23948sdkhjf

Ny majoritetsägare i växande Eleda

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Altor går in som majoritetsägare i Eleda Infra Services Group. Samtidigt konsolideras anläggningsbranschen ytterligare i och med att Eleda breddar verksamheten med hjälp av två förvärv.

Eledagruppen har sedan starten 2017 vuxit till en gigant bland svenska anläggningsföretag. Förra året passerades tre miljarder kronor i omsättning och nu växer företaget än mer genom förvärv av ytterligare två företag som dessutom ger ett bredare kunskaps- och tjänsteunderlag.

Ny huvudägare i Eleda Infra Services Group blir, enligt ett färskt avtal, Altor som har ambitionen att tillväxtresan ska fortsätta. Målet är en expansiv koncern, verksam inom ledningsinfrastruktur och anläggningsarbeten inom infrastruktur. En tanke är att fokus ska ligga på små och mellanstora projekt och tjänster inom bland annat vatten-, väg-, och energiarbeten samt datorhallar.

Som en del av transaktionen förvärvar Eleda och ingår partnerskap med Järfälla VA- & Byggentreprenad AB, JVAB. Därutöver förvärvas One Nordic som ägts av Altor sedan 2011.

JVAB stärker Eleda i Stockholmsområdet och har dessutom god kunskap inom vatten- och avloppsarbeten. One Nordic breddar Eledas kunskap inom eldistribution och förnybar energi som vind- och vattenkraft.

Läs också: Ålö investerar 50 miljoner

De tre företagen har haft en positiv utveckling på senare tid med ökande marknadsandelar i snabbväxande delar av marknaden. Tillsammans uppgick bolagens omsättning till omkring sex miljarder kronor år 2019.

Vi är imponerade av den starka verksamhet som entreprenörerna har byggt, och ser väldigt mycket fram emot att jobba tillsammans med dem när bolagen nu går in i nästa utvecklingsfas. Det är så klart extra glädjande att vi kan bidra med One, vilket vi är övertygade om ska leda till tydliga kommersiella fördelar för båda bolagen. Tillsammans med entreprenörerna ska vi se till att bolagens starka tillväxt blir ännu bättre, och fortsätta att bygga en ledande spelare inom infrastrukturtjänster i Norden, säger Bengt Maunsbach, partner på Altor.

Eledas koncernchef Johan Halvardsson är entusiastisk över affären och övertygad om att Altors erfarenhet av att bygga företag kommer att bidra till fortsatt stark tillväxt.

Vi är stolta över vad Eleda har vuxit till och över att vara kvar som betydande aktieägare i den nya konstellationen, säger han.

Enligt Torbjörn Torell, nuvarande styrelseordförande i One Nordic och blivande styrelseordförande i Eleda, har Eleda lyckats bygga en framgångsrik, entreprenöriell och decentraliserad organisation med lokalt beslutsfattande och ansvar, men med det stora företagets resurser och metoder.

Jonas Arvidsson, vd för One Nordic, är övertygad om att företaget kommer att passa väl in i Eledas verksamhet.

– One Nordic är i dag starkare än någonsin. Under Altors ägande har One Nordic breddat verksamheten från service och underhåll inom eldistribution till tjänster och projekt inom förnybar energi, och vi ser nu fram emot nästa tillväxtresa som en del av Eleda. Vi har redan flera gemensamma kunder och vi ser fram emot att de blir ännu fler, säger han.

Transaktionen är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännande.

Mer om: altor | eleda
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

Halvvarmt uppdrag

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Nyhetsbrev

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

Arkiv

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Bredare bana i Linköping

Vårens värstingar!

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Peab bygger utanför Göteborg

Inget Load up North i år

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Stockholms största hittills

Se alla Företagens egna nyheter

Uttag av kärnor ur betong utan att skada armering & kanaler

Lås och larm för maskin och transportbil

Bli en lyckad entreprenör från start!

Upptäck cyklister och gångtrafikanter i tid!

En spännande ny produkt har kommit in i lager!

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Ännu ett lyckat portalmontage!

Inverter-serie 22-607 - med ren sinusvåg 12/24V

Sänd till en kollega

0.142