23948sdkhjf

Vacker men sliten väg ska renoveras

När tjälen går ur ska Svevia ta sig an 14 kilometer på Sveriges längsta väg.

Inlandsvägen E45 är Sveriges längsta väg och sträcker sig från Karesuando i norr till Göteborg i söder, sedan lämnar den landet och drar vidare ner genom Europa för att till sist landa på Sicilien.

– De som väljer E45 får uppleva de vackra vyer som Sveriges inland erbjuder i ett lite lugnare tempo jämfört med att köra E4 längs kusten, konstaterar Jonas Fredriksson, Svevia, i ett pressmeddelande.

Vägen må vara vacker, på sina ställen är den dock hårt sliten och i sommar ska Svevia ta sig an knappt 1,5 mil mellan Skarvsjöby och Storuman, ett kontrakt värt cirka 17 miljoner kronor.

– Den här typen av vägförstärkningsåtgärder är både ett underhållsarbete men också en trafiksäkerhetsåtgärd. Säkra och framkomliga vägar är en förutsättning för ett fungerande samhälle. Det här är en klassisk turistväg som sommartid trafikeras av många husvagnar och husbilar. Så den behöver vara trygg och bekväm att köra på, säger Jonas Fredriksson.

Under sommaren ska vägbanan förstärkas, vägtrummor ska ersättas och ny asfaltbeläggning ska läggas ut.

Enligt Svevia kommer man på vissa ställen, där det blivit större sättningar, att behöva gräva ur vägen när överbyggnaden ska bytas ut och förstärkas.

– Vatten i alla former, nederbörd, smältande snö, vattendrag, är en av de mest bidragande orsakerna till att en vägkonstruktion inte håller. Men även belastningen och slitaget av trafiken har stor påverkan. På sträckan kommer vi att även utföra avvattningsåtgärder och byta ut några av vägtrummorna.

Svevia har ännu inget klart startdatum för jobbet.

– Vi måste invänta att tjälen går ur marken, men ambitionen är att starta under juni månad. Hela projektet ska vara klart i oktober. Då ligger vägen hel och stadig med ny beläggning och nymålad vägmarkering.

2013 hälsade Leveranstidningen på när Svevia tog sig an en annan del av E45 – söder om Vilhelmina, läs gärna reportaget här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079