23948sdkhjf

Stor satsning på återbruk av tegel

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Med rötterna i ärevördiga Ernström Bygg startade Brukspecialisten verksamheten i Göteborg 1996 med målet att leverera ett brett sortiment avsett för murat och putsat byggande. I dag ingår bland annat ett produktsortiment som omfattar mer än 120 olika sorters bruk, men också kompletta system inom tegel, puts och betong för både nyproduktion och renovering, samt konsulttjänster inom fasadprojektering.

I en tid när materialåtervinning blivit allt mer efterfrågad har företagets blickar riktats mot Danmark där det redan finns en etablerad storskalig industri för återbruk av tegel.

Vi ser startskottet för ett nytt decennium och även möjligheterna för oss att ta ställning. Vi behöver precis som alla andra människor på planeten fundera på vårt avtryck. Under en längre tid har vi funderat på hur vi kan nyttja potentialen i de material vi sätter samman som fasadsystem. En sak har utmärkt sig. De fasader vi står bakom måste vi kunna ta ansvar för. Det material som används ska i en framtid kunna gå att nedmontera och återbruka. Vi vill inte lägga ribban vid endast materialåtervinning, utan att det ska kunna rivas och sedan direkt via återbruk sättas upp som nya fasader, säger Brukspecialistens vd Jacob Steen.

I den ambitionen kommer erfarenheterna från Danmark väl till pass. Bland annat dras slutsatsen att vissa lägstanivåer måste användas som måttstock för framtidens fasader, något som på sikt betyder att vi måste ta ställning till en ny standard.

Precis som för andra material växlar kvaliteterna i dagens fasadtegel, men Brukspecialisten betonar att då en hög kvalitet används kan livslängden vara i flera hundra år med ett begränsat underhållsbehov. Teglets långa livscykel kan då dessutom i hög grad kompensera dess klimatpåverkan vid tillverkningsprocessen.

Nu hoppas Brukspecialisten på att förlänga livscykeln ytterligare genom att säkerställa att rätt underhåll ges till befintliga tegelfasader och att våra framtida fasader ska klara flera livscykler genom återbruk. Företaget menar nu att den återbruksanläggning som ska tas i bruk i Västsverige i höst ingår i en övergripande satsning som ska ge en garanti för att alla tegelfasader som Brukspecialisten säljer ut på marknaden ska gå att nedmontera och återbruka.

För att uppnå detta krävs en uppryckning från vårt håll. Främst har vi gjort en översyn på det fasadtegel vi projekterar in i våra fasadlösningar. För att möjliggöra framtida återbruk behöver teglet ha en viss kvalitet. Främst är det en hög tryckhållfasthet på tegelstenen som klarar av rivningsprocessen samt återbruksprocessen där sten och bruk ska separeras. Har stenen för låg tryckhållfasthet kommer stenen att gå sönder antingen vid rivningen eller under återbruksprocessen. Vi kan då inte säkerställa att den sten som kommer ut på marknaden igen har rätt kvalitet gällande de CE- och Eurocode-normer eller de frostgodkännanden som krävs, säger Jacob Steen.

En fasad består dock inte enbart av tegel utan väl så viktigt är det bruk som används. Enligt företaget används i dag murbruk som generellt har för hög cementandel i förhållande till tegelstenens tryckhållfasthet. Resultatet blir en allt för hög vidhäftning mellan bruk och sten, något som gör det svårt att separera murbruket från tegelstenen. Företagets budskap är att murbruket måste anpassas till tegelstenen för att återbruk fullt ut ska kunna uppnås – i varje fall så länge murbruken är cementbaserade.

Nu är förhoppningen att fler aktörer i branschen ska få upp ögonen för tänkesättet, något som behövs för att volymerna av det tegel som går till återbruk ska bli tillräckligt stora.

Inför rivning av tegelfasader erbjuder nu Brukspecialisten en tidig konsultation och tester på de stenar som ska rivas. Det krävs för att säkerställa att teglet har den kvalitet som lever upp till CE-normer och frostskyddsgarantier.

För rivningsentreprenören återstår en skonsam hantering av tegelmassorna som också måste separeras från övriga material och läggas upp för transport till återbruksproduktionen. Väl på plats rensas stenen och testas för att helt säkerställa att kvaliteten är den begärda.

Vi märker av ett stort intresse både från beställare och arkitekter som vill använda en rivningsbyggnad till ett nytt eget projekt, men även fastighetsägare som vill ta ansvar för att deras rivningsmassor återanvänds på bästa möjliga vis. Tillsammans kan vi se till att framtida fasader går att återbruka och att vi möjliggör cirkulärt byggande med tegel, säger Jacob Steen.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab vill rädda liv

Investerar i kompetens för att höja säkerheten

NCC bygger storsjukhus med Ahsell

Peab asfalterar i Vallentuna

Nyhetsbrev

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

Arkiv

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Kan Coronakrisen ge miljön ett uppsving inom byggsektorn?

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Rekordhöga kopparhalter funna i Kiruna

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Koll på håll – ny spårningsteknologi lanseras

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Malmö har fått ett liftcenter

Fler män än kvinnor är positiva till gruvor

Från restprodukt till diesel

Modern borrteknik öppnar för geotermisk urkraft

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Åtta riktiga entreprenadhöjdare!

Märsta förenade får ny vd

Halvvarmt uppdrag i norr

Ny kross- och siktskopa

Peab bygger i Värmland

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Håll andan i sommar

Peab bygger i havet

NCC bygger för 160 miljoner kronor

Bulleravtal utdelat

Se alla Företagens egna nyheter

Vi har öppet hela sommaren

Gripen Wheels och Väderstad i nytt samarbete.

4G Övervakningskamera för utomhusbruk

Slösar du för mycket tid på fakturering?

Äntligen - nu är vi ett bolag: Metso Outotec

LEGION varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Köp 4 BKT däck,25" och uppåt så får du en cykel på köpet!

Vi finns här för dig hela sommaren!

Självsugande centrifugalpump för industrier

Uppdaterad, ännu vassare version av populär backlampa

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Westlake SR01H Soft Drive – massivt premiumdäck

Beställ en enklare vardag i sommar!

Vi lanserar UTÖ - framtidens varningsljusramp

Belys ditt fordon även på insidan

Lokalisera och inspektera spännstål och kabelkanalens status

Vredestein introducerar ett nytt traktordäck.

Ny serie moderna, slimmade flerfunktionsbakljus i LED

Glad midsommar önskar Gripen Wheels

KIPP önskar

Glad midsommar!

Extraljusramp som optimerar din körupplevelse

Ett nytt bakljus har anlänt!

Personlarmet som skapar en tryggare vardag

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Sänd till en kollega

0.14