23948sdkhjf

Bra fart på nätauktioner

Ritchie Bros gigantiska auktionsplatser må stå rätt tomma för tillfället, men försäljningen av begagnade maskiner står inte still. Den kanadensiska auktionsgiganten konstaterar tvärtom att deltagandet på företagets nätauktioner slår alla rekord.

Auktioner i mars har visat enormt deltagande på nätet från hela världen och uppnått starka försäljningspriser. Även om det är konstiga och osäkra tider för vår bransch, finns det fortfarande många projekt runt om i världen som utförs. Företag letar efter platser där de på ett säkert kan köpa utrustning som snabbt finns tillgängligt för dem, säger Jeroen Rijk, vd på Ritchie Bros.

Han exemplifierar med tre tidsbundna auktioner som, arrangerades i mars i Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Sammanlagt rörde det sig om 5 300 auktionsobjekt som såldes på uppdrag av 460 maskinägare. 6 200 budgivare hade flera dagar på sig att fundera och lämna bud innan den digitala klubban slog i bordet på en bestämd dag och tidpunkt.

Enligt Ritchie Bros är det fler människor än någonsin som gör affärer online. Företaget redovisar en 15-procentig ökning av besöken på webbplatsen medan skapande av konton ökade med 19 procent. Än större är ökningen för användningen av företagets mobilapp – upp 90 procent jämfört med året innan.

Det nederländska mark- och entreprenadföretaget Kloosterman BV har samarbetat med Ritchie Bros i flera år, och lämnade nyligen ut maskiner till försäljning på en av nätauktionerna.

– Vi har vanligtvis en ganska bra uppfattning om hur försäljningspriset kommer att bli vid en vanlig auktion hos Ritchie Bros. Till en början var jag lite tveksam nu på grund av coronaviruset, men vi såg ett starkt internationellt deltagande vid auktionen på nätet, och det hjälpte oss att få bra resultat. Vi lägger direkt till fler maskiner till ytterligare en auktion i april, säger Jan Kees Kloosterman.

Det är inte bara entreprenadmaskiner som är eftertraktade, även på lantbrukssidan är Ritchie Bros nöjda med utvecklingen. Ända sedan starten 2004 har auktionerna i tyska Meppen haft ett omfattande utbud av lantbruksmaskiner, så även nu i mars även om auktionen enbart genomfördes online. Under årets auktion i mars slogs, enligt arrangörerna, rekord med 2 920 registrerade budgivare – en ökning med 40 procent jämfört med samma auktion 2019.

– Vi såg ett exceptionellt deltagande vid vår Meppen-auktion. Auktionerna återspeglar vad som händer på marknaden. Den höga efterfrågan hos konsumenterna av lantbruksprodukter under karantän kan innebära att många jordbrukare stöttar upp sina maskinparker för att hålla verksamheten igång, säger Jeroen Rijk.

I skrivande stund finns ytterligare en handfull europeiska auktioner inplanerade före halvårsskiftet, men företaget slår också ett slag för en nykomling i produktutbudet som blivit väl mottagen. Det är Marketplace-E, en marknadsplats för maskiner som enbart kan köpas online och där säljarna, till skillnad från de fysiska auktionerna också kan ange reservationspris på sina produkter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125