23948sdkhjf

Kapten! 28 Volvolastare anmäler sig

Nyligen var det uppställning för ett gäng nyinryckta i Eskilstuna. Uppställningsplatsen var dock inte en kaserngård utan hos Swecon där 28 specialutrustade Volvolastare anmäldes sig till tjänstgöring i det svenska försvaret.

28 hjullastare från Volvo samlades nyligen i Eskilstuna, iförda försvarets gröna utstyrsel för att överlämnas till beställaren. På plats fanns 13 L60H och 15 L35H som ingår i en större beställning fördelad över flera år.

Det här var den tredje utleveransen till försvarsmakten. Under 2020 väntar leveranser av L90H till flygvapnet och 2021 ska armén ha ytterligare 33 maskiner, säger Tomas Nieminen, Manager Project Sales på Swecon.

Det var just Tomas Nieminen som 2018 i hård konkurrens landade ett tvåårigt ramavtal med Försvarets Materielverk, FMV, om leverans av hjullastare. I avtalet fanns också en klausul som möjliggjorde förlängning i ytterligare två år, en möjlighet som också utnyttjats.

Maskinerna är i grunden Volvo-maskiner, men med specialanpassningar för att möta kraven i upphandlingen. En del av anpassningarna görs på linan i produktionen, hos Volvo i Arvika och Hallsberg. Sedan gör vi på Swecon den sista handpåläggningen innan leverans, säger Tomas Nieminen.

De maskiner avtalet handlar om är L35, L60, L90 och L110 som i första hand ska fylla behov inom logistik och materialhantering för försvarsmakten och FMV, men även medverka vid fälthållning för flygvapnet.

Sedan ramavtalet undertecknades hyar FMV fått leveranser av nya hjullastare varje år. Under 2018 levererades 15 L110H, under 2019 två L60H, tolv L110H och 15 L35H och nu senast bestod alltså leveransen av 13 L60H och 15 L35H.

– Just de här maskinerna ska huvudsakligen användas inom armén, men några ska till marinen. Swecon har god förståelse för hur vi bygger våra system med dokumentation och reservdelar. Och allt har levererats enligt tidsplan, säger Daniel Ekdahl, projektledare på FMV.

Fortfarande återstår dock en hel del maskiner och planeringen för nästa leverans är i full gång.

– Vi har order inne på nya L90H till flygvapnet. De ska fungera med en rad extrautrustningar så vi ska försöka leverera några förseriemaskiner under 2020 för att försäkra oss om att det verkligen fungerar, säger Tomas Nieminen.

Innan leveranserna är helt kompletta ska ytterligare 33 hjullastare i olika storlekar färdigställas för armén under 2021 och framåt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094