23948sdkhjf

Nationell databas och ny lag ska underlätta byggande

Lantmäteriets nya databas och en ny lag ska göra det lättare för byggherrar att hitta områden att bygga på. Istället för att kontakta var kommun för sig är det tänkt att all data ska samlas på ett ställe.

Lantmäteriets tjänst Nationella geodataplattformen lanserades i början av förra året. Från och med början av i år är det även lag på att alla nya detaljplaner är digitala. Samt att det finns en nationell specifikation för hur de ska utformas digitalt. Till det blev även kommunerna lagskyldiga att göra de digitala detaljplanerna tillgängliga. Än så länge har 162 av landets 290 kommuner tecknat avtal om att lägga upp sina detaljplaner i plattformen. Av dessa har 22 levererat planer som nu går att söka på.

– Det är fantastiskt roligt att det är så många kommuner som redan börjat producera digitala detaljplaner och väljer att tillgängliggöra dem i Nationella geodataplattformen. Det tyder på att man ser nyttan med plattformen och de samhällsvinster den kan ge, säger Susanne Ås Sivborg, Lantmäteriets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Malin Klintborg, uppdragsledare på Lantmäteriet, säger att plattformen gör att exempelvis byggherrar som letar efter lämpliga områden för att bygga, eller bestämmelser i olika områden, slipper kontakta respektive kommun. Istället går det att söka fram lediga byggrätter i geografiskt valda områden, eller filtrera på enskilda användar- och egenskapsbestämmelser.

– Även som handläggare i en enskild kommun får du en överblick och sökbarhet som kan spara otroligt med tid, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.297