23948sdkhjf

Corona försenar nya drönarregler

De skärpta regler som aviserats inom EU för användande av drönare skjuts ett halvår framåt och införs inte förrän i början av 2021 på grund av covid-19-pandemin.

Den som vill ta drönarkort hittar utbildningsmaterialet på Transportstyrelsens hemsida. I drönarguiden visas vad som krävs för att flyga önskad drönare efter det att uppgifter om hur den ska användas har knappats in.

Man kan läsa in allt som behövs för att klara provet för drönarkort. Men själva provet för att få kortet samt registrering av drönaroperatör kommer inte att kunna göras förrän 4 januari 2021, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.

Enligt tidigare planer skulle reglerna för att få använda drönare skärpas i samtliga EU-länder 1 juli i år. Den rådande covid-19-pandemin har dock försenat införandet av de nya reglerna till just 4 januari 2021.

De tidigare presenterade reglerna kommer dock att gälla även efter förseningen. Drönare delas in i olika kategorier utifrån risknivå. De flesta drönare finns inom det som kallas den öppna kategorin där de viktigaste skillnaderna ryms inom fyra paragrafer.

  • Krav på kompetens. En drönarpilot måste skaffa sig ett drönarkort. Det sker med ett onlinetest baserat på det utbildningsmaterial som är publicerat på transportstyrelsens hemsida.
  • Registrering av drönaroperatören, den som ansvarar för flygningen.
  • En enskild drönare ska kunna identifieras på avstånd med en form av märkning. Det ska gå att fastställa drönarens geografiska position, höjd, hastighet och flygväg.
  • Drönare ska vara CE- och C-märkta.

Det finns enstaka drönare som undantas från reglerna, däribland lättviktiga leksaksdrönare.

De tillstånd som har utfärdats innan de nya reglerna träder i kraft kommer att vara giltiga fram till januari 2022, om inte tillståndet anger något annat.

Läs mer om de nya reglerna här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094