23948sdkhjf

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

Grävmaskiner, hjullastare och lastbilar hör till den tyngre utrustning i ett bygg- eller anläggningsprojekt som av olika själ kan tvingas stå oanvänd, ofta på tomgång, under kortare eller längre perioder i väntan på nästa arbetsuppgift. För arbetsplatsen innebär det att både koldioxidutsläpp och kostnader blir onödigt höga.

Skanska Norge ska nu tillsammans med Volvo Construction Equipment, forskningsorganisationen Sintef och mjukvaruföretaget Ditio försöka utveckla artificiell intelligens (AI) för byggmaskiner i syfte att uppnå mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader.

Bland annat är ambitionen att utforska metoder som maskininlärning, ”route optimization” och artificiell intelligens för att med hjälp av de nya rönen kunna optimera driften av tung utrustning.

– Forskningen syftar till att åstadkomma betydande tidsbesparingar samt minskade utsläpp och byggkostnader. Målet är att göra lösningen kommersiellt tillgänglig för alla. Om vår bransch ska uppnå våra hållbarhetsmål, måste vi arbeta tillsammans, säger Jo Mortensen, verkställande direktör för teknik och operationell effektivitet vid Skanska Norge.

Projektet som inleds nu i början av 2020 förväntas fortsätta till slutet av 2022,

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Servicetekniker
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kallt i hytten i nya grävaren
Med röntgensyn bäddar forskarlaget för framtidens elbilsbatterier
Swecon och Volvo letar en lösning
Årets byggkvinna 2023: Tre förebilder i rampljuset
"Underhåll ska bli det nya buzz-ordet"
Känslorna svallar på veckans lista
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125