23948sdkhjf

Mer effekt trots kompakt format

Kompakt utförande, flexibla efterbehandlingslösningar, enklare installation och ökad effekt utlovas när Caterpillar nu introducerar de nya steg V-anpassade dieselmotorerna C2.8 och C3.6 i Sverige.

Tillverkaren har stora förhoppningar på de nya 4-cylindriga dieselmotorerna. De hör hemma i en efterfrågad storleksklass som bland annat används i skogsmaskiner och redskapsbärare. Dessutom pekas på stora förbättringar jämfört med föregångarna.

Exempelvis har C3.6 en effekt på upp till 134 hästkrafter (100 kilowatt) och ger ett vridmoment som anges till 550 newtonmeter vid 1 500 varv. Jämfört med den tidigare modellen C3.4B utlovas en effektökning på fem procent och ett vridmoment som ökat med tolv procent trots det kompakta formatet.

Samtidigt utlovas lägre drift- och ägarkostnader med hänvisning till att, bränsleförbrukningen, inklusive Adblue-förbrukningen (DEF) minskat med 6-10 procent jämfört med föregångaren. Förhoppningen är att möjligheten att välja mellan att montera avgasreningen på motorn eller vid sidan av ska ge en flexibilitet som kan leda till konkurrensfördelar liksom det kompakta formatet som inte minst kan hålla nere installationskostnaderna.

Vi ville skapa motorer med anpassningsbar efterbehandling som gör det möjligt för OEM-tillverkare att minimera installationskostnaderna och samtidigt ge maximal effektivitet. Teknik som kontrollerad turboladdning har gjort det möjligt att skapa mindre motorer som ger samma respons som förväntas hos en mycket större produkt. Särskilt imponerande är vridmomentet vid lågt varvtal, vilket är avgörande för maskinens driftcykel, säger Caterpillars produktmarknadschef Alex Eden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125