23948sdkhjf

Mer pengar till Göta kanal

Göta kanal har redan rustats upp för 500 miljoner kronor – nu fortsätter projektet. –  När man börjar peta i en 200 år gammal konstruktion dyker det upp nya behov som är svåra att förutse

Entreprenadmaskinerna har jobbat hårt med anrika Göta kanal under de senaste åren – staten har lagt inte mindre än en halv miljard kronor på att rusta upp det kulturhistoriska byggnadsverket och anpassa det till nya säkerhetskrav.

Nu berättar Göta kanal AB att staten, som äger kanalen, avsatt ytterligare 80 miljoner kronor till att renovera Göta kanal.

Pengarna finns med i budgetpropositionen för 2021 och renoveringsprojekt har fått namnet Göta kanal 2.0.

–Den ursprungliga planen var att renoveringsarbetet skulle vara klart till säsongen 2020, men när man börjar peta i en 200 år gammal konstruktion dyker det upp nya behov som är svåra att förutse, säger Roger Altsäter vd på AB Göta kanalbolag, i ett pressmeddelande.

De 80 miljoner kronorna är inte heller allt – den 19 mil långa kanalens årliga underhållsanslag dubblas dessutom, till 40 miljoner kronor per år.

– Att vi nu kan få fortsätta arbetet som krävs för att årtusendets svenska byggnadsverk ska bevaras och få fortsätta att vara en viktig motor för svensk besöksnäring känns fantastiskt bra, säger Magnus Hall, styrelseordförande i AB Göta kanalbolag, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096