23948sdkhjf

Eldrift tar över Stockholms sopmaskiner

I dag, 9 september, gick premiärturen för Stockholm stads nya, eldrivna sopmaskin. Förhoppningen är att dagens dieseldrivna sopmaskiner efter hand ska ersättas med eldrivna.

Våren 2018 premiärvisades Aebi-Schmidts elektriska sopmaskin Eswingo 200+ för en bredare publik på den Münchenbaserade miljöteknikmässan Ifat. Två laddningsbara batteripaket på 40 respektive 400 volt ska säkerställa att såväl borstaggregat får tillräckligt med elkraft för att sköta sina uppgifter. Sammantaget utlovas en batterikapacitet på mer än 75 kilowattimmar. Upp till tio timmars arbete utlovas på en laddning och tillverkaren lovar explosions- och flamsäkra batterier som ska klara minst 5 000 laddningscykler.

En av dessa sopmaskiner har just börjat sitt arbete på Stockholms gator. Enligt Stockholms stad är det Nordens första eldrivna sopmaskin, och tanken är att den ska användas på Kungsholmen och Essingeöarna för tester och utvärdering under det närmaste året.

Eldrivna sopmaskiner på Stockholms gator är ett led i vårt arbete mot en fossilfri organisation 2030. Under tiden som testet pågår utvärderar vi hur pass väl maskinen klarar normal drift. Planen är att den på sikt ska ersätta de nuvarande dieseldrivna maskinerna, säger Stockholm stads trafikdirektör Gunilla Glantz.

Testet sker i samarbete med stadens entreprenör Svevia och kommer att pågå fram till hösten 2021.

Leveranstidningen Entreprenad har tidigare skrivit om testerna av den eldrivna sopmaskinen, läs om det här!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156