i timmen, vilket eliminerade behovet av en maskintrailer vid korta  transporter.

Boken avslutas med en framtidsvision om 2000-talets maskin, en vision som presenterades i en kundtidning från Kockums Industri 1975. Fjärrstyrning, kameraövervakning, bränsleceller med möjlighet till laddning när maskinen står still var några av de innovationer som förutsågs – dock med övertygelsen att vi inte sett slutet på utvecklingen än.

Läs också: Tungt vägande almanacka

Boken avslutas på samma sätt som artikeln från 1975.

De tekniska landvinningarna kommer snabbt. Tekniken överraskar oss med möjligheter som för inte så länge sedan tycktes långt borta.”

Bokens kavalkad av produkter leder dock även tankarna i en helt annan riktning. En del av det vi i dag ser som nytänkande var nytänkande redan för åtskilliga tiotals år sedan.

Landsverks prototyper 1920-1980

  • Författare: Lars von Rosen
  • Förlag: Trafik-Nostalgiska Förlaget
  • Antal sidor: 120
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Uppdrag: rädda trolltallen

I 65 år har den så kallade trolltallen vid väg 522 i Enhörna varit fridlyst som naturminne. Hur stor del i beslutet som trädets eventuella medicinska krafter har framgår inte, men nu ska själva trädet genomgå en förebyggande kur för ett längre liv.

NCC: ”Vi har skapat historia”

Skifte i ME:s förhandlingsledning

Han stärker Scantruck i Stockholm

Nu startar omröstningen

Nu startar den omröstning där Leveranstidningen Entreprenads läsare utser Sveriges snyggaste entreprenadmaskin. Lägg din röst och medverka till att ”rätt” maskin får ta emot hedersbetygelsen på Solvalla 4 juni.

Nyhetsbrev

Nya gripare ska passa nästan alla

Arkiv

Reportage
”Fancluben är stor”

Publiken jublar när Grus Schakt river is på buckliga vintervägar – det rasslar bra i både stora och små öron när två hjullastare, ett tungblad och en multiskopa röjer loss på smågatorna.

Höjdartrick av Volvo

Fyra lastbilar staplade på varandra, och en vd på toppen – Volvo Lastvagnar går på höjden i sin senaste lanseringsfilm.

Masstransport på hög nivå

Norra Europas mest moderna och effektiva återvinningsanläggning. Så beskriver DA Mattsson sin etablering i Upplands Väsby där det senaste tillskottet är en högeffektiv norsk bandtransportör som förflyttar valda fraktioner från tvättanläggningen till ett lika flexibelt som omfångsrikt höglager.

Hopp om elektrifierad järnväg i Västerbotten

”Orimliga krav på yrkeslärare”

Schaktfri renovering av Norrköpingsledning

När en tre kilometer lång vattenledning med upp till 1,6 meters diameter skulle renoveras i Norrköping föll valet på så kallat flexibelt foder. Metoden innebär att ett nytt rör tillverkas inuti det gamla, vilket bland annat minskar behovet av schaktarbeten.

Mobil HVO-mack gillas av byggare

Den mobila HVO-macken i framväxande Ebbepark i Linköping har tagits emot väl av byggentreprenörerna på området. Under de första sex månaderna tankades 27 671 liter fossilfri HVO-diesel, vilket kan liknas vid 15 svenskars klimatpåverkan under ett år.

Nu ska Viskan saneras

Bottnarna i vattendraget Viskan ruvar på stora mängder föroreningar.

Skanska tar över vindkraftentreprenad

Öppet brev: Nysäter vindkraftspark – ett sorgligt exempel

Ett flertal maskinentreprenörer riskerar att tillsammans förlora mångmiljonbelopp sedan byggandet av Nysäter vindkraftspark, norr om Sundsvall, gått i stå. I ett öppet brev kräver nu branschorganisationen Maskinentreprenörerna att de internationella storföretag som äger vindkraftsparken ska säkerställa att entreprenörerna ersätts fullt ut.

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

Svenskar dominerar listan

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Projekterar för slutförvaret

Gissa metallen - Se metallprisernas utveckling 2019

Hultafors får mer på fötterna

Peab bygger i Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

Peter Mjörnell till Linotol

Gripen Wheels på visning hos Maskingruppen i Ängelholm!

Tippflak för pickup och redskapsbärare

Ljus per automatik!

Gripen Wheels förlänger sponsringsavtal med "Tobbe Traktor".

Varningsljusramper med automatisk dimfunktion!

Silkonspray

Nu kan du ta kontroll över ditt arbetsljus!

Ny leverans av BKT-däck från Gripen Wheels!

Självsugande centrifugalpump för industrier

LED ficklampor från Ledlenser

Seminarium - Industriell röntgen

Rusta för säsongen – ta del av vårt erbjudande!

Workshop 10 & 11 mars kring sprickprovning på komponenter

Ge din lastbil, transportbil eller släp ett extra lyft!

Kollisionssystem för traktor och maskin

Maskinradio för tuffa miljöer

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Träffa Gripen Wheels på årets mässor 2020.

Kampanjpriser - Michelindäck & hjul för radodling och tröska

Positionsljus

Kampanjpriser på Michelindäck & hjul för traktor!

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Nu har vi ny hemsida!

Glöm inte bort den viktiga grunden

Sänd till en kollega

0.16