23948sdkhjf

Isoleringstvist avgjord i domstol

Patent- och marknadsdomstolen förbjuder träfibertillverkaren Hunton Fiber att använda ett flertal av företagets påståenden i sin marknadsföring, annars utdöms vite om två miljoner kronor.

Att leverantörer av olika typer av isoleringsmaterial har svårt att komma överens är ingen hemlighet. Tonläget har varit högt i flera decennier och försäljningsargumenten har spetsats på ett sätt som under senare år resulterat i flera domar om felaktig eller vilseledande marknadsföring.

Marknadsföringen från byggbranschens aktörer måste gå att lita på, inte minst när det gäller så viktiga frågor som klimatpåverkan och brandskydd, säger Mats Björs, vd på Swedisol, branschorganisation för mineralullsleverantörer i Sverige.

Därför är han mycket nöjd med att Patent- och marknadsdomstolen nyligen fällde träfibertillverkaren Hunton Fiber för otillbörlig marknadsföring i enlighet med den stämningsansökan som Swedisol lämnade in i maj 2018.

Swedisols uppfattning är att Huntons marknadsföring bland annat ger intrycket att träfiber- och cellulosaisolering är miljövänligare, fuktsäkrare och mer brandsäker än mineralullsisolering och att detta är felaktigt och vilseledande. Organisationen får nu stöd av domstolens ställningstagande.

Domstolen har fastslagit att genomsnittskonsumenten inte har djupgående kunskaper om produkternas påverkan på miljö och klimat, brandsäkerhet, byggnadsfysik eller isoleringsförmåga. Därför är det viktigt att byggbranschens aktörer inte använder sig av den här typen av vilseledande marknadsföring som Hunton har gjort, säger Mats Björs.

Arne Jebsen, vd för Hunton Fiber, har en helt annan syn på saken.

I denna rättegång har det varit David mot Goliat. Hunton Fiber är angelägen om att agera med korrekt marknadskommunikation och vi accepterar att domstolen funnit att vi gick för långt i viss marknadsföring. Vi upplever dock att det är onödigt av branschjättarna inom mineralull att stämma oss som en liten alternativ leverantör, som står för en marginell del av den totala marknaden. Vi har under processen sökt en dialog med Swedisol, men tyvärr utan framgång vilket vi beklagar, säger Arne Jebsen.

Även Swedisol hävdar att organisationen försökt få till en utomrättslig lösning med Hunton utan att lyckas. Bland annat genom att vid ett flertal tillfällen uppmana Hunton att upphöra med den påtalade marknadsföringen och upplyst om att föreningen annars skulle vidta rättsliga åtgärder.

Vi beklagar att den här frågan inte kunde lösas på annat sätt, men felaktig och direkt vilseledande marknadsföring är allvarligt, säger Mats Björs.

Enligt domen förbjuds nu Hunton vid vite om två miljoner kronor att vid marknadsföring av isoleringsmaterial av träfiber eller cellulosa använda ett flertal tidigare använda påståenden om materialet.

Hunton Fiber ska också betala Swedisols rättegångskostnader på strax under två miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.173