23948sdkhjf

Luft under vingarna för flygfotografering

Coronapandemin har inneburit att större delen av de flygplan som i vanliga fall fyller luftrummet nu står fast förankrade vid Moder Jord. Men det finns undantag. När luftrummet är tomt underlättar det för Lantmäteriets flygfotografering som nu går för högtryck.

I Lantmäteriets kartläggning av Sverige är flygfotografering en av de viktigaste informationskällorna. Flygsäsongen inleddes i år vid månadsskiftet mars/april och pågår fram till september. Under en normal sommar täcker flygfotograferna ungefär en tredjedel av landets yta för att ta de bilder som sedan används av såväl privatpersoner som kommuner, myndigheter och företag för bland annat framställning av kartor och i geografiska informationssystem.

Den här våren har dock skilt sig avsevärt från normalåret.

Vanligtvis har vi inte alls lika stor tillgång till luftrummet eftersom vi konkurrerar med passagerartrafiken. Det gör vi inte nu när det är betydligt färre aktörer i luften. Får vi nu en sommar med klart och fint väder så finns alla förutsättningar för att det här ska bli en väldigt bra säsong för Lantmäteriets flygfotografering, säger Jenny Gustafsson som är funktionschef för Lantmäteriets flygfotoverksamhet.

Så här långt har fotograferingen gått med rekordfart och redan efter en dryg månad har ungefär en tredjedel av hela årets planerade fotografering genomförts.

Det är speciellt anmärkningsvärt då flygfotograferingen bland annat skett i Göteborg med omnejd, vanligtvis ett område där många konkurrerar om plats i luftrummet, vilket påverkar möjligheten att få tillstånd att flyga. Swedavias statistik för april visar dock tydligt coronapandemins effekter på antalet resenärer. För Göteborg Landvetter Airport minskade antalet passagerare med 99 procent jämfört med samma månad i fjol.

Det är siffror som slår oerhört hårt mot resenärer och flygbolag, men som ger stora fördelar för Lantmäteriet. Tack vare den stora tillgången till luftrummet är Göteborgsområdet nu färdigfotograferat, liksom Gotland och områdena över Trollhättan, Mariestad och Arboga.

Närmast på tur står Skåne, Blekinge och Borlänge, där Lantmäteriet sedan 2019 har sin bas för flygfotografering på Dala Airport. Så snart snön smälter väntar bland annat Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och andra delar av Norrlandskusten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.115