23948sdkhjf

Ledare: Enkel lösning på stort problem

Det är stor brist på kompetent arbetskraft i många branscher. Att skapa administrativa hinder för kompetensutveckling är knappast rätt väg att gå.

Under flera år har det varit brist på bland annat maskinförare. För den som vill ha en ”quick fix” finns två alternativ. Det enklaste är att nödvändiga arbeten helt enkelt inte blir gjorda. Det andra att inleda en jakt på kompetenta medarbetare utomlands.

Den som vill hitta mer långsiktiga alternativ föreslår i stället att vi måste utbilda fler förare, något som inte är det lättaste. Dels verkar det som om branschen i sig inte är tillräckligt lockande, dels är det glest mellan lämpliga skolor och dessutom är de olika utbildningsvägarna konstruerade på ett sätt som missgynnar yrkesutbildningarna.

Branschen får själv ta ansvar för den information och de eventuella förändringar som krävs för att attrahera bland annat ungdomar och kvinnor, det kommer ingen annan att över huvud taget bry sig om. Vad gäller utbildningarna är det en helt annan sak där nuvarande lösning är helt förödande för de yrkesinriktade gymnasieutbildningarna – helt enkelt för att de inte är högskoleförberedande.

Ett yrkesprogram ska, vilket framgår av namnet, leda till ett yrke. Efter avslutad utbildning är eleven anställningsbar och har även förutsättningar för eget företagande.

Ett högskoleförberedande program ger ingen färdig yrkestitel, men mer tid för undervisning i svenska och engelska. Den ”lilla” skillnaden är dock avgörande för många ungdomars val. Yrkesutbildningarna väljs bort av rädsla för att det omöjliggör fortsatta studier på högskola och universitet – något som inte ens är sant, men kräver kompletterande studier innan det blir möjligt.

En lösning på problemet som är väl värd att beakta är att sätta ihop ett ”paket” som fyller luckan i de ämnen som saknas och som kan väljas av de elever som vill ha sin yrkesutbildning och samtidigt få en möjlighet att välja högre studier efter avslutat gymnasium.

Det är stor brist på kompetent arbetskraft i många branscher. Att skapa administrativa hinder för kompetensutveckling är knappast rätt väg att gå.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Friska tag på veckans lista!
Gemensam standard prisades på rivningsmässan
”Det vi ser nu är bara början”
Franskt tillskott ska stärka Scantruck
Supersikt utlovas i ny anläggningsbil
Hårda krav på interntransporterna
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.116