23948sdkhjf

Skellefteå får pengar

Trafikverket har beviljat Skellefteå kommun 89,5 miljoner kronor i ett så kallat stadsmiljöavtal.

Pengarna ska användas för att bygga den nya bron över älven, omvandla Parkbron och bygga två nya gång- och cykelvägar till Bergsbyns industriområde.

Regeringen avsätter varje år en miljard kronor för stadsmiljöavtal. Kommuner har rätt att söka avtalen, som består av två delar: dels de åtgärder som kommunen söker medfinansiering för, dels motprestationer i form av åtgärder som kommunen själv ska utföra.

– De här åtgärderna, både det vi har blivit beviljade bidrag för samt våra egna motprestationer, sätter Skellefteås tydliga ambition om hållbara resmönster i fokus. Det handlar om att styra biltrafiken till stadsdelens utkanter och samtidigt skapa bättre förutsättningar för de som väljer att gå och cykla med nya och sammankopplade förbindelser, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd, Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Kommunens motprestation blir bland annat att följa sina planer för sammanhängande stråk för gående och cyklister i och genom centrala stan, att stärka upp gångstråket längs Trädgårdsgatan förbi kulturhus Sara och upp mot resecentrum, att förverkliga detaljplanen för Södra Sunnanå med plats för 500 bostäder, med mera.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094