23948sdkhjf

Terrängbana öppnar för tuff bilkörning

Nu öppnar Drivelab Stockholm i Arlandastad en terrängbana som skapar möjligheter till bland annat tester av fyrhjulsdrivna fordon och utbildning av förare på en bana med byggda hinder under kontrollerade former.

Test Track Terrain har utformats utifrån befintlig topografi med en rad olika hinder som möjliggör avancerade tester av fyrhjulsdrivna fordon. Hela testområdet är specialdesignat av bandesigner Jonas Jarlmark Näfver, teknologie licentiat i fordonsdynamik vid KTH.

Bland de svårigheter som kommer att möta användarna finns friktionsrullar, stigningshinder, sidolutning och warp. Såväl bana som hinder har skapats med hjälp av grusade vägar, hällar av sten eller räfflad betong där exempelvis befintliga berghällar utgör naturliga hinder längs banan. Till skillnad från andra testbanor är dessutom hinder utformade med olika svårighetsnivåer.

Test Track Terrain är efterfrågat av hela fordonsindustrin och är ett fantastiskt komplement till vår befintliga utbildningsstruktur. Terrängbanan skapar möjligheter att utföra tester av fyrhjulsdrivna fordon och även utbilda förare på att köra sin bil under kontrollerade former på en bana med byggda hinder, säger Magnus Almquist tf vd för Training Partner som med sina utbildningar riktade till fordonsindustrin är den största aktören i Drivelab Stockholm.

För Dieter Sand, vd för Arlandastad Holding, är den nya terrängbanan ett både efterfrågat och välkommet komplement till verksamheten.

Med tre testanläggningar i världsklass möjliggör vi utbildning och prestandatester av större bredd än tidigare. Fler aktörer kan nu komma till oss och utbilda sig samt utföra fordonstester med extra körupplevelse, säger Dieter Sand.

Tillsammans erbjuder nu de tre testbanorna knutna till Drivelab körning på både asfalt och terräng i kombination med närmare 20 000 kvadratmeter utbildningscenter för lätta samt tunga fordon, eventytor, hotell, verkstadslokaler, försäljning och service. Redan i dag används banorna av fordonsindustrin för exempelvis prestandamätningar och bedömning av fordons dynamiska rörelsemönster.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11