23948sdkhjf

”Det är alarmerande”

Gymnasiets bygg- och anläggningsprogram måste bli bättre, hävdar Byggföretagen. – Nu krävs krafttag från alla parter om vi vill ha vägar och bostäder i framtiden.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen (som tidigare hette Byggindustrierna) vill att gymnasiets bygg- och anläggningsprogram moderniseras.

Organisationen hänvisar till Skolverkets officiella statistik som visar att antalet elever som söker just Bygg- och anläggningsprogrammet minskat med 9,7 procent – från 6 453 till 5 828.

Många av de som sökt programmet i första hand påbörjar inte ens utbildningen, förklarar Byggföretagen i ett pressmeddelande och noterar att totalt 4 522 elever (483 kvinnor och 4 039 män) nu går på programmet.

– Det är alarmerande. Vi rustar Sverige för elva miljoner invånare år 2025 och kompetensbristen inom samhällsbyggnad är stor och akut inom vissa områden. Stora pensionsavgångar väntar och vi har en starkt ökande befolkning. Vi räknar med att branschen behöver rekrytera minst 50  000 personer inom kommande femårsperiod, bara för att täcka pensionsavgångarna, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning på Byggföretagen, i pressmeddelandet.

Enligt Byggföretagen ger utbildningen jobb, organisationen konstaterar också att kompetensen är central för samhället.

– Nu krävs krafttag från alla parter om vi vill ha vägar och bostäder i framtiden. Branschen behöver göra sitt för att stötta gymnasieutbildningarna och visa ungdomar vilka möjligheter som finns inom samhällsbyggnad. Men våra politiker behöver också hjälpa till – vi ser indragningar på yrkesutbildning och fördomar mot programmet.

Byggföretagen vill därför att regeringen tar tag i frågan.

– Utbildningsminister Anna Ekström bör ge Skolverket i uppdrag att modernisera Bygg- och anläggningsprogrammet. Det är orimligt att vi år 2020 har en gymnasieutbildning med tio år gamla kursplaner som helt saknar centrala branschbegrepp som: sund konkurrens, digitalt byggande, hållbarhet, BIM och Agenda 2030, säger Elin Kebert.

För få. Antalet sökande till bygg- och anläggningsprogrammet har minskat, noterar Byggföretagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079